top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Δανία: Κατασκευή 9 τεχνητών νησιών για την παραγωγή ΑΠΕ

Έγινε ενημέρωση: 20 Φεβ 2019

Ένα πρωτότυπο σχέδιο για την παραγωγή ΑΠΕ είναι έτοιμο να υλοποιηθεί στην Δανία. Συγκεκριμένα, η δανική κυβέρνηση ανακοίνωσε το Holmene, μία φιλόδοξη προσπάθεια να προωθήσει την ανανεώσιμη ενέργεια και να αυξήσει την ανθεκτικότητα της πρωτεύουσας της Δανίας που περιλαμβάνει την κατασκευή εννέα νέων τεχνητών νησιών νότια της Κοπεγχάγης.


Τα μικρά αυτά νησιά θα έχουν συνολική έκταση τριών εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων και θα βρίσκονται μόλις δέκα χιλιόμετρα νότια της Κοπεγχάγης. Η αρχιτεκτονική εταιρεία URBAN POWER σχεδίασε το έργο -του οποίου βασικοί στόχοι είναι: η δημιουργία του μεγαλύτερου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από απόβλητα στη βόρεια Ευρώπη και η βελτίωση της τοπικής βιοποικιλότητας- με γνώμονα τη βιωσιμότητα. Το Holmene με εκτιμώμενο κόστος κατασκευής 425 εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να δημιουργήσει 380 νέες επιχειρήσεις και 12.000 θέσεις εργασίας στον τομέα της βιοτεχνολογίας, της φαρμακευτικής και της ανθρώπινης επιστήμης γενικότερα. Όπως το ίδιο το αρχιτεκτονικό γραφείο ομολόγησε, πρόκειται για «το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο σχέδιο για την αλλαγή χρήσης της σκανδιναβικής γης».


Εκτός από την παραγωγή ενέργειας χωρίς ορυκτά καύσιμα, τα εννέα τεχνητά νησιά θα χρησιμεύσουν επίσης ως τεχνολογικός κόμβος, φράγμα πλημμυρών και προορισμός αθλητισμού και αναψυχής.


Τα νησιά θα κατασκευαστούν από 26 εκατομμύρια κυβικά μέτρα πλεονάσματος χώματος που προέρχεται από το μετρό της περιοχής και διάφορα άλλα κατασκευαστικά έργα. Το χώμα θα χρησιμοποιηθεί επίσης για τη δημιουργία φυσικών αναχωμάτων πλημμυρών γύρω από τις ακτές και θα αποτελέσει τη βάση για μια μελλοντική «πράσινη ζώνη φύσης» σε κάθε νησί.


Προτεραιότητα για το έργο είναι η εστίαση στις πράσινες τεχνολογίες. Τα βιολογικά απόβλητα και τα λύματα 1,5 εκατομμυρίου πολιτών της περιοχής θα υπόκεινται επεξεργασία σε μια νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, και θα μετατρέπονται σε καθαρό νερό και βιοαέριο. Μαζί με ανεμογεννήτριες και άλλες βιώσιμες τεχνολογίες, η μονάδα αναμένεται να παράγει πάνω από 300.000 MWh ανανεώσιμης ενέργειας, ποσότητα που εκτιμάται ότι ισοδυναμεί με την κατανάλωση ενέργειας του 25% του πληθυσμού της Κοπεγχάγης.


Ξεκινώντας την κατασκευή το 2022, η Urban Power ελπίζει το πρώτο από τα νησιά να είναι κατοικήσιμο μέσα στα επόμενα 6 χρόνια, πριν από την ολοκλήρωση του έργου το 2040.



Comments


bottom of page