top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Νέες φωλιές και αύξηση των κιρκινεζιών στην περιοχή των Λεχαινών


Δακτυλιωμένο κιρκινέζι

Στην τοποθέτηση 61 φωλιών για κιρκινέζια προχώρησε από το 2020 ως σήμερα η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του ΟΦΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο έργου που υλοποιείται με στόχο την εδραίωση του πληθυσμού του Κιρκινεζιού στην περιοχή των Λεχαινών. Μάλιστα, ως αποτέλεσμα των δράσεων του έργου, ήδη καταγράφεται σημαντική αύξηση του απειλούμενου αυτού είδους.

Τα παραπάνω ανέφερε η Δρ. Βιολογικών Επιστημών, Μαρία Δημάκη, στο πλαίσιο ενημερωτικής εσπερίδας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στα Λεχαινά Ηλείας από τη Μονάδα Διαχείρισης με σκοπό την παρουσίαση των διαχειριστικών δράσεων που υλοποιούνται με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Η κ. Δημάκη, ως μέλος της ομάδας υλοποίησης του έργου με τίτλο «Παρακολούθηση του Κιρκινεζιού (Falco naumanni) στα Λεχαινά και στην ευρύτερη περιοχή» ανέφερε ότι στόχος του έργου είναι η εδραίωση του πληθυσμού του Κιρκινεζιού στην περιοχή μέσω της επίτευξης ενός μεγέθους πληθυσμού που να είναι βιώσιμος και εκτός κινδύνου εξαφάνισης. Με σκοπό την υποβοήθηση του φωλιάσματος του είδους στα Λεχαινά και την ευρύτερη περιοχή τοποθετήθηκαν 61 επιπρόσθετες τεχνητές φωλιές στα χωριά Λεχαινά, Μυρσίνη, Τραγανό, Στρούσι, Αρετή και Ανδραβίδα, ενώ αντικαταστάθηκαν παλιές φθαρμένες, συνεχίζοντας το μέχρι τώρα -από το 2015- έργο του πρώην Φορέα Διαχείρισης.


Ακόμη, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε δακτυλίωση νεοσσών κιρκινεζιών για τη καλύτερη παρακολούθηση του είδους. Τα αποτελέσματα της παρακολούθησης του είδους είναι πολύ ενθαρρυντικά, όπως επισήμανε η κ. Δημάκη. Σε κάθε περίπτωση, τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο τέλος του 2023.

留言


bottom of page