top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Χωρίς δράση, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να καταστεί παγκόσμιος δολοφόνος λόγω των θερμοκρασιών

Η κλιματική αλλαγή φέρνει κύματα θερμότητας εντονότερα, συχνότερα και μεγαλύτερης διάρκειας, και ορισμένοι ερευνητές προβλέπουν ότι οι θερμοκρασίες που ολοένα αυξάνονται θα αποτελέσουν κίνδυνο για πολλές ανθρώπινες ζωές.


Σε μια νέα μελέτη, μια ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι χωρίς σημαντικές μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η ακραίες θερμοκρασίες θα μπορούσε να γίνει ένας μεγάλος παγκόσμιος δολοφόνος μέχρι τα τέλη αυτού του αιώνα, φτάνοντας τα πρόσφατα ποσοστά θανάτου που αφορούν όλες τις μολυσματικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της φυματίωσης, του HIV και της ελονοσίας.


Ορισμένοι ειδικοί αμφισβήτησαν τα ευρήματα. Όμως, οι ερευνητές προέβλεπαν ότι έως το 2100, σε ένα σενάριο ανεξέλεγκτων εκπομπών αερίων θέρμανσης του πλανήτη, οι κίνδυνοι θανάτου λόγω υψηλότερων θερμοκρασιών θα πλήξουν ιδιαίτερα σκληρά τα φτωχότερα και ζεστότερα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Γκάνα και Σουδάν.


Πλουσιότερες χώρες όπως οι ΗΠΑ, διαπίστωσαν, θα μπορούσαν να ξοδέψουν περισσότερα για να προσαρμοστούν - συμπεριλαμβανομένων όλων, από τον κλιματισμό έως την υγειονομική περίθαλψη - και πιθανότατα θα παρατηρούσαν μικρότερες, αν και εξακολουθούν να είναι σημαντικές, αυξήσεις στους θανάτους που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες.


Η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα αποφέρει μεγάλα οφέλη. Σε ένα σενάριο στο οποίο τα έθνη του κόσμου επιτυγχάνουν τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, εκτιμάται ότι το 84% της πρόσθετης θνησιμότητας που σχετίζεται με τη θερμότητα θα αποφευχθεί σε σύγκριση με το σενάριο υψηλών εκπομπών. Και ακόμη και οι προσπάθειες που δεν ανταποκρίνονται στους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού θα μειώσουν σημαντικά τις προβλεπόμενες αυξήσεις των ποσοστών θανάτου.


«Γνωρίζουμε κάποιες στρατηγικές προσαρμογής και, τελικά, γνωρίζουμε πώς να μειώσουμε το CO2 από την ατμόσφαιρα και να αποδεσμεύσουμε το ενεργειακό μας μείγμα», δήλωσε ο Amir Jina, συν-συγγραφέας και επίκουρος καθηγητής στο Harris School of Public Policy του Πανεπιστημίου του Σικάγο. «Ξέρουμε πώς να κάνουμε αυτά τα πράγματα. Απλώς πρέπει να κάνουμε τις επενδύσεις τώρα. Δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι να δούμε το θάνατο σε αυτό το βαθμό. "


Σε ένα σενάριο συνεχιζόμενων υψηλών εκπομπών, οι ερευνητές προέβλεπαν ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή θα αυξήσουν τα ποσοστά θνησιμότητας παγκοσμίως κατά 73 θανάτους ανά 100.000 άτομα ετησίως το 2100, ένα επίπεδο ισοδύναμο με το παγκόσμιο ποσοστό θανάτου του 2018, 74 ανά 100.000 άτομα για όλα τα μολυσματικά ασθένειες, από δάγκειο πυρετό έως κίτρινο πυρετό.


Στην ανάλυσή τους, η ομάδα εξέτασε τις επιπτώσεις των θερμών και κρύων θερμοκρασιών στην υγεία και τις οικονομίες. Χωρίζουν τον κόσμο σε περισσότερες από 24.000 περιοχές και υπολόγισαν τα προβλεπόμενα αποτελέσματα σε κάθε περιοχή.


Η μελέτη διαπίστωσε έντονες διαφορές. Σε φτωχές χώρες, οι ερευνητές υπολόγισαν αυξημένα ποσοστά θανάτου περίπου 107 θανάτους ανά 100.000 άτομα κάθε χρόνο στο τέλος του αιώνα, σύμφωνα με ένα σενάριο εκπομπών ως συνήθως - πλησιάζοντας το σημερινό παγκόσμιο ποσοστό θανάτου για όλους τους τύπους καρκίνου των περίπου 125 θανάτων ανά 100.000 άτομα.


Σε πλούσιες χώρες, αντιθέτως, προέβλεπαν αύξηση 25 θανάτων ανά 100.000 άτομα, με αυτές τις χώρες να ξοδεύουν σημαντικά ποσά για την πρόληψη υψηλότερων αριθμών θανάτων.


Ένας χάρτης με τα αποτελέσματά της ομάδας, απεικονίζει περιοχές με υψηλούς κινδύνους θνησιμότητας με σκούρο πορτοκαλί και κόκκινο που εκτείνεται σε μεγάλο μέρος της τροπικής Αφρικής και τμήματα της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής. Οι ελαφρύτερες αποχρώσεις του πορτοκαλί αντιστοιχούν στις χαμηλότερες προβλεπόμενες αυξήσεις των ποσοστών θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Ευρώπη και άλλες πλούσιες χώρες.



Πηγή azcantral.

bottom of page