top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

NASA: Έντονη ξηρασία στην ΤουρκίαΣτο ξεκίνημα του 2021, το μεγαλύτερο μέρος της Τουρκίας αντιμετωπίζει προβλήματα σοβαρής ξηρασίας. Σε πολλούς ταμιευτήρες γύρω από την Κωνσταντινούπολη - την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας με πληθυσμό 15 εκατομμυρίων) - το νερό έχει φτάσει τα χαμηλότερα επίπεδα αποθήκευσης των τελευταίων 15 ετών. Η απόδοση των καλλιεργειών θα μπορούσε να απειληθεί εάν εξακολουθήσουν οι συνθήκες λειψυδρίας.


Οι ξηρές συνθήκες έρχονται μετά από αρκετές εποχές χαμηλών βροχοπτώσεων. Το 2019, οι μήνες του καλοκαιριού και του φθινοπώρου στερήθηκαν βροχοπτώσεων και η στάθμη του νερού στους ταμιευτήρες μειώθηκε. Το 2020 ήταν το πιο ξηρό από τα τελευταία πέντε χρόνια, με ιδιαίτερα λίγες βροχοπτώσεις στο τελευταίο εξάμηνο του έτους. Από τον Ιούλιο του 2020, σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της Τουρκίας σημειώθηκαν βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου, σχεδόν κάθε μήνα. Από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, οι βροχοπτώσεις σε όλη τη χώρα ήταν 48% χαμηλότερες από τον μέσο όρο των ετών 1981-2010.Ο πρώτος χάρτης δείχνει τη ρηχή αποταμίευση υπόγειων υδάτων στις 11 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με μετρήσεις των δορυφόρων GRACE-FO (Gravity Recovery and Climate Experiment Follow On). Τα χρώματα απεικονίζουν το εκατοστημόρια υγρασίας, δηλαδή, πώς συγκρίνονται τα επίπεδα των υπογείων υδάτων και της υγρασίας του εδάφους με τα μακροπρόθεσμα αρχεία καταγραφών (1948-2010). Οι περιοχές με μπλε χρώμα, παρουσιάζουν μεγαλύτερη αφθονία σε νερό από το συνηθισμένο, ενώ οι περιοχές με πορτοκαλί με κόκκινο, έχουν λιγότερη.


Τα υπόγεια ύδατα είναι ένας βαθύτερος πόρος για την άρδευση καλλιεργειών και για πόσιμο νερό, ο οποίος συντηρεί επίσης και τα υπόγεια ρεύματα κατά τη διάρκεια ξηρών περιόδων. Σε αντίθεση με την υγρασία της επιφανειακής και της ριζικής ζώνης, τα υπόγεια ύδατα χρειάζονται μήνες για να ανακάμψουν, καθώς πρέπει να αναπτυχθούν αργά και σταθερά από την υγρασία της επιφάνειας, η οποία διαπερνά το έδαφος και τα πετρώματα φτάνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα.Ο δεύτερος χάρτης δείχνει τις εκτιμήσεις GRACE-FO σχετικά με την υγρασία του εδάφους στη ριζική ζώνη - επιφανειακή ζώνη βάθους 1m (39 ίντσες) - στις 11 Ιανουαρίου 2021. Η υγρασία σε αυτήν την περιοχή είναι σημαντική για τη γεωργία, επειδή αναφέρεται στο νερό που είναι φυσικά διαθέσιμο για τις καλλιέργειες. Η υγρασία της ζώνης των ριζών, μπορεί να κυμαίνεται σημαντικά σε σύντομες περιόδους, καθώς μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα από τις βροχοπτώσεις ή να εξατμιστεί σε συνθήκες ξηρασίας.


Οι χάρτες βασίζονται σε δεδομένα από τους δορυφόρους GRACE-FO, ενός ζεύγους δορυφόρων που ανιχνεύει την κίνηση του νερού με βάση τις παραλλαγές του πεδίου βαρύτητας της Γης. Η αποστολή, μετρά τις λεπτές μεταβολές της βαρύτητας από μήνα σε μήνα. Οι παραλλαγές στην τοπογραφία της γης ή στις παλίρροιες των ωκεανών αλλάζουν την κατανομή της μάζας του πλανήτη. Η προσθήκη ή η αφαίρεση του νερού μεταβάλλει επίσης το πεδίο βαρύτητας.


Λόγω της έλλειψης βροχής και υψηλών απαιτήσεων νερού, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στην Κωνσταντινούπολη θα μπορούσαν να εξαντληθούν τα αποθέματα νερού σε λίγους μήνες. Στις 13 Ιανουαρίου 2021, τα ποσοστά αποθήκευσης από τουλάχιστον επτά δεξαμενές γύρω από την Κωνσταντινούπολη μετρήθηκαν λίγο κάτω από το 25%.


Στην πεδιάδα Konya, οι αγροτικές εκτάσεις είχαν περίπου 38% λιγότερες βροχοπτώσεις από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2020 από ό, τι την ίδια περίοδο το 2019. Η έλλειψη βροχοπτώσεων τους τελευταίους έξι μήνες μείωσε δραματικά τις σοδειές των σιτηρών, αφήνοντας σε αβεβαιότητα τις μελλοντικές παραγωγές.


Οι προβλέψεις αναφέρουν περισσότερες βροχές κατά το δεύτερο εξάμηνο του Ιανουαρίου του 2021, αλλά θα χρειαζόταν εκτεταμένες, επίμονες βροχοπτώσεις για να αυξηθούν επαρκώς τα επίπεδα του νερού. Ο δήμαρχος της Άγκυρας προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη έλλειψη βροχοπτώσεων, θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην υδροδότηση έως το καλοκαίρι.


Με πληροφορίες από «NASA Earth Observatory».

Comments


bottom of page