Το στρώμα του όζοντος βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ανακάμψει μέσα σε τέσσερις δεκαετίες, με τη σταδιακή κατάργηση των χημικών ουσιών που καταστρέφουν το όζον παγκοσμίως ήδη ωφελούν τις προσπάθειες για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, που παρουσιάστηκε στην 103η ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας. Εξετάζοντας νέες τεχνολογίες όπως η γεωμηχανική για πρώτη φορά, το πάνελ προειδοποιεί για ακούσιες επιπτώσεις στο στρώμα του όζοντος.
Η υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ επιστημονική ομάδα αξιολόγησης του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ για την τετραετή έκθεση αξιολόγησης των ουσιών που καταστρέφουν το όζον, που δημοσιεύεται κάθε τέσσερα χρόνια, επιβεβαιώνει ότι η σταδιακή εξάλειψη σχεδόν του 99% των απαγορευμένων ουσιών που καταστρέφουν το όζον έχει επιτύχει να προστατεύσει τη στιβάδα του όζοντος, οδηγώντας σε αξιοσημείωτη ανάκαμψη του στρώματος του όζοντος στην ανώτερη στρατόσφαιρα και μειωμένη έκθεση του ανθρώπου στις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες (UV) από τον ήλιο.
Εάν οι τρέχουσες πολιτικές παραμείνουν σε ισχύ, το στρώμα του όζοντος αναμένεται να ανακάμψει στις τιμές του 1980 (πριν από την εμφάνιση της τρύπας του όζοντος) έως το 2066 περίπου στην Ανταρκτική, έως το 2045 στην Αρκτική και έως το 2040 στον υπόλοιπο κόσμο. Οι διακυμάνσεις στο μέγεθος της τρύπας του όζοντος της Ανταρκτικής, ιδιαίτερα μεταξύ 2019 και 2021, οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό από τις μετεωρολογικές συνθήκες. Ωστόσο, η τρύπα του όζοντος της Ανταρκτικής βελτιώνεται αργά σε έκταση και βάθος από το έτος 2000.
Η 10η προσθήκη της Ομάδας Επιστημονικής Αξιολόγησης επιβεβαιώνει τον θετικό αντίκτυπο που είχε ήδη η συνθήκη για το κλίμα. Μια πρόσθετη συμφωνία του 2016, γνωστή ως τροποποίηση του Κιγκάλι στο Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, απαιτεί σταδιακή κατάργηση της παραγωγής και κατανάλωσης ορισμένων υδροφθορανθράκων (HFC). Οι HFC δεν καταστρέφουν άμεσα το όζον, αλλά είναι ισχυρά αέρια της κλιματικής αλλαγής. Η Επιστημονική Επιτροπή Αξιολόγησης είπε ότι αυτή η τροπολογία εκτιμάται ότι θα αποτρέψει 0,3–0,5°C αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι το 2100 (αυτό δεν περιλαμβάνει τη συμβολή από τις εκπομπές HFC-23).
Η τελευταία αξιολόγηση έγινε με βάση εκτενείς μελέτες, έρευνες και δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από μια μεγάλη διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA) και Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Comments