top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Greenpeace: Η ιαπωνική κυβέρνηση θέλει να απορρίψει το μολυσμένο νερό της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό



Η Greenpeace της Ιαπωνίας καταδικάζει έντονα την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του πρωθυπουργού Suga να διαθέσει πάνω από 1,23 εκατομμύρια τόνους ραδιενεργών αποβλήτων στον Ειρηνικό Ωκεανό που έχουν αποθηκευτεί σε δεξαμενές στον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi. Αυτό αγνοεί εντελώς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα συμφέροντα των ανθρώπων στη Φουκουσίμα, την ευρύτερη Ιαπωνία και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.


Η απόφαση σημαίνει ότι η Tokyo Electric Power Company (TEPCO) μπορεί να ξεκινήσει την απόρριψη ραδιενεργών αποβλήτων από την πυρηνική της εγκατάσταση στον Ειρηνικό Ωκεανό.


Ο Kazue Suzuki, υπεύθυνος εκστρατείας για το κλίμα και την ενέργεια στην Greenpeace Japan, δήλωσε:


«Η ιαπωνική κυβέρνηση απογοήτευσε για άλλη μια φορά τον λαό της Φουκουσίμα. Η κυβέρνηση έλαβε την εντελώς αδικαιολόγητη απόφαση να μολύνει σκόπιμα τον Ειρηνικό Ωκεανό με ραδιενεργά απόβλητα. Αντί να χρησιμοποιούν την καλύτερη διαθέσιμη τεχνολογία για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων από την ακτινοβολία αποθηκεύοντας και επεξεργάζοντας το νερό μακροπρόθεσμα, επέλεξαν τη φθηνότερη επιλογή, ρίχνοντας το νερό στον Ειρηνικό Ωκεανό.


Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου απέτυχε να προστατεύσει το περιβάλλον και αγνόησε τη μεγάλης κλίμακας αντιπολίτευση και ανησυχίες των κατοίκων της Φουκουσίμα, καθώς και των γειτονικών πολιτών γύρω από την Ιαπωνία. Η Greenpeace βρίσκεται μαζί με τους κατοίκους της Φουκουσίμα, συμπεριλαμβανομένων των αλιευτικών κοινοτήτων, στις προσπάθειές τους να σταματήσουν αυτά τα σχέδια», δήλωσε ο Suzuki.


Η δημοσκόπηση της Greenpeace Japan έδειξε ότι η πλειονότητα των κατοίκων στη Φουκουσίμα και την ευρύτερη Ιαπωνία αντιτίθενται στην απόρριψη αυτών των ραδιενεργών αποβλήτων στον Ειρηνικό. Επιπλέον, η εθνική ομοσπονδία Ιαπωνικών Αλιευτικών Συνεταιρισμών συνέχισε να εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στις απορρίψεις ωκεανών.


Οι ειδικοί εισηγητές των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα προειδοποίησαν την ιαπωνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2020 και τον Μάρτιο του 2021 ότι η απόρριψη νερού στο περιβάλλον παραβιάζει τα δικαιώματα των Ιαπώνων πολιτών και των γειτόνων της, συμπεριλαμβανομένης της Κορέας. Κάλεσαν την ιαπωνική κυβέρνηση να καθυστερήσει οποιαδήποτε απόφαση για την απόρριψη του μολυσμένου νερού στη θάλασσα έως ότου τελειώσει η κρίση του COVID-19 και διεξαχθούν οι κατάλληλες διεθνείς διαβουλεύσεις.


Αν και η απόφαση έχει ανακοινωθεί, θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια για να ξεκινήσουν αυτές οι απορρίψεις από το εργοστάσιο Fukushima Daiichi.


Η Jennifer Morgan, εκτελεστική διευθύντρια της Greenpeace International, δήλωσε:


«Τον 21ο αιώνα, όταν ο πλανήτης και ιδίως οι ωκεανοί του κόσμου αντιμετωπίζουν τόσες πολλές προκλήσεις και απειλές, είναι εξοργιστικό το ότι η ιαπωνική κυβέρνηση και η TEPCO πιστεύουν ότι μπορούν να δικαιολογήσουν τη σκόπιμη απόρριψη πυρηνικών αποβλήτων στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η απόφαση αποτελεί παραβίαση των νομικών υποχρεώσεων της Ιαπωνίας βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, (UNCLOS) και θα αντισταθεί έντονα τους επόμενους μήνες».


Από το 2012, η ​​Greenpeace έχει προβεί σε προληπτική εκστρατεία εναντίον σχεδίων απόρριψης μολυσμένου νερού από τη Φουκουσίμα - υποβολή τεχνικής ανάλυσης σε οργανισμούς του ΟΗΕ, διοργάνωση σεμιναρίων με ντόπιους κατοίκους της Φουκουσίμα με άλλες ΜΚΟ και υποβολή αναφοράς για τις απορρίψεις και υποβολή σε σχετικούς ιαπωνικούς κυβερνητικούς φορείς.


Επιπλέον, μια πρόσφατη έκθεση της Greenpeace Japan αναφέρει λεπτομερείς εναλλακτικές λύσεις στα τρέχοντα ελαττωματικά σχέδια παροπλισμού για τη Fukushima Daiichi, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών για να σταματήσει η συνεχιζόμενη αύξηση του μολυσμένου νερού. Η Greenpeace θα συνεχίσει να ηγείται της εκστρατείας για να σταματήσει η απόρριψη ραδιενεργών αποβλήτων στον Ειρηνικό.

Comentários


bottom of page