top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Υψηλές θερμοκρασίες και κλιματική αλλαγή

pexels.com

Η κλιματική αλλαγή, ένα φαινόμενο το οποίο έχει κάνει αισθητή την εμφάνισή του και επηρεάζει σημαντικά την ζωή μας απασχολώντας όλες τις σύγχρονες κοινωνίες, τις οποίες ωθεί να πάρουν άμεσα μέτρα καθώς με το πέρασμα του χρόνου αποτελεί πρόκληση επιβίωσης τόσο του πλανήτη γενικότερα όσο και της ανθρώπινης ζωής.


Όπως είναι γνωστό, η κλιματική αλλαγή συνδέεται άρρηκτα με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, για το οποίο ευθύνονται οι εκπομπές διοξείδιού του άνθρακα που προέρχονται από τις καύσεις των ορυκτών καυσίμων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τόσο τους συχνούς καύσωνες με τους οποίους ερχόμαστε αντιμέτωποι κάθε καλοκαίρι αλλά κυρίως φέτος καθώς σημειώσαμε θερμοκρασίες ρεκόρ, όσο και την μεταβολή των μέσων θερμοκρασιών σε όλο και υψηλότερα επίπεδα. Αναλύοντας τα δεδομένα τα οποία έχει στα χέρια της η επιστημονική κοινότητα είναι αρκετά απαισιόδοξη καθώς η μέση θερμοκρασία του πλανήτη είναι υψηλότερη από το 2012 έως και σήμερα και η αρκτική θερμαίνεται.


Η ολοένα και αυξανόμενες θερμοκρασίες που διαταράσσουν τα καιρικά φαινόμενα καθιστώντας τα πιο ακραία και καταστροφικά έκαναν σημαντικά την εμφάνιση τους καλοκαιρινούς μήνες που βιώσαμε και θα συνεχίσουν σύμφωνα με προβλέψεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της δυτικής Ευρώπης που φέτος βίωσε τις υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν. Γιαυτό και ο γενικός γραμματέας του WMO (World Meteorological Organization) Πέτερι Τάαλας προειδοποίησε ότι στο μέλλον θα βιώσουμε «πολύ περισσότερους καύσωνες» ενώ θα είναι και κάτι φυσιολογικό καθώς οι συνθήκες θα είναι πιο ακραίες.


Αντιμέτωπη δυστυχώς με τις ακραίες αυτές συνθήκες ήρθε αντιμέτωπη η πόλη του Λονδίνου καθώς πέρα από τις υψηλές θερμοκρασίες ήρθε αντιμέτωπη και με πολλές πυρκαγιές, οι οποίες σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σε πολλά σημεία ήταν αποτέλεσμα των θερμοκρασιών ρεκόρ που σημειώθηκαν σε όλη την χώρα . Το παράδειγμα αυτό του Λονδίνου μας δείχνει ότι οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν πολύπλευρα τόσο τον καθένα ξεχωριστά όσο και όλη την ευρύτερη κοινωνία.


Συγκεκριμένα οι υψηλές θερμοκρασίες είναι υπαίτιες για τόσο για διάφορα προβλήματα υγείας όπως ατονία, αδυναμία, εξανθήματα, κράμπες, εξανθήματα, εξάντληση και θερμοπληξία, όσο και για προβλήματα στο δίκτυο των υποδομών μιας χώρας καθώς μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση πυρκαγιών όπως προαναφέρθηκε αλλά και να επηρεάσει τις κατασκευές οι οποίες δεν έχουν δημιουργηθεί με προδιαγραφές που ανταποκρίνονται σε τέτοιες συνθήκες.


Είναι, επομένως, αυτονόητο ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα καθορίσουν σημαντικά τον τρόπο διαβίωσης μας στο μέλλον καθώς παρά τις προσπάθειες των κρατών μέσα από συμφωνίες και μέτρα δεν έχει δημιουργηθεί το σωστό υπόβαθρο για να θεωρήσουμε ότι έχουμε ξεπεράσει αυτό τον κίνδυνο. Εμείς επομένως με την σειρά μας μπορούμε να συμβάλλουμε στην αποτροπή της κλιματικής απορρύθμισης ακολουθώντας τα μέτρα αλλά πιέζοντας και με την σειρά μας.


Βιβλιογραφία

bottom of page