To Greenathon | AI4GoodChallenge είναι ένας διαγωνισμός αξιοποίησης καινοτόμων ιδεών και λύσεων στον τομέα της διαχείρισης δεδομένων και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών για το Περιβάλλον.
Για πρώτη φορά, το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ) σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διοργανώνουν ένα πρόγραμμα καινοτομίας, το Greenathon | Ai4good Challenge.
Μέσω των διευθύνσεων της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, έχουν συλλεγεί και καταγραφεί βασικές ανάγκες/προκλήσεις/προβλήματα που σχετίζονται με τις λειτουργίες τους σε καθημερινή βάση. Παράλληλα, έχουν συγκεντρωθεί σε ένα ενιαίο πλαίσιο μία ποικιλία πληροφοριακών συστημάτων και συνόλων ανοιχτών δεδομένων. Σκοπός της δράσης είναι να επιτρέψει σε φυσικά πρόσωπα (ακαδημαϊκοί, ερευνητές και φοιτητές των Ελληνικών Πανεπιστημίων ή πολίτες) αλλά και νομικές οντότητες (δημοσίου ή ιδιωτικού χαρακτήρα) να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία τους και να δώσουν λύσεις πάνω στις τεχνολογικές προκλήσεις που θα αναδείξει το παρόν πρόγραμμα καινοτομίας.
Οι θεματικές του Greenathon προκύπτουν από υπάρχουσες βάσεις δεδομένων και θα είναι οι εξής:
Βιοποικιλότητα
Διαχείριση Δασών
Διαχείριση Υδάτων
Ατμοσφαιρική Ρύπανση & Ποιότητα Αέρα
Κλιματική Αλλαγή
Κυκλική Οικονομία
Σύμφωνα με δήλωση του Καθηγητή ΕΜΠ και Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Κωνσταντίνου Αραβώση, «η Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων, συγκλίνοντας με τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνει το πρώτο βήμα για τη διαχείριση, διαθεσιμότητα και προσβασιμότητα των ανοιχτών δεδομένων στον τομέα του Περιβάλλοντος ώστε να χρησιμοποιηθούν, να επαναχρησιμοποιηθούν και να αναδιανεμηθούν από τους συμμετέχοντες. Στόχος αυτού του προγράμματος καινοτομίας είναι η ανάδειξη των τεχνολογικών περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα στους παραπάνω τομείς και η ανάπτυξη λύσεων που θα μπορούν να εφαρμοστούν από τον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.»
Χρονοδιάγραμμα & Διαδικασία Αξιολόγησης
Ο διαγωνισμός ξεκινά στις 14 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 20 Οκτωβρίου. Θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση οι συμμετέχοντες καλούνται να καταθέσουν online τις προτάσεις τους (μέχρι 15 Οκτωβρίου). Στη συνέχεια η κριτική επιτροπή θα αξιολογήσει online τις υποβολές και με βάση την κατάταξη που θα προκύψει θα επιλεγούν οι 10 φιναλίστ που θα παρουσιάσουν live τις λύσεις τους στις 20 Οκτωβρίου στην έδρα του ΕΚΠΑΑ (Έπαυλη Καζούλη, Λεωφ. Κηφισίας 241, 145 61 Κηφισιά).
Σε ποιους απευθύνεται;
Το Greenathon | AI4GoodChallenge είναι ανοιχτό σε κάθε άτομο/ομάδα/εταιρεία που έχει μια καινοτόμα λύση στις θεματικές προκλήσεις της δράσης και ειδικότερα στοχεύει στις παρακάτω κατηγορίες δεξιοτήτων:
Μηχανικοί Περιβάλλοντος: Μηχανικοί με τεχνογνωσία σε θέματα περιβάλλοντος και εμπειρία σε DLT και AI.
Επιστήμονες Δεδομένων: Επιστήμονες με πάθος για την ανάλυση δεδομένων και την εξόρυξη γνώσης.
Προγραμματιστές: Οι προγραμματιστές είναι παντού χρήσιμοι. Εμπειρία σε ΑΙ και DLT θα βοηθήσει.
Δικηγόροι: Βλέπεις τα νομικά κενά σε ψηφιακά και περιβαλλοντικά θέματα ως επιχειρηματική ευκαιρία;
Marketers: Έχεις την ικανότητα να μεταφράζεις μια ιδέα σε προϊόν και επιχειρηματική ευκαιρία;
Idea Generators: Δεν ανήκεις σε κάποια από τις άλλες αλλά ξέρεις να υλοποιείς πράγματα;
Γιατί να λάβεις μέρος;
Εάν εσύ ή η ομάδα σου έχετε μία καινοτόμα λύση σε κάποιο από τα παραπάνω θέματα, λάβετε μέρος στον διαγωνισμό και επωφεληθείτε από:
Χρηματικά τιμητικά βραβεία
Δημοσιότητα για το προϊόν/λύση σας
Feedback από ειδικούς της αγοράς
Συνέργειες με την Ελληνική πολιτεία που θα αξιοποιήσει τις λύσεις σας
ενώ παράλληλα αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία για να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας στην επίλυση ανάλογων ζητημάτων.
Περισσότερες πληροφορίες για τις προκλήσεις και τον διαγωνισμό είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού στον παρακάτω υπερσύνδεσμο:
Δήλωσε συμμετοχή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου!
Comments