top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Wildlife Crime Academy: Εκπαίδευση στη διαχείριση και εξιχνίαση εγκλημάτων ενάντια στην άγρια ζωή

Δηλητηρίαση, λαθροθηρία, παγίδευση, πρόσκρουση σε ηλεκτροφόρα καλώδια, παράνομο εμπόριο: όλα σοβαρά εγκλήματα κατά της άγριας ζωής που ελάχιστα απασχολούν τις αρχές και ακόμα σπανιότερα διώκονται.


Τα θύματά τους δεν έχουν φωνή, ενώ ακόμα κι όταν ξεκινούν έρευνες για συγκεκριμένα περιστατικά, οι άνθρωποι που τις διεξάγουν έρχονται αντιμέτωποι με πολλά εμπόδια όπως δυσκολία πρόσβασης στο σημείο, απώλεια ή αλλοίωση ευρημάτων, αναξιόπιστοι ή και καθόλου μάρτυρες, ανύπαρκτα πρωτόκολλα και έλλειψη κατάλληλης εκπαίδευσης. Είναι επείγουσα ανάγκη η καταπολέμηση αυτών των εγκλημάτων να γίνει άμεση προτεραιότητα, μέσω της διεξαγωγής κατάλληλων ερευνών που να οδηγούν σε καταδίκες. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε παρόμοια περιστατικά στο μέλλον και να παταχθεί η ατιμωρησία που συχνά λειτουργεί σχεδόν ως πρόσκληση για κάποιους να σκοτώνουν και να δηλητηριάζουν άγρια ζώα.

Στο σημείο αυτό έρχεται η Ακαδημία για το Έγκλημα ενάντια στην Άγρια Ζωή (Wildlife Crime Academy) να γεφυρώσει τα κενά γνώσης και κατάρτισης, ώστε να συμβάλει στην αλλαγή της αντίληψης που επικρατεί σε σχέση με το έγκλημα ενάντια στην άγρια ζωή, που πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κάθε άλλο έγκλημα.


Μέλος της Ομάδας της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα, βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στην Ισπανία για να παρακολουθήσει τον 1ο κύκλο μαθημάτων της Ακαδημίας για το Έγκλημα ενάντια στην Άγρια Ζωή που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος BalkanDetox LIFE.


Πρόκειται για μία διοργάνωση ορόσημο, καθώς αποτελεί την πρώτη εκπαίδευση του είδους της που πετυχαίνει να συνδυάσει θεωρία με προσομοίωση πραγματικών περιστατικών, στοχεύοντας στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και παρέχοντας κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπιση του εγκλήματος ενάντια στην άγρια ζωή.

Στη φετινή διοργάνωση, πήραν μέρος συνολικά 34 ειδικοί από 9 χώρες (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Ελλάδα, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Σερβία και Ισπανία), προερχόμενοι κυρίως από τους χώρους της διατήρησης της φύσης και της εγκληματολογίας, καθώς και εκπρόσωποι φορέων αρμόδιων για την επιβολή του νόμου.


Από τη χώρα μας, εκτός της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, που αποτελεί και εταίρο του Προγράμματος BalkanDetox LIFE, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, των Δασικών Υπηρεσιών και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).


Οι συμμετέχοντες μυήθηκαν σε πρωτόκολλα διερεύνησης και εξιχνίασης εγκλημάτων κατά της άγριας ζωής, ενώ εκπαιδεύτηκαν -μεταξύ άλλων- σε μεθόδους συγκέντρωσης και ανάλυσης ευρημάτων (CSI and Forensic Analysis).

Το φθινόπωρο ακολουθεί ο δεύτερος κύκλος εκπαίδευσης όπου οι συμμετέχοντες θα εξειδικευθούν περαιτέρω, ο καθένας στο πεδίο του. Στόχος της Wildlife Crime Academy είναι να παρέχει την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερους επαγγελματίες από όλη την Ευρώπη, αλλά και άλλες περιοχές του κόσμου, να λάβουν την απαραίτητη εκπαίδευση που θα συμβάλει στην καταπολέμηση αυτής της κρίσιμης απειλής και σταδιακά στη μείωση της απώλειας άγριας ζωής από τέτοια εγκλήματα.

Η συμμετοχή της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας τόσο στο Πρόγραμμα BalkanDetox LIFE, όσο και στην πρώτη Wildlife Crime Academy, αποτελεί συνέχεια των συστηματικών προσπαθειών που κάνει η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ την τελευταία δεκαετία ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα ειδικά, αλλά και γενικότερα ενάντια στα εγκλήματα κατά της άγριας ζωής. Μία τέτοιου είδους εκπαίδευση και μάλιστα από τους κορυφαίους ειδικούς, αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο τόσο για εμάς όσο και για τις αρμόδιες αρχές, καθώς δίνεται σε όλους μας η δυνατότητα να γνωρίσουμε τις βέλτιστες πρακτικές σε αυτόν τον τομέα και μάλιστα από πρώτο χέρι.


Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι αφού ολοκληρωθεί όλος ο κύκλος εκπαίδευσης (3 σεμινάρια συνολικά), όλες οι υπηρεσίες που συμμετείχαν θα μπορέσουν εν συνεχεία να εκπαιδεύσουν και το προσωπικό τους, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του εγκλήματος κατά της άγριας ζωής με συστηματικότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο και στη χώρα μας.Πηγή: Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία留言


bottom of page