Πολλές διαφορετικές ανθρώπινες δραστηριότητες στην ξηρά και στη θάλασσα προκαλούν πιέσεις στις θάλασσες της Ευρώπης. Η ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), που δημοσιεύθηκε δείχνει ότι αυτές οι πιέσεις έχουν πλέον φτάσει στις εξόχως απόκεντρες περιοχές της θάλασσας και στον βαθύτερο πυθμένα της θάλασσας. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν αρνητικά το 93% της θαλάσσιας περιοχής της Ευρώπης.
Η ενημέρωση του ΕΟΠ για τις πολλαπλές πιέσεις και τις συνδυασμένες επιπτώσεις τους στις θάλασσες της Ευρώπης συνοψίζει τα αποτελέσματα μιας αξιολόγησης χωρικής πίεσης από τον ΕΟΠ και το Ευρωπαϊκό Θεματικό Κέντρο για τα εσωτερικά, παράκτια και θαλάσσια ύδατα (ETC/ICM), το οποίο δείχνει ότι ένα ευρύ φάσμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων στη θάλασσα και στην ξηρά προκαλούν πιέσεις στις θάλασσες της Ευρώπης.
Σχεδόν όλη η θαλάσσια περιοχή της Ευρώπης (93%) υφίσταται διάφορες πιέσεις από ανθρώπινες δραστηριότητες και σχεδόν κανένα μέρος αυτής της περιοχής δεν επηρεάζεται από τουλάχιστον δύο από αυτές τις πιέσεις, δείχνει η ενημέρωση του ΕΟΠ.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΠ, οι κύριες πιέσεις, συμπεριλαμβανομένης της ρύπανσης, της απώλειας ενδιαιτημάτων και της διαταραχής από βενθοπελαγική αλιεία που είναι εντατικότερες κατά μήκος της ακτής και των περιοχών αποθήκευσης. Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις ανησυχίες σχετικά με την ανθεκτικότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Η ενημέρωση για τον ΕΟΠ δείχνει ότι οι πιο εκτεταμένες επιπτώσεις είναι στις παράκτιες περιοχές και στη Βόρεια Θάλασσα και, εν μέρει, στη Βαλτική Θάλασσα και την Αδριατική Θάλασσα. Σοβαρές επιπτώσεις εντοπίστηκαν στις στενές περιοχές της δυτικής Μεσογείου. Σημαντικά κενά δεδομένων στην αξιολόγηση εντοπίστηκαν στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.
Η ανάπτυξη της θαλάσσιας οικονομίας της ΕΕ οδηγεί σε αυξημένο ανταγωνισμό για θαλάσσιο χώρο και πόρους. Για να είναι βιώσιμες οι ανθρώπινες δραστηριότητες στην ξηρά και τη θάλασσα, πρέπει να αποσυνδεθούν από την υποβάθμιση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, αναφέρει η ενημέρωση του ΕΟΠ.
コメント