top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ο καπνός από τις πυρκαγιές του Καναδά έφτασε στην Ευρώπη


NASA Earth Observatory images by Lauren Dauphin, using MODIS data from NASA EOSDIS LANCE and GIBS/Worldview and GEOS-5 data from the Global Modeling and Assimilation Office at NASA GSFC.

Ο καπνός από τις πυρκαγιές στις άγριες περιοχές, που καίει στην καναδική επαρχία του Κεμπέκ εδώ και εβδομάδες, διέσχισε τον Ατλαντικό Ωκεανό και σκοτείνιασε τους ουρανούς στη νοτιοδυτική Ευρώπη.


Το Φασματοραδιόμετρο Απεικόνισης Μέτριας Ευκρίνειας (MODIS) στον δορυφόρο Terra της NASA απέκτησε αυτήν την εικόνα το πρωί (11:10 Παγκόσμια ώρα) στις 26 Ιουνίου 2023. Ο καπνός έφτασε πάνω από τη βόρεια Πορτογαλία και την Ισπανία. Έφτασε επίσης προς τα βόρεια πάνω από άλλες ευρωπαϊκές χώρες πέρα από το πεδίο εφαρμογής αυτής της εικόνας.

NASA Earth Observatory images by Lauren Dauphin, using MODIS data from NASA EOSDIS LANCE and GIBS/Worldview and GEOS-5 data from the Global Modeling and Assimilation Office at NASA GSFC.

Η ευρεία εμβέλεια του καπνού είναι εμφανής στον παραπάνω χάρτη. Δείχνει ένα σωρό από μαύρα σωματίδια άνθρακα - κοινώς αποκαλούμενα αιθάλη - που εκτείνεται ανατολικά από τη Βόρεια Αμερική και σε περισσότερα από 2.000 μίλια του Ατλαντικού Ωκεανού. Τα δεδομένα για την πυκνότητα του καπνού προέρχονται από το μοντέλο GEOS-FP της NASA, το οποίο αφομοιώνει δεδομένα από δορυφόρους, αεροσκάφη και επίγεια συστήματα παρατήρησης. Εκτός από τη χρήση δορυφορικών παρατηρήσεων αερολυμάτων και πυρκαγιών, το GEOS-FP ενσωματώνει μετεωρολογικά δεδομένα όπως η θερμοκρασία του αέρα, η υγρασία και οι άνεμοι για να προβάλει τη συμπεριφορά του νέφους.


Ο μουντός ουρανός στην Ευρώπη παρατηρήθηκε επίσης από ένα παγκόσμιο δίκτυο αισθητήρων εδάφους που ονομάζεται Aerosols Robotic Network ή AERONET. Το δίκτυο περιέχει περισσότερα από 500 όργανα φωτομέτρου Sun που μετρούν το οπτικό βάθος αερολύματος (AOD) σε όλο τον κόσμο. Το πρωί της 26ης Ιουνίου, οι αισθητήρες AERONET στη βόρεια Ισπανία και Γαλλία μέτρησαν AODs μεγαλύτερες από 0,5. Το AOD σε αυτές τις περιοχές είναι συνήθως κοντά στο 0,1. (Για αναφορά, ένας απόλυτα καθαρός ουρανός θα είχε AOD μικρότερο από 0,05, ενώ ένα AOD 3 θα δυσκόλευε τη θέαση του Ήλιου.)


Ωστόσο, η ποιότητα του αέρα στις περιοχές που καλύπτονται από καπνό της Ευρώπης στις 26 Ιουνίου παρέμεινε ως επί το πλείστον «κανονική», σε σύγκριση με την ανθυγιεινή και επικίνδυνη ποιότητα του αέρα στις περιοχές του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών που επηρεάζονται από τον καπνό. Αυτό συμβαίνει επειδή το μεγαλύτερο μέρος του καπνού που έφτασε στην Ευρώπη ήταν πιο ψηλά στην ατμόσφαιρα, όπου είναι λιγότερο πιθανό να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία.


Ωστόσο, ο καπνός πάνω από την Ευρώπη πιθανότατα θα γίνει αντιληπτός από τους ανθρώπους.


Εικόνες του NASA Earth Observatory από Lauren Dauphin, χρησιμοποιώντας δεδομένα MODIS από τη NASA EOSDIS LANCE και GIBS/Worldview και δεδομένα GEOS-5 από το Global Modeling and Assimilation Office στη NASA GSFC. Ρεπορτάζ της Κάθριν Χάνσεν.

bottom of page