top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Tallinn, Valongo & Winterswijk είναι οι νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πράσινων ΠόλεωνΤο Ευρωπαϊκό Βραβείο της Πράσινης Πρωτεύουσας για το 2023 πηγαίνει στην Εσθονική πόλη Ταλίν. Ο τίτλος του European Green Leaf 2022 πήρε από κοινού την πορτογαλική πόλη Βαλόγνκο και το Βίντερσγουικ στην Ολλανδία.


Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Virginijus Sinkevičius τόνισε τον κρίσιμο ρόλο των πόλεων στην προώθηση των πράσινων μεταβατικών στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Ο Επίτροπος Sinkevičius δήλωσε:


«Οι πόλεις Ταλίν, Βαλόνγκο και Βίντερσγουικ έχουν επιδείξει δέσμευση και συγκεκριμένες ενέργειες για τη δημιουργία υγιέστερων, καλύτερων και πιο πράσινων περιοχών για τους πολίτες τους. Παρά την ακόμα μια χρονιά υπό περιορισμούς λόγω της Covid-19, οι φιλοδοξίες για μια πράσινη μετάβαση παραμένουν υψηλές. Οι νικητές φέτος μας έπεισαν για την ικανότητά τους να κάνουν το επιπλέον χιλιόμετρο για τη βιωσιμότητα και να πρωτοστατούν στη δημιουργία πόλεων που είναι κατάλληλες για ζωή».


Το Ταλίν θα λάβει οικονομικό έπαθλο 600.000 €. Το έπαθλο θα συμβάλει στη στήριξη της νικήτριας πόλης στην εφαρμογή των πρωτοβουλιών και των μέτρων για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της πόλης ως μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας του έτους 2023. Οι νικητές του European Green Leaf 2022 Valongo και Winterswijk θα λάβουν ο καθένας ένα χρηματικό έπαθλο 200.000 € Το


Το Ταλίν εντυπωσίασε τη διεθνή κριτική επιτροπή με τη συστημική τους προσέγγιση στην πράσινη διακυβέρνηση και τους διασυνδεδεμένους στρατηγικούς στόχους, οι οποίοι αντικατοπτρίζουν τις φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Ως μία από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις στην Ευρώπη και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το Ταλίν χαρακτηρίζεται από μια ποικιλόμορφη και μωσαϊκή φύση των τοπίων και των κοινοτήτων του, που χρησιμεύουν επίσης ως βιότοποι για σπάνια είδη.


Το Ταλίν θα ηγηθεί του νέου δικτύου 19 ευρωπαϊκών πόλεων, το οποίο στοχεύει στην εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών σε τοπικό επίπεδο, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην εξάλειψη της φτώχειας, την ισότητα των φύλων, το καθαρό νερό, την κλιματική αλλαγή, τις βιώσιμες πόλεις και την ενεργειακή βιωσιμότητα, ανάπτυξη και απασχόληση.


Η πορτογαλική πόλη Βαλόνγκο έπεισε την κριτική επιτροπή ότι αντιμετωπίζει περιβαλλοντικά ζητήματα. Δίνει προτεραιότητα στη συμμετοχή των πολιτών και δείχνει ισχυρή πολιτική δέσμευση. Η πόλη επικεντρώνεται σε φυσικές περιοχές, καθώς σχεδόν το 60% του δήμου τους καλύπτεται από δάση. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους τομείς είναι ιδιωτικής ιδιοκτησίας, αυτό καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την εφαρμογή της δημόσιας τάξης. Η κριτική επιτροπή εκτίμησε επίσης τους διάφορους τρόπους με τους οποίους η πόλη προσφέρει υποστήριξη σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος στη μετάβαση στη βιωσιμότητα, καθώς και τη στενή συνεργασία του Βαλόνγκο με γειτονικές πόλεις για τη διατήρηση της γύρω φύσης.


Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε βλέποντας την ολλανδική πόλη Βίντερσγουικ να παρουσιάζεται στην κριτική επιτροπή από τους κατοίκους της, οι οποίοι βρίσκονται στον πυρήνα της στρατηγικής βιωσιμότητας της πόλης. Η παρουσίασή τους έπεισε την κριτική επιτροπή ότι η Βίντερσγουικ είναι πραγματικά αφοσιωμένη στην πραγματοποίηση της πράσινης μετάβασης. Αυτή η μικρή πόλη στην Ολλανδία, με 30.000 κατοίκους, παρουσιάζει προηγμένες πρωτοβουλίες για την προώθηση της οικολογικής μετάβασης. Μεταξύ αυτών, οι ενεργειακοί πίνακες που συγκεντρώνουν τους τοπικούς φορείς για να καθοδηγήσουν την τοπική ενεργειακή μετάβαση ή ένα ανακυκλούμενο ταμείο για τους πολίτες για να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση των σπιτιών τους. Η πόλη είναι «πρωτάρης» στα ευρωπαϊκά έργα αλλά δεν διστάζει να γίνει πρωταθλητής πράσινων λύσεων που μπορούν να εμπνεύσουν τους άλλους.


Συνολικά 30 πόλεις διαγωνίστηκαν για αυτά τα βραβεία. Μια διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων αξιολόγησε κάθε αίτηση και κατέληξε στη λίστα δέκα φιναλίστ πόλεων. Οι φιναλίστ πήραν συνέντευξη από μια διεθνή κριτική επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Επιτροπής των Περιφερειών, του Γραφείου Συμφώνου των Δημάρχων, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος, της Eurocities και του ICLEI.

Comentarios


bottom of page