top of page

Greenpeace: Η αποψίλωση των δασών απειλεί και την επιβίωση των αυτόχθονων πληθυσμών της Βραζιλίας

Εικόνα συγγραφέα: envinow.grenvinow.gr


Νέα δεδομένα από την παρακολούθηση δασών που διεξήχθησαν από την Greenpeace Brazil, τους ιθαγενείς Karipuna και τη βραζιλιάνικη ΜΚΟ Indigenous Missionary Council (CIMI), αποκάλυψαν ένα νέο κύμα καταστροφής δασών στη Γη των Ιθαγενών Karipuna στη Rondônia της Βραζιλίας.


Η αποψίλωση των δασών μετατρέπει το τροπικό δάσος σε βοσκότοπο για βοοειδή και ανοίγει το δρόμο για την επέκταση της καλλιέργειας σόγιας σε πρώην βοσκοτόπια βοοειδών. 850 εκτάρια παράνομης αποψίλωσης των δασών εντοπίστηκαν τους τελευταίους δώδεκα μήνες εντός της επικράτειας. Η μαζική καταπάτηση γης και η μεγάλης κλίμακας καταστροφή των προστατευόμενων τροπικών δασών θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση των ιθαγενών της Karipuna.


Ο Adriano Karipuna, ηγέτης των ιθαγενών Karipuna, δήλωσε:


«Η παρακολούθηση των δασών, που κάνουμε εμείς οι Karipuna, μας βοηθά να κατανοήσουμε τι συμβαίνει μέσα στη γη μας και είναι ζωτικής σημασίας για την καταγγελία αυτών των παράνομων δραστηριοτήτων. Η πολιτεία πρέπει να εφαρμόσει ένα μόνιμο σχέδιο προστασίας για τη γη μας, με στόχο να τεθεί ένα τέλος στην καταπάτηση της γης».


Οι αυξημένες εισβολές εγκληματικών ομάδων σε προστατευόμενες περιοχές μπορούν να θεωρηθούν ως άμεσο αποτέλεσμα ενός νέου νόμου που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Rondônia τον Απρίλιο του 2021, μειώνοντας δύο προστατευόμενες περιοχές που συνδέονται άμεσα με τη Γη των Ιθαγενών Karipuna κατά περισσότερα από 225.408 εκτάρια. Επιπλέον, η περιφερειακή κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει την οικολογική ζώνη, μετατρέποντας το παρθένο τροπικό δάσος σε γεωργική γη, με καταστροφικές συνέπειες.


Η παρακολούθηση των δασών αποκάλυψε μεγάλες καθαρές εκτάσεις άνω των 100 εκταρίων στα νοτιοανατολικά της γης Karipuna, όπου η υπόλοιπη βλάστηση κάηκε για να δημιουργηθεί χώρος για τις αγελάδες. Η κτηνοτροφία βοοειδών στον δήμο του Porto Velho, όπου βρίσκεται η γη των Karipuna, αυξήθηκε κατά 87% τα τελευταία εννέα χρόνια.


Παράλληλα, η παραγωγή σόγιας στην πολιτεία Rondônia τριπλασιάστηκε μέσα σε 10 χρόνια και ανταγωνίζεται την υπάρχουσα γεωργική παραγωγή βοοειδών σε μετατρεπόμενη δασική γη. Η βιομηχανική εκτροφή ζώων σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Ισπανία, η Τουρκία, το Μεξικό, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο – που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% των εξαγωγών σόγιας της Rondônia – είναι συνυπεύθυνες για αυτή την κούρσα εύρεσης κατάλληλων εδαφών για την καλλιέργεια σόγιας, η οποία σε αντάλλαγμα σπρώχνει τα βοοειδή πιο βαθιά στο τροπικό δάσος και εισβάλλει σε προστατευμένες περιοχές και εδάφη των ιθαγενών.

Comments


bottom of page