• envinow.gr

12th International Scientific Conference on "Energy and Climate Change"Το 12ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή, που διοργανώθηκε στην Αθήνα (9-11/10/2019) από το Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης του ΕΚΠΑ, αποτέλεσε μοναδική ευκαιρία για μία πολυδιάστατη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ διακεκριμένων διεθνών προσωπικοτήτων σχετικά με την κρίσιμη αναγκαιότητα της αύξησης της διεθνούς φιλοδοξίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και το ρόλο, που μπορούν να διαδραματίσουν ο ΟΣΕΠ (BSEC) και ο UNAI Hub SDG7.

Το συνέδριο αναπτύχθηκε σε τρία μέρη, τα οποία αντιστοιχούν στο 6ο Φόρουμ Επενδύσεων Πράσινης Ενέργειας (1η ημέρα), στις Επιστημονικές Ανακοινώσεις (2η ημέρα) και στην εκδήλωση Μεσιτείας (Brokerage event) (3η ημέρα).

Διοργανώθηκαν δύο επίσημα δείπνα, για να τιμηθούν οι εξαιρετικές προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΣΕΠ - PERMIS Πρέσβυ κ. Μιχάλη Χρηστίδη και του επικεφαλής του UNAI κ. Ramu Damodaran, για την προώθηση της πράσινης ενέργειας σε περιφερειακή και παγκόσμια κλίμακα, αντιστοίχως.

Το φόρουμ χαρακτηρίστηκε από τη συμμετοχή υψηλόβαθμων εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, Υπουργών, πρέσβεων από τις χώρες- μέλη του ΟΣΕΠ, εκπροσώπων πολυμερών και εμπορικών τραπεζών, μελών της Τ.Α. και φορέων της αγοράς.

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο κ. Κώστας Φραγκογιάννης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Πρέσβυς κ. Μιχάλης Χρηστίδης, Γενικός Γραμματέας του ΟΣΕΠ – PERMIS, ο Πρέσβυς της Φινλανδίας στην Ελλάδα κ. Juha Pyyko, (Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ), ο κ. Ramu Damodaran, επικεφαλής της πρωτοβουλίας UNAI, ο καθ. Asaf Hajiyev, Γενικός Γραμματέας της PABSEC, ο Πρέσβυς της Μολδαβίας στην Ελλάδα κ. Anatol Vangeli, ο καθηγητής Δημήτριος Μαυράκης, συντονιστής του κόμβου UNAI SDG7 και του δικτύου BSEC – Green Energy Network, συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών, που απευθύνθηκαν στους συμμετέχοντες.

Παρουσιάστηκαν δύο βίντεο που αφορούσαν το Ενεργειακό Σχολείο στο Μουζάκη και το «SDGs in Shimokawa» (Ιαπωνία) το οποίο επιμελήθηκε η κα. Hitomi Shimizu.

Οι "Επιστημονικές Ανακοινώσεις" της 2ης ημέρας ξεκίνησαν με μια λιτή τελετή στη μνήμη του αείμνηστου καθηγητή Krzysztof WARMUZINSKI, Διευθυντή του Ινστιτούτου Χημικών Μηχανικών της Πολωνίας και μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου.

Οι επιστημονικές ανακοινώσεις αφορούσαν θέματα ενεργειακής απόδοσης, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής. Οι ομιλητές προέρχονταν από Αλβανία, Κύπρο, Γερμανία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Νορβηγία και Σερβία.

Η 3η ημέρα ήταν αφιερωμένη σε καινοτόμα προγράμματα όπως η ηλεκτροκίνηση οχηματαγωγών σε μικρές και μεσαίες θαλάσσιες διαδρομές, η εφαρμογή ενεργειακά αποδοτικών προτύπων στα σχολεία και σε συζητήσεις για συνεργασία στο πλαίσιο των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων στις προκηρύξεις της ΕΕ (H2020 κ.λπ.).

Στη διάρκεια της τελευταίας ενότητας, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σε ένα κείμενο, που περιγράφει τα "συμπεράσματα του συνεδρίου", ενώ το αποχαιρετιστήριο δείπνο προσφέρθηκε στους συμμετέχοντες κοντά στην αρχαία Αγορά κάτω από την Ακρόπολη.

Χορηγοί του συνεδρίου ήταν τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Alpha Bank, η ELEMSI και η GAIAOSE.

Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Υποθέσεων, Καθηγητής Δημήτριος Καραδήμας και ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, Καθηγητής Ιωάννης Εμμανουήλ συναντήθηκαν στα γραφεία τους με τον επικεφαλής της πρωτοβουλίας UNAI κ. Ramu Damodaran και τον επικεφαλής του UNAI Hub SDG7, Καθ. Δημήτριο Μαυράκη και αντήλλαξαν απόψεις για τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου στις δραστηριότητες του SDG7 στο πλαίσιο της 75ης επετείου του ΟΗΕ το 2020.

Περισσότερες πληροφορίες στους συνδέσμους: http://www.promitheasnet.kepa.uoa.gr

https://promitheasconference.wordpress.com/open-calls-deadlines/.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