top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Νέες πιο φιλικές πηγές ενέργειας;


Στην εποχή της αειφόρου ανάπτυξης και των κλιματικών αλλαγών που ζούμε η χρήση των συμβατικών πηγών ενέργειας δεν θα κρατήσει για πάντα κι εκτός από αυτό, η παρατεταμένη έκθεση σε αυτές προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας. Για το λόγο αυτό καλούμαστε να ανακαλύψουμε πιο πράσινες πηγές ενέργειας για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές πρωτοποριακές ιδέες με τις οποίες οι άνθρωποι καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες.


Έχετε σκεφτεί ποτέ πως οι πάνες των μωρών εκτός από αυτή την κακή εικόνα που μας αφήνουν με την ακόμη πιο κακή μυρωδιά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για καλό σκοπό; Κι όμως αυτό γίνεται. Μια Ιαπωνική εταιρεία με την επωνυμία Super Faiths Inc. έχει εφεύρει μια διαδικασία σύμφωνα με την οποία οι χρησιμοποιημένες πάνες μετατρέπονται σε "αφράτα τσιπ καυσίμου". Τα εν λόγω τσιπ περιέχουν 5.000 θερμίδες θερμότητας ανά κιλό και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε συστήματα θέρμανσης και παραγωγής ηλεκτρισμού με βιομάζα.


Συνεχίζοντας θα μπορούσαμε να κάνουμε μνεία στις λίμνες που εκρήγνυνται. Αναλυτικότερα υπάρχουν κάποιες λίμνες στον κόσμο που περιέχουν τεράστιες ποσότητες μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα εγκλωβισμένες στον πυθμένα τους εξαιτίας της διαφοράς της θερμοκρασίας και της πυκνότητας και οι οποίες ονομάζονται για αυτό το λόγο λίμνες που εκρήγνυνται. Μία από αυτές είναι στη Ρουάντα, όπου η κυβέρνηση έχει εγκαταστήσει ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού το οποίο ανασύρει τα αέρια από τη λίμνη για να τροφοδοτήσει τρεις μεγάλες γεννήτριες.


Εν κατακλείδι δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε πως ένα club αποτελεί μεγάλη πηγή ενεργείας. Το σίγουρο είναι ότι μια πίστα χορού είναι γεμάτη κίνηση, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που παράγεται από το χορό χάνεται και δεν χρησιμοποιείται σωστά. Όχι πλέον! Το Club Watt στο Rotterdam μετατρέπει τις δονήσεις σε πιεζοηλεκτρισμό τον οποίο χρησιμοποιεί για το φωτισμό των σόου που διοργανώνει. Ιδιαίτερη χρησιμότητα έχουν και τα αλκοολούχα ποτά. Η Σουηδία έχει ανακαλύψει έναν πρωτοποριακό τρόπο να χρησιμοποιεί τις ποσότητες παράνομων αλκοολούχων ποτών που κατάσχει στα σύνορά της. Θερμαίνει το ποτό και παράγει βιοαέριο το οποίο χρησιμοποιεί ως καύσιμο για οχήματα.

Αξιολογώντας τις παραπάνω θέσεις γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό πως τα πάντα εξελίσσονται, τα νέα μυαλά φέρνουν και νέες ιδέες. Η αξιοποίηση νέων τεχνικών και υλικών πιο φιλικών προς το περιβάλλον είναι μια λύση που μπορεί να δώσει πολλές και διαφορετικές διεξόδους για την αποφυγή μεγάλων προβλημάτων.


bottom of page