• envinow.gr

EFSA: Μόνο το 2% των τροφίμων της ΕΕ περιείχαν κατάλοιπα φυτοφαρμάκων άνω των ορίων



Η τελευταία έκθεση για τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κυκλοφόρησε την προηγούμενη από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), παρουσιάζει ένα στιγμιότυπο της παρούσας κατάστασης των επιπέδων καταλοίπων από φυτοφάρμακα που βρίσκονται στα προϊόντα που καταναλώνονται ευρέως εντός της ΕΕ..


Συνολικά αναλύθηκαν 96.302 δείγματα το 2019, 96,1% εκ των οποίων εμπίπτουν στα νόμιμα επιτρεπτά επίπεδα. Για το υποσύνολο των 12.579 δειγμάτων που αναλύθηκαν ως μέρος του συντονισμένου προγράμματος ελέγχου της ΕΕ (EUCP), το 98% ήταν εντός νομικών ορίων.


Το EUCP ανέλυσε δείγματα που συλλέχθηκαν τυχαία από 12 προϊόντα διατροφής. Συγκεκριμένα, τα προϊόντα ήταν: μήλα, λάχανα, μαρούλι, ροδάκινα, σπανάκι, φράουλες, ντομάτες, σπόρους βρώμης, κριθάρι, κρασί (κόκκινο και λευκό), αγελαδινό γάλα και λίπος χοίρων. Από αυτά τα δείγματα που αναλύθηκαν:

  • Τα 6.674 δείγματα ή το 53% βρέθηκαν απαλλαγμένα από ποσοτικοποιήσιμα επίπεδα καταλοίπων.

  • Τα 5.664 δείγματα ή το 45% περιείχαν ένα ή περισσότερα κατάλοιπα σε συγκεντρώσεις κάτω ή ίσες με τα επιτρεπόμενα επίπεδα.

  • Τα 241 δείγματα ή το 2% περιείχαν κατάλοιπα που υπερβαίνουν το νόμιμο ανώτατο όριο, εκ των οποίων το 1% οδήγησε σε νομικές ενέργειες.

Το συντονισμένο πρόγραμμα καλύπτει παρόμοια καλάθια-προϊόντων με τριετή εναλλαγή, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να προσδιοριστούν ανοδικές ή πτωτικές τάσεις για συγκεκριμένα προϊόντα.


Έτσι, σε σύγκριση με το 2016, το ποσοστό υπέρβασης μειώθηκε για τα ροδάκινα (από 1,9% σε 1,5%), το μαρούλι (2,4% έως 1,8%), τα μήλα (2,7% έως 2,1%) και τις ντομάτες (2,6% έως 1,7%).


Οι συγκεντρώσεις αυξήθηκαν για τις φράουλες (1,8% έως 3,3%), τα λάχανα (1,1% έως 1,9%), τα σταφύλια (0,4% έως 0,9%) και το λίπος χοίρων (0,1% έως 0,3%).


Όπως και το 2016, δεν βρέθηκαν υπερβάσεις στο αγελαδινό γάλα.


Τα αποτελέσματα του συντονισμένου προγράμματος είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο της EFSA ως διαγράμματα και γραφήματα με δυνατότητα περιήγησης, καθιστώντας τα δεδομένα πιο προσβάσιμα σε μη ειδικούς.


Εκτός από τα εναρμονισμένα, συγκρίσιμα δεδομένα που συλλέγονται στο πλαίσιο του συντονισμένου προγράμματος, η ετήσια έκθεση της EFSA περιλαμβάνει επίσης δεδομένα που συλλέγονται ως μέρος των εθνικών δραστηριοτήτων ελέγχου που διεξάγονται από μεμονωμένα κράτη μέλη της ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.


Τα εθνικά προγράμματα ελέγχου, στοχεύουν σε προϊόντα που ενδέχεται να περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων ή για τα οποία έχουν εντοπιστεί νομικές παραβάσεις τα προηγούμενα χρόνια.


Αυτά τα προγράμματα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες, αλλά - σε αντίθεση με τα δεδομένα του EUCP - δεν παρέχουν στατιστικά αντιπροσωπευτική εικόνα των επιπέδων καταλοίπων που θα περίμενε κανείς να βρει στα τρόφιμα στα ράφια των καταστημάτων σε όλη την Ευρώπη.


Η EFSA διενήργησε μια αξιολόγηση διατροφικού κινδύνου ως μέρος της ανάλυσης των αποτελεσμάτων. Αυτό υποδηλώνει ότι τα τρόφιμα που αναλύθηκαν το 2019 είναι απίθανο να προκαλέσουν ανησυχία για την υγεία των καταναλωτών.


Ωστόσο, προτείνονται ορισμένες συστάσεις για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου, συνεχίζοντας έτσι να διασφαλίζεται υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών.