top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Greenpeace: Οι μεγάλες πετρελαϊκές ασκούν πιέσεις ενάντια στους κανόνες για τα μικροπλαστικά
Ορισμένες ομάδες που εκπροσωπούν τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και χημικών στον κόσμο αντιτίθενται σε μια πρωτοποριακή νέα πρόταση για τη ρύθμιση των τοξικών και επίμονων χημικών στα μικροπλαστικά, σύμφωνα με έγγραφα που έλαβε η Unearthed, η ερευνητική πλατφόρμα της Greenpeace UK.


"Γνωρίζουμε ότι τα μικροπλαστικά είναι παντού, από τον πάγο της Αρκτικής μέχρι το νερό της βρύσης και ότι συνδέεται με την εξάπλωση επιβλαβών χημικών. Πολλές από αυτές τις ουσίες έχουν ξεφύγει από το δίκτυο των παγκόσμιων κανονισμών μέχρι στιγμής, αλλά αυτή η πρόταση θα μπορούσε να το αλλάξει και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η βιομηχανία έχει την τάση να την σταματήσει", δήλωσε η Nina Schrank, η οποία ηγείται της πλαστικής καμπάνιας της Greenpeace UK.


Η ρύπανση από μικροπλαστικά έχει εντοπιστεί σχεδόν παντού στον πλανήτη, από τους ωκεανούς, τις λίμνες και τα ποτάμια μέχρι και στις σταγόνες βροχής, στον αέρα, στην άγρια ​​ζωή και ακόμη και στα πιάτα μας. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μπορεί να απελευθερώσουν επιβλαβείς χημικές ουσίες και να προσελκύσουν άλλους ρύπους που υπάρχουν ήδη στο θαλασσινό νερό, καταλήγοντας στο πεπτικό σύστημα της θαλάσσιας πανίδας, αλλά και περαιτέρω στην τροφική αλυσίδα.


Πέρυσι, η ελβετική κυβέρνηση υπέβαλε πρόταση να απαριθμήσει ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο πλαστικό πρόσθετο στη Σύμβαση της Στοκχόλμης, την παγκόσμια συνθήκη του ΟΗΕ για τους επίμονους οργανικούς ρύπους.


Έχουν γίνει σχετικά λίγες έρευνες σχετικά με τη χημική ουσία, που ονομάζεται UV-328, η οποία χρησιμοποιείται συχνά σε πλαστικά προϊόντα, καουτσούκ, χρώματα, επιχρίσματα και καλλυντικά για την προστασία τους από βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία. Αλλά οι επιστήμονες ανησυχούν ότι δεν διασπάται εύκολα στο περιβάλλον, συσσωρεύεται στους οργανισμούς και μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην άγρια ​​ζωή ή την ανθρώπινη υγεία.


Μια νέα έρευνα από την Unearthed αποκαλύπτει ότι ισχυρές ομάδες λόμπι που εκπροσωπούν εταιρείες όπως η BASF, η ExxonMobil, η Dow Chemical, η DuPont, η Ineos, η BP και η Shell, αντιτίθενται στην πρόταση υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να θεωρηθεί το πρόσθετο ως επίμονος οργανικός ρύπος.


Τα μηνύματα και τα έγγραφα που ελήφθησαν βάσει των νόμων περί διαφάνειας από τον Οργανισμό Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ δείχνουν ότι το Αμερικανικό Συμβούλιο Χημείας και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χημικής Βιομηχανίας εγείρουν ανησυχίες σχετικά με το προηγούμενο που θα μπορούσε να δημιουργήσει η πρόταση.


Η καταχώριση αυτού του χημικού στη Σύμβαση της Στοκχόλμης θα οδηγούσε σε απαγορεύσεις στην παραγωγή ή τη χρήση του και θα μπορούσε να αποτελέσει ορόσημο για τη ρύθμιση των χημικών στα μικροπλαστικά. Το UV-328 είναι μόνο μία από τις πολλές χημικές ουσίες που προστίθενται στη διαδικασία παραγωγής πλαστικών, για τους οποίους τώρα ανησυχούν ορισμένοι επιστήμονες ότι θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω μικροπλαστικών, δημιουργώντας πιθανούς κινδύνους για την άγρια ​​ζωή, την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον.


Σε μια συνάντηση τον Ιανουάριο, η επιστημονική επιτροπή της Συνέλευσης συμφώνησε ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το UV-328 για να πληρούν τα αρχικά κριτήρια της Σύμβασης για να θεωρηθεί ως επίμονος οργανικός ρύπος. Τον Σεπτέμβριο, η πρόταση θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας, όπου η επιτροπή θα δημιουργήσει ένα προφίλ κινδύνου για να αποφασίσει εάν το πρόσθετο ενέχει αρκετό κίνδυνο για να δικαιολογήσει παγκόσμια δράση.


"Η μείωση της ποσότητας πλαστικού μιας χρήσης που κυκλοφορεί πρέπει να είναι μέρος της λύσης, αλλά αυτό ακριβώς δεν θέλει να κάνει η βιομηχανία", δήλωσε ο Schrank της Greenpeace. "Ολόκληρο το επιχειρηματικό μοντέλο τους εξακολουθεί να βασίζεται στη δημιουργία περισσότερων απορριμμάτων και ρύπανσης, δεν έχει σημασία οι συνέπειες. Γι' αυτό χρειαζόμαστε σταθερή κυβερνητική παρέμβαση για να περιορίσουμε τις επιβλαβείς χημικές ουσίες, να θέσουμε στόχους μείωσης πλαστικών και να αναγκάσουμε τη βιομηχανία να αναλάβει την ευθύνη για τη ρύπανση που προκαλούν".

Comments


bottom of page