Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι η κλιματική αλλαγή κάνει τις πυρκαγιές πιο συχνές, μεγαλύτερες και πιο έντονες. Τώρα μια διεθνής ομάδα επιστημόνων απέδειξε μια νέα σύνδεση μεταξύ πυρκαγιών και υπερθέρμανσης του πλανήτη. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από δορυφόρους Landsat, ανακάλυψαν ότι οι πυρκαγιές στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες εξαπλώθηκαν σε υψηλότερα υψόμετρα λόγω θερμότερων και ξηρότερων συνθηκών που συνδέονται σαφώς με την κλιματική αλλαγή.
Ιστορικά, οι δασικές πυρκαγιές ήταν σπάνιες σε περιοχές με υψόμετρο-τουλάχιστον 2.500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αλλά όταν ο επιστήμονας του Πανεπιστημίου McGill, Mohammad Reza Alizadeh και οι συνεργάτες του μελέτησαν πυρκαγιές που σημειώθηκαν στη Δύση μεταξύ 1984 και 2017, βρήκαν πυρκαγιές να κινούνται σε υψηλότερο έδαφος με ρυθμό 7,6 μέτρων ετησίως.
Οι πυρκαγιές κινούνται τώρα ψηλότερα στις πλαγιές των βουνών, επειδή οι περιοχές που ήταν πολύ υγρές για να καούν είναι τώρα πιο ξηρές λόγω των θερμότερων θερμοκρασιών και του παλαιότερου λιωσίματος του χιονιού. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι ο ξηρότερος αέρας - που κάνει τη βλάστηση να στεγνώνει και να καίγεται πιο εύκολα - κινείται προς τα πάνω με ρυθμό περίπου 8,9 μέτρα κάθε χρόνο. Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι επιπλέον 81.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα της ορεινής δύσης των ΗΠΑ είναι πλέον πιο ευάλωτα σε πυρκαγιές σε σύγκριση με το 1984.
Ο παραπάνω χάρτης απεικονίζει πού και πόσες πυρκαγιές αυξήθηκαν στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες από το 1984, σύμφωνα με τη μελέτη του Alizadeh και των συναδέλφων του. Αποχρώσεις του κίτρινου, του πορτοκαλί και του κόκκινου δείχνουν την ένταση της αύξησης του υψομέτρου ανά οροσειρά.
Για να αξιολογήσουν τα χαρακτηριστικά της πυρκαγιάς σε περιοχές υψηλού υψομέτρου, οι ερευνητές συνδύασαν δύο σύνολα δεδομένων που προέρχονται από το Landsat-ένα που έδειχνε τις θέσεις μέτριων έως σοβαρών πυρκαγιών και ένα που εμφάνιζε δασική κάλυψη-με ένα ψηφιακό μοντέλο υψομέτρου. Επικαλύπτοντας αυτά τα σύνολα δεδομένων, η ομάδα μπόρεσε να αναλύσει τις τάσεις αύξησης των δασικών πυρκαγιών για διαφορετικές περιοχές με παρόμοια οικολογικά χαρακτηριστικά. Σύγκρινε επίσης τα ευρήματά τους με μετρήσεις της πίεσης ατμών (ένα μέτρο υγρασίας στον αέρα) και βρήκαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ της ξηρότητας και της ανύψωσης και του μεγέθους των δασικών πυρκαγιών.
Οι επιπτώσεις τέτοιων πυρκαγιών σε μεγάλο υψόμετρο είναι πολυάριθμες. Πολλές οροσειρές χρησιμεύουν ως «πύργοι νερού» για τις δυτικές ΗΠΑ: το χιόνι συσσωρεύεται στις κορυφές των βουνών κάθε χειμώνα και στη συνέχεια λιώνει και κατεβαίνει στις κοιλάδες των ποταμών ως θερινή πηγή νερού. Οι φωτιές μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο συσσώρευσης και τήξης του χιονιού, αλλάζοντας όταν είναι διαθέσιμο σε κατάντη δεξαμενές και ποτάμια. Αυτό είναι πρόβλημα για περισσότερους από 60 εκατομμύρια ανθρώπους στις δυτικές ΗΠΑ που βασίζονται σε αυτήν την πηγή νερού. Τα συντρίμμια πυρκαγιάς, η τέφρα και τα χημικά επιβραδυντικά μπορούν επίσης να μολύνουν το νερό, μειώνοντας την ποιότητά του για πόση.
Οι πυρκαγιές σε υψηλά υψόμετρα είναι επίσης κακές ειδήσεις για είδη που προέρχονται από αυτές τις περιοχές, επειδή το μεγαλύτερο μέρος της φυτικής ζωής δεν είναι προσαρμοσμένο στη φωτιά και μπορεί να αναπτυχθεί διαφορετικά, όπως πρότεινε μια δημοσίευση του 2020. Τα ρυάκια κοντά σε πυρκαγιές σε μεγάλο υψόμετρο μπορούν επίσης να γίνουν πολύ θερμότερα από εκείνα σε παρόμοιες περιοχές χωρίς πυρκαγιές. Και οι δύο συνθήκες απειλούν τα αυτοφυή ζώα και τα φυτά που εξαρτώνται από το ψυχρότερο νερό και αέρα..
Yorumlar