top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

7 σπάνια και εντυπωσιακά “έργα φύσης”


Το φυσικό περιβάλλον συνδέεται άμεσα με την ανάγκη του ανθρώπου να ανακαλύπτει ανεξερεύνητα μονοπάτια, να πλουτίζει από όμορφες παραστάσεις και να αναπνέει ζωή. Μοναδικά φυσικά φαινόμενα, μαγευτικά τοπία, εικόνες φυσικού κάλλους που παραπέμπουν σε πίνακες ζωγραφικής είναι μόνο κάποια από τα θαύματα που καθημερινά η φύση προσφέρει απλόχερα στον άνθρωπο.


1. Ντομίνικα: Η λίμνη που βράζει

Η λίμνη Boiling Lake βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Morne Trois στη Ντομίνικα, 10,5 χλμ ανατολικά της Roseau στην Καραϊβική και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Σχηματίστηκε το 1866 όταν το ηφαιστειακό βουνό Tarawera, κοντά στην πόλη Rotorua της βόρεια Νέας Ζηλανδίας εξερράγη, αφήνοντας πίσω του εκατό θύματα αλλά και έναν τεράστιο κρατήρα. Γνωστή και με την ονομασία Frying Pan Lake, η λίμνη αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη θερμή πηγή στον κόσμο η οποία έχει επίπεδο πυθμένα και το βάθος της δεν ξεπερνά τα 6 μέτρα. Η διάμετρός της είναι περίπου 60μ., ενώ καλύπτει συνολικά μια έκταση 38.000 τετραγωνικών μέτρων. Το ιδιαίτερο γνώρισμά της, ωστόσο, είναι οι υψηλές θερμοκρασίες του νερού που περιέχει, οι οποίες έχουν φτάσει και τους 82-91 βαθμούς κελσίου σύμφωνα με μετρήσεις ερευνητών κατά μήκος των ακτών μια δεκαετία αργότερα, ενώ αυξάνονται σημαντικά προχωρώντας προς το κέντρο, όπου το νερό κυριολεκτικά βράζει.


2. Αίγυπτος: Λευκή Έρημος


Σε απόσταση 45 χλμ. βόρεια της πόλης Φαράφρα, στην Αίγυπτο βρίσκεται η έρημος Σαχάρα ελ Μπεϊντα γνωστή ως η «Λευκή έρημος». Η άμμος έχει ένα εκπληκτικό λευκό χρώμα και τις νύχτες μοιάζει με χιονισμένο τοπίο. Οι αμμοθύελλες έχουν δημιουργήσει τεράστιους βραχώδεις σχηματισμούς από ασβεστόλιθο και κιμωλία. Εκατομμύρια χρόνια πριν, η Λευκή Έρημος ήταν μια θάλασσα. Με το πέρασμα των αιώνων, το κλίμα άλλαξε, όπως και το τοπίο, με τα σκληρότερα μέρη τους να αντικαθιστούν τα διαβρωμένα πλέον «μαλακά» τμήματα των βράχων.


3. Ανταρκτική: Ριγέ παγόβουνα

Τα παγόβουνα της Ανταρκτικής είναι ολόλευκα εξαιτίας μικροσκοπικών φυσαλίδων παγιδευμένων στο εσωτερικό τους, οι οποίες αντανακλούν το φως προς όλες τις κατευθύνσεις. Ορισμένες φορές, ωστόσο, εμφανίζονται πάνω τους ρωγμές, οι οποίες γεμίζουν με νερό. Υπό κατάλληλες καιρικές συνθήκες, το νερό παγώνει πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αρκετός χρόνος για τη δημιουργία φυσαλίδων. Οι γραμμές καφέ και μαύρου χρώματος που προκύπτουν οφείλονται σε ιζήματα, τα οποία ενσωματώνονται στα μεγάλα κομμάτια πάγου πριν πέσουν στο νερό, καθώς διατρέχουν την παγωμένη επιφάνεια.


