top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

ECOCITY FORUM 2018: Η Κυκλική οικονομία απάντηση ποιότητας ζωής στις πόλειςΜέχρι το 2025 τα ¾ του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει στις πόλεις με αποτέλεσμα τη μη αναστρέψιμη διαταραχή των φυσικών οικοσυστημάτων. Την επισήμανση έκανε η πρώην γενική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο ΥΠΕΚΑ και πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη – CISD, Μαργαρίτα Καραβασίλη, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο «ECOCITY FORUM 2018», με θέμα την κυκλική οικονομία στις «έξυπνες» πόλεις.


«Η μετάβαση προς μία κυκλική οικονομία αναμένεται να ξεκινήσει σε αστικές περιοχές όπου ο οικονομικός, κοινωνικός και χωρικός αντίκτυπος είναι μεγαλύτερος και πληρούνται οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις» ανέφερε η κ.Καραβασίλη, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «ανακαλύψαμε εκ νέου ότι το μοντέλο της πολυλειτουργικής και πυκνοκατοικημένης πόλης, αποφέρει άμεσα, οικολογικά και κοινωνικά οφέλη».


«Οι οικολογικές και κοινωνικές λύσεις επιτρέπουν την κατασκευή πόλεων ανοικτών και ζωντανών που διαφυλάσσουν και τη δημόσια υγεία. Ενας ορθολογικός σχεδιασμός λοιπόν, μπορεί να διασφαλίσει την ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων και την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων».


Σύμφωνα με την κ.Καραβασίλη, επιστημονικές έρευνες καταδεικνύουν ότι μέσω της κυκλικής οικονομίας μπορούν να βελτιωθούν δείκτες που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των πολιτών. «Οι θετικές επιπτώσεις της κυκλικής οικονομίας», εξήγησε, «μπορούν μέχρι το 2050 να προκαλέσουν μείωση του «χαμένου» χρόνου, κυρίως στις μεταφορές κατά 60%».


Για την κ. Καραβασίλη, η κυκλική οικονομία αποτελεί την απάντηση του μέλλοντος «για μια ιδανική ισορροπία μεταξύ ποιότητας ζωής και προστασίας του πλανήτη στην οποία τίποτα δεν θα χάνεται και τα πάντα θα χρησιμοποιούνται ξανά και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να διακινούνται ελεύθερα, να κατοικούν σε μια χώρα και να εργάζονται στην γειτονική».


Στις προϋποθέσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου, περιλαμβάνονται η κινητοποίηση όλων των τοπικών δυνάμεων, η ενεργοποίηση των πολιτών και «να ληφθούν σοβαρά υπόψη κατά τον σχεδιασμό, η αστική οικολογία, η οικονομία, η αστική κοινωνιολογία και η ανάγκη των μελλοντικών γενεών για ποιότητα ζωής».


Πάντως για τον καθηγητή περιβαλλοντικής μηχανικής στο πανεπιστήμιο Aveiro της Πορτογαλίας Carlos Borrego, «οι λύσεις που βασίζονται στη φύση, είναι κοντά στην κυκλική οικονομία, μπορούν να είναι αποτελεσματικές και να αυξήσουν την ανθεκτικότητα του περιβάλλοντος». Ο καθηγητής έθεσε ως παράδειγμα τις «πράσινες» ζώνες σε αστικές περιοχές, αλλά και τις λευκές σκεπές στα ελληνικά νησιά που αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου. Μίλησε, δε, και για ένα μοντέλο προσομοίωσης που έγινε στο Πόρτο όπου διαπιστώθηκε ότι οι «πράσινες» στέγες συμβάλλουν στη μείωση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου.


Το μέλλον, πάντως, σύμφωνα με τον υπεύθυνο στρατηγικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ Δημήτρη Κανελλόπουλο, «είναι τα υβριδικά συστήματα με την αποθήκευση της ενέργειας από την αξιοποίηση των ΑΠΕ». Μιλώντας στο συνέδριο, ο κ.Κανελλόπουλος, εκτίμησε ότι στα μέσα του 2019 αναμένεται να είναι έτοιμο το πρωτοποριακό υβριδικό έργο της Ικαρίας, τονίζοντας, παράλληλα, ότι «αναμένουμε από τη ΡΑΕ την έγκριση για την υλοποίηση των έργων από το 2013».


Αναφέρθηκε, επίσης, στα ενεργειακά έργα σε 11 νησιά και την κατασκευή 56 αιολικών πάρκων, ισχύος 1.047 μεγαβάτ και στην αξιοποίηση της γεωθερμίας σε Λέσβο και Κίμωλο.


Πηγή: ecopress.gr


bottom of page