Οι έξι νικητές της έκδοσης 2022 του Βραβείου Natura 2000 ανακοινώθηκαν στις 18 Μαΐου 2022 στην Τελετή Απονομής των Βραβείων Natura 2000 από τον Virginijus Sinkevičius, Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας και μέλη της κριτικής επιτροπής υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Διευθυντή. Περιβάλλοντος και υψηλού επιπέδου εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής των Περιφερειών και των σχετικών ενδιαφερομένων.
Μεταξύ των νικητών βρέθηκε και η Ελλάδα! Η Ελλάδα κέρδισε στην πρωτιά με το πρόγραμμα «Προσαρμογή του γερακιού της Ελεονώρας στην κλιματική αλλαγή» για την κατηγορία «Conservation on land» για το 2022.
Τα έξι πρόγραμμα που κέρδισαν περιλαμβάνουν πρωτοβουλίες από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία και ένα διασυνοριακό έργο από τη Γερμανία, την Αυστρία, το Λουξεμβούργο και την Ελβετία.
Ανακοινώνοντας τους νικητές στην τελετή, ο Επίτροπος Sinkevičiusius είπε:
«Η προστασία και η αποκατάσταση της φυσικής κληρονομιάς και της βιοποικιλότητας της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, διατηρώντας παράλληλα τη ζωή στη Γη για τις επόμενες γενιές. Τα τελευταία 30 χρόνια, χιλιάδες επαγγελματίες της διατήρησης, εθελοντές και ενδιαφερόμενοι φορείς έχουν εργαστεί για την προστασία και την αποκατάσταση της φύσης, διατηρώντας τα οφέλη που προσφέρει. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάνει το δίκτυο την επιτυχία που είναι σήμερα. Στους αγώνες, το τρόπαιο πηγαίνει πάντα σε έναν, αλλά πρέπει να νιώθουμε όλοι νικητές σήμερα γιατί, όταν η φύση προστατεύεται, τα οφέλη υπάρχουν για όλους μας».
Το πρόγραμμα «Προσαρμογή του γερακιού της Ελεονώρας στην κλιματική αλλαγή»
Το γεράκι της Ελεονώρας είναι ένα αποδημητικό, αρπακτικό πουλί που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην κλιματική αλλαγή. Αυτό το έργο στην Ελλάδα έχει υλοποιήσει μια σειρά από δραστηριότητες για τη βελτίωση των οικοτόπων του είδους, των περιοχών αναπαραγωγής και των πηγών τροφής του. Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν αύξηση 42% στην επιτυχία αναπαραγωγής.
Η Ελλάδα φιλοξενεί πάνω από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπαραγωγής γερακιών της Ελεονόρας. Αυτό το αποδημητικό αρπακτικό πτηνό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα των ενδιαιτημάτων αναπαραγωγής και αναζήτησης τροφής, καθώς και από τη διαθεσιμότητα πηγών τροφής. Αυτό το είδος είναι εξαιρετικά ευάλωτο στην κλιματική αλλαγή. Το χρηματοδοτούμενο από το LIFE έργο ElClimA της ΕΕ είχε στόχο να διευκολύνει την προσαρμογή του Falcon της Ελεονώρας στην κλιματική αλλαγή, εφαρμόζοντας μια σειρά δράσεων που εστιάζονται στη βελτίωση των αναπαραγωγικών του επιδόσεων και στη βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του είδους στις περιοχές αναζήτησης τροφής.
Το LIFE ElClimA στόχευσε τους βιότοπους του πτηνού σε επτά ελληνικές τοποθεσίες Natura 2000 που φιλοξενούν 3150 ζεύγη αναπαραγωγής. Οι εταίροι του έργου, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Πατρών, διεξήγαγαν τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκρίζωσης αρουραίων στην Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα, 700 εκτάρια ενδιαιτημάτων αναπαραγωγής είναι πλέον απαλλαγμένα από θήρευση αρουραίων, αποτρέποντας την απώλεια έως και 29% των αυγών και των νεοσσών. Το έργο αντιμετώπισε το ζήτημα της αύξησης της θερμοκρασίας στη θερμορύθμιση των αυγών με την εγκατάσταση περισσότερων από 1000 τεχνητών φωλιών. Για να εξασφαλίσουν επαρκή πηγή τροφής από τα μεταναστευτικά πτηνά, οι εταίροι του έργου αγόρασαν γη και φύτεψαν οπωροφόρα δέντρα, θάμνους και δημητριακά για να τρέφονται.
Αυτή η νέα προσέγγιση αύξησε τον συνολικό χρόνο στάσης των αποδημητικών πτηνών κατά περίπου 5% σε σύγκριση με παρόμοια ενδιαιτήματα, δίνοντας στο γεράκι μια πιο αξιόπιστη πηγή τροφής. Συνολικά, το έργο οδήγησε σε αύξηση 42% στην επιτυχία αναπαραγωγής του γερακιού της Ελεονώρας στην περιοχή του έργου, καθώς και σε βελτίωση των τοπικών οικοσυστημάτων και άλλων σημαντικών ειδών.
Για να διασφαλιστεί ότι τα αποτελέσματα του έργου μπορούν επίσης να βοηθήσουν άλλους πληθυσμούς γερακιών της Ελεονώρας να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, η ομάδα του έργου μοιράστηκε ενημερωμένες πληροφορίες και διδάγματα σε έναν «Οδηγό Καλής Πρακτικής» και το μοιράστηκε με άλλους οργανισμούς στην περιοχή της Μεσογείου και την Αφρική.
Κύριος φορέας:
Πανεπιστήμιο Πατρών
Κύρια περιοχή N2000:
ΔΙΟΝΥΣΑΔΕΣ ΝΗΣΟΙ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΝΗ
Ιστοσελίδα:
Comments