top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της παραμένει εντός των ορίων εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων το 2019



Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στο σύνολό της σεβάστηκε τα ανώτατα όρια εκπομπών για τέσσερις βασικούς ρύπους το 2019, συμπεριλαμβανομένων των οξειδίων του αζώτου, των πτητικών οργανικών ενώσεων χωρίς μεθάνιο, του διοξειδίου του θείου και της αμμωνίας, σύμφωνα με μια νέα ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.


Παρ' όλα αυτά, τα κράτη μέλη πρέπει ακόμη να κάνουν βαθύτερες περικοπές στις εκπομπές για να επιτύχουν δεσμεύσεις μείωσης 2020-29 και 2030, ειδικά για τα οξείδια του αζώτου, τα λεπτά σωματίδια και την αμμωνία.


Η ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) «Οδηγία αναφοράς για τις εθνικές δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών (NEC) 2021», που δημοσιεύθηκε σήμερα, παρέχει μια ετήσια ενημέρωση που αξιολογεί την πρόοδο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη μείωση των εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων. Η ενημέρωση δείχνει ότι ενώ τα περισσότερα κράτη μέλη πληρούσαν τα αντίστοιχα όριά τους το 2019, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για να επιτευχθούν οι δεσμεύσεις μείωσης που έχουν καθοριστεί για την περίοδο 2020-29 και για το 2030 και μετά.


Βάσει των τελευταίων εθνικών απογραφών ατμοσφαιρικών ρύπων, όλα τα κράτη μέλη τήρησαν τα εθνικά ανώτατα όρια εκπομπών τους για οξείδια του αζώτου (NOX), πτητικές οργανικές ενώσεις μη μεθανίου (NMVOCs) και διοξείδιο του θείου (SO2), ενώ τέσσερα κράτη μέλη-Κροατία, Τσεχία, Ιρλανδία και Ισπανία - ξεπέρασαν το όριο τους για αμμωνία (NH3).


Τα τοπικά lockdown που εφαρμόστηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη για τη μείωση της μετάδοσης του COVID-19 και η επακόλουθη μειωμένη οικονομική δραστηριότητα το 2020 αναμένεται να είχουν αντίκτυπο στις εκπομπές ορισμένων ρύπων. Ο αντίκτυπος των μέτρων στις εκπομπές το 2020 θα γίνει σαφής μόλις αναφερθούν τα εθνικά αποθέματα ατμοσφαιρικών ρύπων για το 2020 στα μέσα του 2022.


Αναμένοντας, εννέα κράτη μέλη έχουν ήδη επιτύχει περικοπές εκπομπών για την περίοδο 2020-2029 και για τους πέντε βασικούς ρύπους, συμπεριλαμβανομένων των λεπτών σωματιδίων (PM2.5). Ωστόσο, για να επιτευχθούν οι δεσμεύσεις για το 2030, όλα τα κράτη μέλη εκτός από την Εσθονία πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές NOX, 22 κράτη μέλη πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές NH3 και 18 κράτη μέλη πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές NMVOC.


Όσον αφορά τις εκπομπές PM2.5, - ο κύριος ρύπος που προκαλεί πρόωρο θάνατο και ασθένειες από ατμοσφαιρική ρύπανση - οι εκπομπές της ΕΕ μειώθηκαν κατά 29% από το 2005 έως το 2019. Ωστόσο, απαιτούνται σημαντικές προσπάθειες για την επίτευξη δεσμεύσεων μείωσης που έχουν καθοριστεί για το 2030 και μετά. ρύπος. Ειδικότερα, τρία κράτη μέλη - η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία - θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά περισσότερο από 50 % και 10 κράτη μέλη κατά περισσότερο από 30%.


Οι αλλαγές στον τομέα της ενέργειας θα είναι ζωτικής σημασίας για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων μείωσης 2020-29 και 2030 για PM2.5, με έμφαση στη μείωση της χρήσης βιομάζας και άνθρακα στην θέρμανση κατοικιών που απαιτείται σε ορισμένα κράτη μέλη. Η αμμωνία (NH3) - που εκπέμπεται κυρίως από τον τομέα της γεωργίας, ιδίως τη διαχείριση της κτηνοτροφίας και τη χρήση λιπασμάτων - συμβάλλει επίσης στο σχηματισμό PM2.5 στην ατμόσφαιρα, με περαιτέρω δράση που απαιτείται για τη μείωση των εκπομπών NH3 από τον τομέα. Οι οδικές μεταφορές είναι η κύρια πηγή εκπομπών NOx.


Μαζί με την ενημέρωση του ΕΟΠ σχετικά με την οδηγία NEC, ο ΕΟΠ δημοσίευσε επίσης την έκθεση «Έκθεση απογραφής εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1990-2019», η οποία εξετάζει τις εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων που αναφέρονται στο πλαίσιο της σύμβασης UNECE για τον αέρα.


Η έκθεση δείχνει σημαντικές μειώσεις στις εκπομπές 1990-2019 πέντε βασικών ρύπων: μονοξειδίου του άνθρακα (CO), NH3, NOX, NMVOC και οξείδια του θείου (SOX). Οι εκπομπές SOX μειώθηκαν κατά 92 % από το 1990, ως αποτέλεσμα της μετάβασης από καύσιμα σε θείο με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο, τη χρήση τεχνολογιών μείωσης των εκπομπών και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης στη βιομηχανία και στα εμπορικά και θεσμικά κτίρια και τα νοικοκυριά.

Comments


bottom of page