4. Ινδονησία: Λίμνη Ijen

Το Kawah Ijen είναι ένα ηφαίστειο στην Ινδονησία που έχει τη μεγαλύτερη όξινη λίμνη στον κόσμο. Τα εντυπωσιακά γαλαζοπράσινα νερά της χαρακτηρίζονται από υψηλές τιμές οξύτητας πιο επικίνδυνες ακόμα και από το οξύ της μπαταρίας. Η λίμνη επηρεάζει την τοπική ζωή στην περιοχή. Το θείο που υπάρχει μέσα σε αυτή πιάνει φωτιά όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα μοναδικό αλλά και επικίνδυνο φαινόμενο με μπλε φλόγες.


5. Βόρεια Αμερική: Κύλινδροι χιονιού

Πρόκειται για ένα σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο που συναντάται κυρίως στη Βόρεια Αμερική και τη Βόρεια Ευρώπη. Θεωρείται αποτέλεσμα της πνοής ισχυρού ανέμου που ανασηκώνει από το έδαφος μάζες χιονιού και του επίμονου ψύχους που οδηγεί πολλές τέτοιες μάζες σε συσσωμάτωση. Το μέγεθος τους ποικίλει και μπορεί να θυμίζει από μπαλάκι του τέννις μέχρι μεγάλους βράχους, προσφέροντας ένα ακόμη πιο εντυπωσιακό θέαμα.


6. Αυστραλία: Ροζ λίμνη

Η λίμνη Hillier, στην άκρη νησιού στα ανοιχτά της ακτής της Δυτικής Αυστραλίας αποτελεί ακόμη ένα θαύμα της φύσης. Η μοναδικότητά της οφείλεται στη χρωματική της αντίθεση με το περιβάλλον . Ως πιθανές αιτίες του ιδιαίτερου χρώματός της αναφέρονται η παρουσία αλγών χρώματος ροζ-πορτοκαλί με υψηλά επίπεδα Β-καροτίνης, η παρουσία αλόφιλων βακτηρίων που έχουν κόκκινο χρώμα σε μεγάλες συγκεντρώσεις ή και ροζ γαρίδων. Το νερό της λίμνης είναι πολύ αλμυρό αλλά μη τοξικό, οπότε επιτρέπεται το κολύμπι. Τη λίμνη αγκαλιάζει μια στενή λωρίδα λευκής άμμου, η οποία με τη σειρά της περιβάλλεται από ένα δάσος καταπράσινων ευκάλυπτων δίπλα στον ωκεανό.


7. Καστελόριζο: Γαλάζιο σπήλαιο

Πρόκειται για το μεγαλύτερο θαλάσσιο σπήλαιο της Ελλάδας και ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ομορφότερα μνημεία της φύσης στη Μεσόγειο. Γνωστή ως “Σπηλιά του Παραστά” ή “Φώκιαλη”, εντυπωσιάζει με τον τεράστιο θόλο, τους σταλακτίτες του που αναδεικνύονται από τις ακτίνες του ήλιου και τα καταγάλανα βαθιά νερά. Η σπηλιά ολόκληρη παίρνει ένα παράξενο γαλάζιο χρώμα. Το μήκος του σπηλαίου εσωτερικά είναι 75 μέτρα, το πλάτος του 40 μέτρα και το ύψος του φτάνει τα 35 μέτρα. Μέσα σε αυτήν αναπτύσσονται και διαβιούν ποικίλοι υδρόβιοι οργανισμοί, ενώ φιλοξενείται και μια οικογένεια από φώκιες Monachus Monachus.


Λίγο από το μεγαλείο της φύσης και ο απόηχος της φωνής του Αριστοτέλη αναγεννάται: ”Εν πάσι γαρ τοις φυσικοίς ενεστί τι θαυμαστόν”. [μτφρ.: Σε όλα τα πράγματα στη φύση υπάρχει κάτι άξιο θαυμασμού.]


Comments


bottom of page