top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

80 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτωνΣε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανίας Πλαστικού θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την προσαρμογή της ελληνικής βιομηχανίας στις νέες απαιτήσεις, ώστε ο συγκεκριμένος τομέας να παραμείνει ανταγωνιστικός και βιώσιμος, λαμβάνοντας όμως υπόψη τις νέες επιταγές της ευρωπαϊκής πολιτικής για το πλαστικό, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89 FM επί τη ευκαιρία της ημερίδας που συνδιοργανώνουν το ΥΠΕΝ και ο ΕΟΑΝ, το Σάββατο, στις 10:00, στη Θεσσαλονίκη (Κέντρο Ν. Γερμανού, Αίθουσα Β'), με θέμα το μέλλον της παραγωγής και της διαχείρισης του πλαστικού στη χώρα μας.


Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον περιορισμό της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης και στην ανάπτυξη της εγγυοδοσίας για κάποια είδη πλαστικών, κυρίως συσκευασίας.


«Πρόκειται για μία μεγάλη πρόκληση, ένα στοίχημα το οποίο πρέπει όλοι μαζί να κερδίσουμε», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει τη σημαντική αύξηση της ανακύκλωσης στις πλαστικές συσκευασίες και στα πλαστικά μιας χρήσης, συνεπώς «ως πολιτεία οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό μέλλον, γι' αυτό ξεκινάμε από σήμερα, ώστε να μην τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα». Προκειμένου, λοιπόν, να εισαχθεί η καινοτομία και να ενισχυθεί η ανακύκλωση του πλαστικού, ανακοίνωσε ο ίδιος, προκηρύσσεται άμεσα η πρώτη χρηματοδότηση κυκλικής οικονομίας ύψους 80 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων τους, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίησή τους.


Ο κ. Φάμελλος, ερωτηθείς για τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στην Αττική, είπε πως «πρόκειται για δύο ομάδες έργων, η πρώτη αφορά σε έργα ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για τη Ραφήνα και το Μάτι και η δεύτερη σε έργα ύψους 13,5 εκατ. ευρώ για την περιοχή των Μεγάρων, ειδικότερα της Κινέττας. Στη συγκεκριμένη περιοχή της Δυτικής Αττικής κάηκε η πενταπλάσια δασική έκταση, ενώ εμφανίζει πολύ πιο έντονα προβλήματα διάβρωσης και μεγάλης κλίσης του εδάφους». Διευκρίνισε ότι και στις δύο κατηγορίες περιλαμβάνονται έργα με κορμοδέματα, έργα κατασκευής φραγμάτων με συρματοκιβώτια στα ρέματα, ώστε να μειωθεί η ταχύτητα της απορροής, αλλά και φυτοτεχνικά έργα. Όπως ανέφερε, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και για τα δύο έργα, σε πολύ σύντομο χρόνο, και έχει εγκριθεί και ο προϋπολογισμός και η χρηματοδότηση που φτάνει στα 17 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Οικονομίας, έπειτα από αίτημα της Περιφέρειας Αττικής.


Τέλος, αναφερόμενος στη διαδικασία των κατεδαφίσεων, δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δύο εργολαβίες στην Ανατολική Αττική, από τις 20 Αυγούστου, και ετοιμάζεται μία εργολαβία κατεδάφισης αυθαιρέτων στη Μάνδρα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ το ΥΠΕΝ έχει ήδη προχωρήσει σε μία σύμβαση για το παραλιακό μέτωπο της Ανατολικής Αττικής ύψους 135.000 ευρώ, που θα αρχίσει να υλοποιείται άμεσα, και προετοιμάζει διεθνή διαγωνισμό ύψους 500.000 ευρώ, που αντιστοιχεί σε μία μεγάλη επιχείρηση κατεδαφίσεων στην Αττική. Παράλληλα, το ΥΠΕΝ έχει ήδη ζητήσει στοιχεία από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, προκειμένου να χαρτογραφήσει τις περιπτώσεις αυθαιρέτων κτισμάτων σε όλη τη χώρα και να ελέγξει και χρηματοδοτήσει τις κατεδαφίσεις.


«Αυθαίρετα δεν υπάρχουν μόνο στην Αττική», είπε και κατέληξε: «Για παράδειγμα, στην περιοχή της Αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 1.000 αυθαίρετα κτίσματα, είτε πρόκειται για καταπατήσεις στη ζώνη του αιγιαλού, όπως στη Χαλκιδική, είτε για δασικά αυθαίρετα, είτε για αυθαίρετες κατασκευές στην αρμοδιότητα των Υπηρεσιών δόμησης των Δήμων».​

Comments


bottom of page