Ο πλανήτης μας μόλις είχε τον τρίτο θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής της Ευρώπης Copernicus, με εκτεταμένα επεισόδια ακραίας ζέστης. Ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής ήταν ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί για τον μήνα Ιούνιο.
Η μηνιαία έκθεση του Copernicus/ECMWF αποτελεί μέρος του διεθνούς δικτύου δραστηριοτήτων παρακολούθησης του κλίματος από την κοινότητα του WMO, το οποίο στηρίζει τις εκθέσεις του WMO για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος.
Η μηνιαία μέση θερμοκρασία για την Ευρώπη ήταν η δεύτερη υψηλότερη που έχει καταγραφεί. Τα νότια τμήματα της ηπείρου από την Ιβηρική Χερσόνησο σε όλη τη Γαλλία και μέχρι την Ιταλία επηρεάστηκαν περισσότερο. Οι ημερήσιες μέγιστες θερμοκρασίες στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία εκτοξεύτηκαν πάνω από τους 40°C και η ακραία ζέστη επιδείνωσε τις συνεχιζόμενες συνθήκες ξηρασίας στη λεκάνη του ποταμού Πάδου.
Πολυάριθμα ρεκόρ θερμοκρασίας του Ιουνίου καταρρίφθηκαν σε όλη τη Γαλλία και την Ισπανία, με το Μπιαρίτζ της Γαλλίας και το Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας να είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Αυτή η ζέστη επεκτάθηκε επίσης σε ολόκληρη τη Βόρεια Αφρική, όπου η Τυνησία ισοφάρισε το μηνιαίο ρεκόρ της θερμοκρασίας.
Επίσης, στο Banak στη βόρεια Νορβηγία, καταγράφηκε ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία 32,5°C, η οποία εάν επιβεβαιωθεί, θα ήταν νέο ρεκόρ Ιουνίου για την κομητεία στην οποία βρίσκεται.
Θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου βρέθηκαν επίσης σε όλη τη Σιβηρία και μεγάλα τμήματα της Ασίας, όπου οι καύσωνες στην κεντρική και βόρεια Κίνα οδήγησαν σε αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Θερμοκρασίες άνω των 35°C καταγράφηκαν για πέντε συνεχόμενες ημέρες στο Τόκιο της Ιαπωνίας, κάτι που αποτελεί ρεκόρ.
Στη Βόρεια Αμερική, υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν στο Τέξας, με το Χιούστον να έχει τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί. Το Σαν Αντόνιο υπέφερε επίσης από αυτή την υπερβολική ζέστη.
Στη Μέση Ανατολή σημειώθηκαν επίσης θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου.
Comments