top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

ΕΟΠ: Ο αστικός πληθυσμός της Ευρώπης παραμένει σε κίνδυνο λόγω των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης



Η συντριπτική πλειονότητα του αστικού πληθυσμού της Ευρώπης εκτίθεται σε επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων που υπερβαίνουν τις νέες κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με μια ενημερωμένη ανάλυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) για την ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδας.


Η έκθεση του ΕΟΠ «Ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη 2021» ενημερώνει και επεκτείνει μια προηγούμενη αξιολόγηση της κατάστασης της ποιότητας του αέρα συγκρίνοντας τις συγκεντρώσεις ρύπων στον ατμοσφαιρικό αέρα σε όλη την Ευρώπη με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για την ποιότητα του αέρα του ΠΟΥ που δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2021. Διαπιστώνει ότι η πλειοψηφία των Οι Ευρωπαίοι εκτίθενται σε επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων που είναι γνωστό ότι βλάπτουν την υγεία.

  • Στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), το 97% του αστικού πληθυσμού εκτίθεται σε επίπεδα λεπτών σωματιδίων που υπερβαίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ. Τα επίπεδα σωματιδίων καθορίζονται από τις εκπομπές από τη χρήση ενέργειας, τις οδικές μεταφορές, τη βιομηχανία και τη γεωργία.

  • Όσον αφορά το διοξείδιο του αζώτου, το 94% του αστικού πληθυσμού εκτίθεται σε επίπεδα πάνω από τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ, λόγω κυρίως των εκπομπών από τις οδικές μεταφορές.

  • Το 99% του αστικού πληθυσμού εκτίθεται σε επίπεδα όζοντος πάνω από τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ, που συνδέονται με εκπομπές οξειδίων του αζώτου και πτητικών οργανικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένου του μεθανίου, και υψηλές θερμοκρασίες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι ο βασικός μοχλός πίσω από τα επικίνδυνα επίπεδα σωματιδίων, διοξειδίου του αζώτου και όζοντος στον αστικό αέρα. Οι συνολικές εκπομπές όλων των βασικών ατμοσφαιρικών ρύπων σε ολόκληρη την ΕΕ μειώθηκαν το 2019, διατηρώντας την τάση που παρατηρείται από το 2005. Ωστόσο, η παροχή καθαρού και ασφαλούς αέρα για την Ευρώπη θα απαιτήσει συνεχείς και πρόσθετες μειώσεις των εκπομπών.


Όσον αφορά το μέλλον, η έκθεση αναφέρει ότι απαιτείται περισσότερη δράση από όλα τα κράτη μέλη, εάν πρόκειται να τηρήσουν τις μελλοντικές δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών βάσει της Οδηγίας για τις δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών εθνικών εκπομπών της ΕΕ (Οδηγία NEC).


Η ΕΕ έχει επίσης θέσει πρότυπα για βασικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους στις Οδηγίες της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα περιβάλλοντος. Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης Μηδενικής Ρύπανσης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε ως στόχο το 2030 τη μείωση του αριθμού των πρόωρων θανάτων που προκαλούνται από τα PM2,5 κατά τουλάχιστον 55% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005.


Για το σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια αναθεώρηση των οδηγιών για την ποιότητα του αέρα περιβάλλοντος, η οποία περιλαμβάνει αναθεώρηση των προτύπων ποιότητας του αέρα της ΕΕ για να τα ευθυγραμμίσει περισσότερο με τις συστάσεις του ΠΟΥ. Οι πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να εκφράσουν τις απόψεις τους μέσω δημόσιας διαβούλευσης που διεξάγεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 16 Δεκεμβρίου 2021.


Το 2019, η ατμοσφαιρική ρύπανση συνέχισε να προκαλεί σημαντικό βάρος πρόωρων θανάτων και ασθενειών στην Ευρώπη. Στην ΕΕ, 307.000 πρόωροι θάνατοι συνδέθηκαν με έκθεση σε λεπτά σωματίδια το 2019, μείωση 33% σε σχέση με το 2005.

Comments


bottom of page