top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

WMO: Οι καταστροφές που σχετίζονται με το νερό κυριαρχούν τα τελευταία 50 χρόνια


Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το νερό κυριαρχούν στον κατάλογο των καταστροφών όσον αφορά τόσο τις ανθρώπινες απώλειες όσο και τις οικονομικές επιπτώσεις, τα τελευταία 50 χρόνια, σύμφωνα με μια ολοκληρωμένη ανάλυση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).


Από τις 10 μεγαλύτερες καταστροφές, οι κίνδυνοι που οδήγησαν στις μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες κατά την περίοδο ήταν ξηρασίες (650.000 θάνατοι), καταιγίδες (577 232 θάνατοι), πλημμύρες (58 700 θάνατοι) και ακραίες θερμοκρασίες (55.736 θάνατοι), σύμφωνα με στον Άτλαντα της θνησιμότητας και των οικονομικών απωλειών του WMO από ακραίες καιρικές, κλιματικές και υδάτινες ακραίες συνθήκες (1970-2019).


Όσον αφορά τις οικονομικές απώλειες, τα 10 κορυφαία γεγονότα περιλαμβάνουν καταιγίδες (521 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) και πλημμύρες (115 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), σύμφωνα με ένα απόσπασμα από τον Άτλαντα, το οποίο θα δημοσιευθεί τον Σεπτέμβριο.


Πλημμύρες και καταιγίδες προκάλεσαν τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες τα τελευταία 50 χρόνια στην Ευρώπη, με κόστος 377,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Η πλημμύρα του 2002 στη Γερμανία προκάλεσε απώλειες 16,48 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και ήταν το πιο πολυδάπανο γεγονός στην Ευρώπη μεταξύ 1970 και 2019. Ωστόσο, τα κύματα καύσωνα είχαν μεγαλύτερες απώλειες ανθρώπινων ζωών.


Συνολικά, στην Ευρώπη, από 1 672 καταστροφές καταγράφηκαν 159 438 θάνατοι και 476,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομικές ζημιές από το 1970-2019. Αν και οι πλημμύρες (38%) και οι καταιγίδες (32%) ήταν η πιο διαδεδομένη αιτία στις καταγεγραμμένες καταστροφές, οι ακραίες θερμοκρασίες αντιστοιχούσαν στον υψηλότερο αριθμό θανάτων (93%), με 148 109 ζωές που χάνονται μέσα σε 50 χρόνια.


Τα δύο ακραία κύματα καύσωνα του 2003 και του 2010 προκάλεσαν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων (80%), με 127 946 ζωές να χάνονται στα δύο γεγονότα. Το κύμα καύσωνα του 2003 ήταν υπεύθυνο για τους μισούς θανάτους στην Ευρώπη (45%), με συνολικά 72 210 θανάτους στις 15 πληγείσες χώρες, σύμφωνα με την έκθεση.


Τα στοιχεία δείχνουν ότι κατά την περίοδο των 50 ετών, ο καιρός, το κλίμα και οι κίνδυνοι για το νερό ευθύνονται για το 50% όλων των καταστροφών (συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών κινδύνων), το 45% όλων των αναφερόμενων θανάτων και το 74% όλων των αναφερόμενων οικονομικών απωλειών σε παγκόσμιο επίπεδο.


Κλιματική αλλαγή «Ο καιρός, το κλίμα και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το νερό αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Οι ανθρώπινες απώλειες και οικονομικές ζημίες επισημάνθηκαν με τραγικό τρόπο από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και τις καταστροφικές πλημμύρες και θανάτους στην Κεντρική Ευρώπη και την Κίνα την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO, Καθηγητής Petteri Taalas.


«Τα πρόσφατα έκτακτα κύματα καύσωνα στη Βόρεια Αμερική συνδέονται σαφώς με την υπερθέρμανση του πλανήτη», δήλωσε ο καθηγητής Taalas, επικαλούμενος μια ανάλυση ταχείας απόδοσης ότι η κλιματική αλλαγή, η οποία προκαλείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κάνει τουλάχιστον 150 φορές πιο πιθανή την εκδήλωση ενός κύματος καύσωνα.


«Όμως, όλο και περισσότερο, επεισόδια βροχοπτώσεων φέρουν επίσης το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής. Καθώς η ατμόσφαιρα ζεσταίνεται, κρατά περισσότερη υγρασία που σημαίνει ότι θα βρέχει περισσότερο κατά τη διάρκεια καταιγίδων, αυξάνοντας τον κίνδυνο πλημμυρών», δήλωσε ο καθηγητής Ταλάς.


«Καμία χώρα - ανεπτυγμένη ή αναπτυσσόμενη - δεν είναι αλώβητη. Η κλιματική αλλαγή βρίσκεται εδώ και συμβαίνει τώρα. Είναι επιτακτική ανάγκη να επενδύσουμε περισσότερα στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, και ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι η ενίσχυση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης πολλαπλών κινδύνων.»


Ακραία γεγονότα βροχόπτωσης Η γερμανική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, DWD, δήλωσε ότι οι βροχοπτώσεις ύψους έως δύο μηνών σημειώθηκαν σε 2 ημέρες (14 και 15 Ιουλίου) σε εδάφη που ήταν ήδη κοντά στον κορεσμό στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τη Γερμανία, το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες και το Λουξεμβούργο. Η Ελβετία και η Αυστρία επλήγησαν επίσης από σοβαρές πλημμύρες.


Σύμφωνα με την DWD, σημειώθηκαν περίπου 100 έως 150 mm υετού σε 24 ώρες μεταξύ 14 και 15 Ιουλίου. Ο μετεωρολογικός σταθμός DWD του Wipperfuerth-Gardeweg (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία) κατέγραψε 162 mm ακολουθούμενος από την Κολωνία-Στάμχαϊμ (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία) με 160 mm, Kall-Sistig (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία) με 152 mm και Wuppertal-Buchenhofen (Βόρεια Ρήνος-Βεστφαλία) με 151 mm. Η DWD εξέδωσε έγκαιρες και ακριβείς προειδοποιήσεις.


Ορισμένα τμήματα της κεντρικής κινεζικής επαρχίας Henan έλαβαν περισσότερες ολικές βροχοπτώσεις από τον ετήσιο μέσο όρο μεταξύ 17-21 Ιουλίου. Ο εθνικός σταθμός μετεωρολογικής παρατήρησης στο Zhengzhou έφτασε τα 720 mm - σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο των 641 mm. Το Zhengzhou, η πρωτεύουσα της Henan, έλαβε το ισοδύναμο των μισών ετήσιων βροχοπτώσεών εντός έξι ωρών. Η 6ωρη βροχόπτωση ήταν 382 mm και από τις 16: 00-17: 00 στις 20 Ιουλίου, η βροχόπτωση μιας ώρας στο Zhengzhou ξεπέρασε τα 200 mm. Περισσότεροι από 600 σταθμοί κατέγραψαν βροχόπτωση άνω των 250 mm. Η μέγιστη βροχόπτωση ήταν 728 mm.


Πηγή: Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός- WMO - Δημοσίευση

Commentaires


bottom of page