top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Στον δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα

Πηγή: pexels.com

Γνωρίζοντας, ότι οι πόλεις καλύπτουν περίπου το 3% της έκτασης της γης αλλά παράγουν περισσότερο από το 70% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε σαν στόχο την μετατροπή 100 πόλεων σε κλιματικά ουδέτερες μέχρι το 2030. Ο συγκεκριμένος στόχος θα μπορούσε να θεωρηθεί ιδιαίτερα φιλόδοξος αν αναλογιστούμε ότι το 85% περίπου των Ευρωπαίων ζουν σε αστικές περιοχές, χτυπώντας έτσι το κουδούνι του κινδύνου για την τρέχουσα κλιματική αλλαγή, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί από του ίδιους τους πολίτες.


Ουσιαστικά, το πρόγραμμα αυτό θα είναι ξεχωριστά διαμορφωμένο για κάθε πόλη, έτσι ώστε να καταστήσει τις πόλεις αυτές κόμβους πειραματισμού και καινοτομίας για όλες τις πόλεις. Σημαντικό ρόλο σαυτό το εγχείρημα θα διαδραματίσουν οι άνθρωποι που ζουν στις πόλεις όπως παραγωγοί, καταναλωτές, πολιτικού ή επισκέπτες, οι ενέργειες των οποίων έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Τώρα όμως θα έχουν και ενεργό ρόλο αφού θα έχουν στα χέρια τους νέες πλατφόρμες μέσω των οποίων θα μπορούν να δρουν, καθώς και καλύτερα μέσα για να σχεδιάζουν και να υλοποιούν δράσεις για το κλίμα. Επομένως, οι πολίτες θα μπορούν να γίνουν φορείς αλλαγής μέσω πρωτοβουλιών και των νέων μορφών διακυβέρνησης που θα έχουν ως ευρύτερο στόχο την βελτίωση της υγείας και της ευημερίας τους καθώς και άλλα πολλαπλά οφέλη.


Το στίγμα τους σε αυτό το πρόγραμμα θα αφήσουν οι 6 ελληνικές πόλεις οι οποίες καλούνται να επιτύχουν σε λιγότερο από δέκα χρόνια τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας μέσα από την αξιοποίηση σημαντικών κοινοτικών πόρων με πολλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά, επενδυτικά, αναπτυξιακά και εκπαιδευτικά οφέλη. Η συμμετοχή των πόλεων Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Ιωάννινα, Τρίκαλα και Κοζάνη ανάμεσα στις 377 ευρωπαϊκές πόλεις αποτελεί αδιαμφισβήτητα μεγάλη εθνική επιτυχία.


Τι είναι όμως η κλιματική ουδετερότητα και πόσο εφικτό είναι να επιτευχθεί 20 χρόνια νωρίτερα από το αρχικό προσδοκώμενο; Η κλιματική ουδετερότητα, σύμφωνα με την ΕΕ, αφορά την μετάβαση σε μία οικονομία με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου με απώτερο σκοπό την πράσινη ανάπτυξη. Ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτό δεν θα μπορούμε να είναι άλλος πέρα από την υψηλή τεχνολογία όπως αυτή που διαθέτουν οι πράσινες πόλεις αλλά και γενικότερα μέσα από την χρήση ανεμογεννητριών στα βουνά, ρομπότ στα εργοστάσια και στους δρόμους αλλά και η επικράτηση του πρασίνου γύρω μας. Όμως, και το πράσινο θαύμα της Κοπεγχάγης θα αποτελέσει σημαντικό πρότυπο το οποίο μας έδειξε ότι οι πρωτοβουλίες της ηγεσίας όσων αφορά τις υποδομές μπορούν να διαμορφώσουν και τις συνήθειες μιας πόλης. Αν φτιάξεις δηλαδή περισσότερους δρόμους για αυτοκίνητα θα γεμίσεις με αυτοκίνητα, έτσι και αν φτιάξεις περισσότερους ποδηλατοδρόμους θα γεμίσεις ποδήλατα. Έτσι, η Κοπεγχάγη κατάφερε να αντικαταστήσει το 23% των καθημερινών μετακινήσεων από αυτοκίνητο σε ποδήλατο, με απώτερο στόχο την αύξηση στο 50%.


Είναι επομένως, στο χέρι μας να εκμεταλλευτούμε αυτή την μεγάλη ευκαιρία που μας δίνεται και να βάλουμε το λιθαράκι μας σε αυτή την μεγάλη αλλαγή που έπεται στον δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα.


Πηγές:

bottom of page