top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Το νέο «ανανεώσιμο» προφίλ της Φουκουσίμα μετά το ατύχημα - Το 43% της ενέργειας από ΑΠΕ το 2021



Το 2011, ένας σεισμός και ένα τσουνάμι κατέστρεψαν τους πυρηνικούς αντιδραστήρες και απελευθέρωσαν ραδιενεργό υλικό από τον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi στη βορειοανατολική Ιαπωνία. Πάνω από μια δεκαετία αργότερα, η περιοχή γύρω από το κατεστραμμένο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας έχει γίνει ένας κόμβος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.


Πολλά χωράφια που δεν είναι πλέον κατάλληλα για καλλιέργεια, τώρα αστράπτουν υπό το φως του ήλιου λόγω των ηλιακών συλλεκτών που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή - μιας επένδυσης πολλών δισεκατομμυρίων γιεν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι χρηματοδότες επιδιώκουν σχέδια για την ανάπτυξη 11 φωτοβολταϊκών πάρκων και 10 αιολικών πάρκων στην εγκαταλελειμμένη-μολυσμένη περιοχή γύρω από τη Φουκουσίμα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.


Το Operational Land Imager (OLI) στο Landsat 8 απέκτησε αυτήν την δορυφορική εικόνα της περιοχής στις 31 Μαρτίου 2021. Για σύγκριση, η άλλη εικόνα δείχνει την ίδια περιοχή τον Απρίλιο του 2014. Μερικές από τις πιο σημαντικές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις βρίσκονται κοντά στο πόλεις Futaba (πάνω) και Tomioka (κάτω).

Φουκουσίμα 31 Μαρτίου 2021 - Πηγή: NASA Earth Observatory images by Lauren Dauphin
Φουκουσίμα 13 Απριλίου 2014 - Πηγή: NASA Earth Observatory images by Lauren Dauphin

Το 2014, η περιοχή της Φουκουσίμα ανακοίνωσε στόχο να προέρχεται όλη η ενέργειά της από ανανεώσιμες πηγές έως το 2040. Οι τοπικοί ηγέτες έχουν κάνει σημαντικά βήματα, με το 43% της ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές έως το 2020, έναντι 24% το 2011.


Πριν από το ατύχημα στη Φουκουσίμα, η πυρηνική ενέργεια παρείχε περίπου το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας. Αυτό το μερίδιο έπεσε σε λιγότερο από 1% μετά το ατύχημα. Η ταχεία επέκταση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βοήθησε στην αντιστάθμιση της αλλαγής, αλλά το μερίδιο του φυσικού αερίου και του άνθρακα έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά, σύμφωνα με στοιχεία από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια, η χρήση της πυρηνικής ενέργειας στην Ιαπωνία έχει επίσης ανακάμψει, αντιπροσωπεύοντας το 7% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2019.

Εικόνες από το Παρατηρητήριο της Γης της NASA και την Lauren Dauphin, χρησιμοποιώντας δεδομένα Landsat από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Κείμενο του Adam Voiland.

Commentaires


bottom of page