Η έκθεση των ανθρώπων σε ατμοσφαιρική ρύπανση, παθητικό κάπνισμα, ραδόνιο, υπεριώδη ακτινοβολία, αμίαντο, ορισμένες χημικές ουσίες και άλλους ρύπους προκαλεί πάνω από το 10% όλων των περιπτώσεων καρκίνου στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) που δημοσιεύτηκε σήμερα. Τα καλά νέα είναι ότι αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να προληφθούν.
Οι ρύποι στο περιβάλλον και στο χώρο εργασίας, καθώς και ορισμένοι φυσικοί κίνδυνοι, έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία μας και σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούν σε καρκίνο, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΠ στο διαδίκτυο «Να νικήσουμε τον καρκίνο - ο ρόλος του περιβάλλοντος της Ευρώπης». Με σχεδόν 3 εκατομμύρια νέους ασθενείς και 1,3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο καρκίνος έχει τεράστιο τίμημα στην κοινωνία μας. Τεράστιο είναι και το οικονομικό κόστος, το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 178 δισ. ευρώ μόνο το 2018.
Οι περισσότεροι από αυτούς τους περιβαλλοντικούς και επαγγελματικούς κινδύνους καρκίνου μπορούν να μειωθούν με την πρόληψη της ρύπανσης και την αλλαγή συμπεριφοράς, σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΟΠ. Η μείωση της έκθεσης σε αυτούς τους κινδύνους προσφέρει έναν αποτελεσματικό και οικονομικά αποδοτικό τρόπο μείωσης των περιπτώσεων καρκίνου και των σχετικών θανάτων.
Για πρώτη φορά, ο ΕΟΠ ερεύνησε τις σχέσεις μεταξύ του καρκίνου και του περιβάλλοντος, εξετάζοντας τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση, το ραδόνιο, την υπεριώδη ακτινοβολία, το παθητικό κάπνισμα και τις χημικές ουσίες. Η έκθεση εκτιμά ότι οι περιβαλλοντικοί και επαγγελματικοί κίνδυνοι βρίσκονται πίσω από το 10% περίπου των περιπτώσεων καρκίνου στην Ευρώπη.
Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι
Η ατμοσφαιρική ρύπανση (τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους) συνδέεται με περίπου το 1% όλων των περιπτώσεων καρκίνου στην Ευρώπη και προκαλεί περίπου το 2% όλων των θανάτων από καρκίνο. Μόνο για τους καρκίνους του πνεύμονα, αυτό ανέρχεται στο 9% των θανάτων. Πρόσφατες μελέτες έχουν εντοπίσει συσχετίσεις μεταξύ της μακροχρόνιας έκθεσης σε σωματίδια, ενός βασικού ατμοσφαιρικού ρύπου, και της λευχαιμίας σε ενήλικες και παιδιά.
Το ραδόνιο και η υπεριώδης ακτινοβολία συμβάλλουν επίσης σημαντικά στην επιβάρυνση του καρκίνου στην Ευρώπη. Η έκθεση σε εσωτερικούς χώρους στο ραδόνιο συνδέεται με έως και 2% όλων των περιπτώσεων καρκίνου και μία στις δέκα περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα στην Ευρώπη. Η φυσική υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να ευθύνεται για έως και 4% όλων των περιπτώσεων καρκίνου στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η συχνότητα του μελανώματος, μιας σοβαρής μορφής καρκίνου του δέρματος, έχει αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες.
Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον συνολικό κίνδυνο για όλους τους καρκίνους έως και 16% σε άτομα που οι ίδιοι δεν ήταν ποτέ καπνιστές. Περίπου το 31% των Ευρωπαίων εκτίθεται στο παθητικό κάπνισμα στο σπίτι, στη δουλειά, στον ελεύθερο χρόνο, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα ή σε δημόσιους χώρους.
Ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στους ευρωπαϊκούς χώρους εργασίας και απελευθερώνονται στο περιβάλλον είναι καρκινογόνες και συμβάλλουν στην πρόκληση καρκίνου. Επιπλέον, αρκετές από αυτές τις χημικές ουσίες είναι γνωστό ή υπάρχουν υπόνοιες ότι προκαλούν καρκίνο σε πολλαπλά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του μολύβδου, του αρσενικού, του χρωμίου, του καδμίου, του ακρυλαμιδίου, των φυτοφαρμάκων, της δισφαινόλης Α και των υπερ- και πολυφθοριωμένων αλκυλ ουσιών (PFAS).
Όλες οι μορφές αμιάντου είναι γνωστές καρκινογόνες ουσίες, που σχετίζονται με το μεσοθηλίωμα και τον καρκίνο του πνεύμονα, καθώς και με τον καρκίνο του λάρυγγα και των ωοθηκών. Ενώ η ΕΕ απαγόρευσε τον αμίαντο το 2005, παραμένει παρών σε κτίρια και υποδομές που οδηγούν στην έκθεση των εργαζομένων που συμμετέχουν σε εργασίες ανακαίνισης και κατεδάφισης. Επιπλέον, οι καρκίνοι συνεχίζουν να εκδηλώνονται πολλά χρόνια μετά την έκθεση, με τον αμίαντο να εκτιμάται ότι ευθύνεται για το 55-88% των επαγγελματικών καρκίνων του πνεύμονα.
Comments