Με ανακοίνωσή της η WWF εξέφρασε τους προβληματισμούς της σχετικά με την στρατηγική της ΕΕ για το υδρογόνο που δημοσιεύτηκε στις 8 Ιούλιου. Στο κείμενο της ανακοίνωσης γίνεται λόγος για «απειλές με σημαντικές καθυστερήσεις στη απανθρακοποίησης της βιομηχανίας, κρατώντας ανοιχτή την πόρτα για τα ορυκτά καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο». Ακόμα τονίζεται ότι «θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τον εξηλεκτρισμό του ενεργειακού συστήματος».
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:
Η στρατηγική της ΕΕ για το υδρογόνο που δημοσιεύτηκε στις 8 Ιουλίου απειλεί με σημαντικές καθυστερήσεις τη διαδικασία απανθρακοποίησης της βιομηχανίας, κρατώντας ανοιχτή την πόρτα για τα ορυκτά καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο.
Η στρατηγική παρόλο που αναφέρει πως δίνεται προτεραιότητα στο “ανανεώσιμο υδρογόνο”, θεωρεί ως επιλογή τη χρήση υδρογόνου χαμηλού άνθρακα,δηλαδή, το υδρογόνο που παράγεται από αέριο με δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, για τουλάχιστον μέχρι το 2030. Αυτή η πρόταση ενθουσιάζει τη βιομηχανία του φυσικού αερίου και ορισμένα κράτη μέλη, αλλά αποτελεί μία καταστροφική εξέλιξη για την ευρωπαϊκή δράση για το κλίμα.
Επιπλέον, η στρατηγική δεν λαμβάνει υπόψη τη συνολική περιβαλλοντική επίπτωση της παραγωγής υδρογόνου στο νερό και τη βιοποικιλότητα, η οποία είναι κρίσιμο να ληφθεί υπόψη, καθώς η παραγωγή «ανανεώσιμου» υδρογόνου μπορεί να μην είναι περιβαλλοντικά βιώσιμη.
«Η στρατηγική δίνει το ελεύθερο σε νέα έργα αερίου, κάτι που θα υπονόμευε πλήρως τον στόχο της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι εθνικές τους στρατηγικές επιτρέπουν τη χρήση υδρογόνου μόνο από το πλεόνασμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι η παραγωγή υδρογόνου δεν βλάπτει το περιβάλλον, αλλιώς το φάρμακο θα αποδειχθεί τόσο επιβλαβές, όσο η ασθένεια η ίδια" δήλωσε η Camille Maury, υπεύθυνη του τομέα για την απανθρακοποίηση της βιομηχανίας στο Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF.
Η στρατηγική αποτυγχάνει επίσης να δώσει προτεραιότητα στην ενεργειακή αποδοτικότητα και τον εξηλεκτρισμό , οι οποίες αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο απανθρακοποίησης, και δεν αποσαφηνίζει τους κανόνες και τις ευθύνες που αφορούν τις μελλοντικές υποδομές υδρογόνου. Ωστόσο, δίνει προτεραιότητα στη χρήση υδρογόνου για ορισμένους τομείς όπου η ηλεκτροδότηση είναι δύσκολη,όπως η ενεργοβόρος βιομηχανία, η αεροπορία ή η ναυτιλία - τομείς οι οποίοι κατά την άποψη του WWF είναι ζωτικής σημασίας.
Τέλος, το WWF θεωρεί ντροπή το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε μόνο δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις εκ μέρους της κοινωνίας των πολιτών - με ειδοποίηση 24 ωρών - προκειμένου να συμμετάσχουν στην «Ευρωπαϊκή Συμμαχία Καθαρού Υδρογόνου». Η Συμμαχία είναι μια ομάδα που ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου την προώθηση της χρήσης υδρογόνου και τον καθορισμό των κατάλληλων έργων προς χρηματοδότηση. Αυτό πρέπει να διορθωθεί για τις μελλοντικές συμμαχίες, όπως εκείνες που ανακοινώθηκαν για τις πρώτες ύλες και τις τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που ανακοινώθηκαν στη στρατηγική για τη βιομηχανική πολιτική της ΕΕ τον Μάρτιο του 2020.
Commentaires