top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

ΕΟΠ: Οι πόλεις διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη μετάβαση της Ευρώπης στη βιωσιμότητα



Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ζουν σε πόλεις και οι πόλεις είναι οι οικονομικοί, πολιτιστικοί και πολιτικοί κόμβοι της Ευρώπης. Οι πόλεις αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις, αλλά έχουν επίσης κλειδιά για την υλοποίηση των φιλοδοξιών της Ευρώπης για βιωσιμότητα. Δύο νέες αξιολογήσεις για την αστική αειφορία, που δημοσιεύθηκαν στα μέσα Δεκεμβρίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), συνδυάζουν διάφορα θέματα περιβάλλοντος και κλίματος, ζητώντας καλύτερη ενοποίηση των πολιτικών για την αντιμετώπιση των περίπλοκων και αλληλένδετων προκλήσεων μέσω λύσεων που θα ωφεληθούν.


Οι πόλεις είναι κέντρα καινοτομίας και οικονομικής δραστηριότητας, αλλά επηρεάζονται επίσης από κοινωνικές προκλήσεις όπως ο διαχωρισμός, η φτώχεια και η ανισότητα. Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις για τις πόλεις ποικίλλουν από επιδείνωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως κύματα καύσωνα και πλημμύρες, έως τη ρύπανση, τη διαχείριση των απορριμμάτων ή την απώλεια χώρων πρασίνου.


Η έκθεση του ΕΟΠ «Αστική βιωσιμότητα στην Ευρώπη — Λεωφόροι για την αλλαγή» συγκεντρώνει τις πρόσφατες εργασίες του Οργανισμού για την αστική περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Η κύρια έκθεση δημοσιεύεται μαζί με μια αξιολόγηση αστικής σχέσης, η οποία συμπληρώνει το πακέτο αστικής έκθεσης του ΕΟΠ, που διατίθεται στη θεματική σελίδα για την αστική βιωσιμότητα.


Οι νέες αξιολογήσεις και το προηγούμενο έργο του ΕΟΠ τονίζουν ότι οι πόλεις διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη μετάβαση της Ευρώπης στη βιωσιμότητα: οι πόλεις πρέπει να αντιμετωπίζουν οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα με ολοκληρωμένο τρόπο για να επιτύχουν βιωσιμότητα και αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι οι πόλεις είναι χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλείς και ελαστικός.


Η έκθεση του ΕΟΠ προσδιορίζει πολλά βασικά δομικά στοιχεία για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ποιότητας του τοπικού περιβάλλοντος, της οικοδόμησης προσαρμοστικής ικανότητας, της εξασφάλισης αρκετών δημόσιων και φυσικών περιοχών, της μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και των πόρων.


Επιπλέον, οι πόλεις θα πρέπει να βελτιώσουν την ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων των κατοικιών, και να εξασφαλίσουν κοινωνική δικαιοσύνη και συμμετοχή χωρίς αποκλεισμούς στη λήψη αποφάσεων. Ενώ όλες οι πόλεις είναι σύνθετες και διαφορετικές μεταξύ τους, η έκθεση προσδιορίζει ορισμένους κοινούς βασικούς παράγοντες για τη βελτίωση της βιωσιμότητάς τους. Η τοπική κουλτούρα, η γνώση και η ποιότητα των δεδομένων μπορούν είτε να επιτρέψουν είτε να επιβραδύνουν τις βελτιώσεις, και το ίδιο ισχύει για τη νέα τεχνολογία, τη διακυβέρνηση και τη χρηματοοικονομική διαχείριση.


Το πακέτο παρουσιάζει επίσης μια «προσέγγιση αστικής σύνδεσης», η οποία μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό προβλημάτων ή ευκαιριών που συνδέονται και, ως εκ τούτου, να υποστηρίξει ολοκληρωμένες και οικονομικά αποδοτικές ενέργειες. Για παράδειγμα, σε πολλές περιπτώσεις οι πόλεις μπορούν να βελτιώσουν την κλιματική τους ανθεκτικότητα, την ποιότητα των δημόσιων χώρων, την ευκολία μετακίνησης και την ποιότητα του αέρα με ολοκληρωμένες και στοχευμένες δράσεις. Οι πόλεις μπορούν επίσης να δοκιμάσουν προσεγγίσεις βιωσιμότητας και να αναπτύξουν νέους τρόπους μέτρησης της βιωσιμότητας, υποστηρίζει η έκθεση.

bottom of page