Η ανακαίνιση των κτιρίων συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και στην επίτευξη μιας κλιματικά ουδέτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έως το 2050. Μια ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), που δημοσιεύτηκε στις αρχές Ιουλίου, διερευνά πώς οι αρχές της κυκλικής οικονομίας μπορούν να ενισχύσουν τα οφέλη της ανακαίνισης κτιρίων. Διαπιστώνει ότι, έως το 2050, η κυκλικότητα μπορεί να μειώσει σημαντικά τη χρήση υλικών και να συμβάλει σε σημαντικές πρόσθετες μειώσεις στις εκπομπές CO2 που είναι ενσωματωμένες στα κτίρια της Ευρώπης.
Τα κτίρια καταναλώνουν πολλούς υλικούς πόρους και ενέργεια, και ως εκ τούτου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην περιβαλλοντική και κλιματική πολιτική της Ευρώπης. Οι ενσωματωμένες εκπομπές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τις εκπομπές που απελευθερώνονται από την εξόρυξη φυσικών πόρων και την επεξεργασία τους σε δομικά υλικά, αποτελούν σχεδόν το ένα τέταρτο των εκπομπών του κύκλου ζωής του τρέχοντος κτιριακού αποθέματος της ΕΕ.
Η ενημέρωση του ΕΟΠ «Ανακαίνιση κτιρίων: όπου συναντώνται η κυκλική οικονομία και το κλίμα» αναλύει τα οφέλη από τη χρήση των αρχών της κυκλικής οικονομίας στο κύμα ανακαίνισης της Ευρώπης, που σημαίνει διατήρηση υλικών και προϊόντων σε χρήση όσο το δυνατόν περισσότερο και αποτελεσματική επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση όλων των απορριμμάτων.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΠ, η αποφυγή της χρήσης νέων οικοδομικών υλικών έχει μεγάλες δυνατότητες για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Οι πιο αποτελεσματικές ενέργειες κυκλικής ανακαίνισης για την εξοικονόμηση εκπομπών CO2 και χρήσης υλικών περιλαμβάνουν την παράταση της διάρκειας ζωής των υφιστάμενων κτιρίων, για παράδειγμα μέσω επισκευών και μετασκευών αντί για κατεδάφιση, και με πιο αποτελεσματική χρήση κτιρίων, για παράδειγμα κάνοντας πολυλειτουργικούς χώρους. Αυτές οι ενέργειες θα μείωναν τη ζήτηση για νέες κατασκευές, οι οποίες απαιτούν πολύ περισσότερα υλικά από τις ανακαινίσεις.
Επιπλέον, φιλόδοξες κυκλικές στρατηγικές ανακαίνισης, όπως η χρήση υλικών που ανακυκλώνονται ή έχουν σχεδιαστεί για αποσυναρμολόγηση, θα μπορούσαν να μειώσουν σωρευτικά περίπου 650 εκατομμύρια τόνους υλικών και να εξοικονομήσουν σημαντικές ποσότητες CO2 από το 2022 έως το 2050, εάν οι στρατηγικές εφαρμοστούν μέσω της ανακαίνισης του κτιριακού αποθέματος της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναπτύσσει επί του παρόντος έναν οδικό χάρτη της ΕΕ για τη μείωση του άνθρακα ολόκληρης της ζωής των κτιρίων. Οι εκπομπές του κύκλου ζωής εξετάζονται επίσης σε προτάσεις για αναθεώρηση του κανονισμού για τα δομικά προϊόντα και της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.
Comments