Η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει το πρότυπο των τροπικών κυκλώνων. Η υπερθέρμανση του πλανήτη αλλάζει το μοτίβο της διανομής τροπικών κυκλώνων, σύμφωνα με μια ανάλυση δεδομένων τεσσάρων δεκαετιών που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences. Τα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα γίνονται πιο συνηθισμένα και καταστροφικά στην Αραβική Θάλασσα, στον Κεντρικό Ειρηνικό - επηρεάζουν τη Χαβάη - και τον Βόρειο Ατλαντικό, που περιβάλλει τις ακτές της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Στο μεταξύ, παρά μιας σειράς καταστροφικών καταιγίδων που έπληξαν την Ανατολική Ασία, την Ιαπωνία, την Αφρική και την Ινδία, η ανάλυση δείχνει ότι συμβαίνουν λιγότερο συχνά στο δυτικό Βόρειο Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό.
Σύμφωνα με μελέτες, δισεκατομμύρια θα μπορούσαν να ζουν σε ζώνες ακραίας θερμότητας μέσα σε δεκαετίες.
Καθώς το κλίμα συνεχίζει να υπερθερμαίνεται, τον επόμενο μισό αιώνα έως και το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού είναι πιθανό να ζει σε περιοχές που θεωρούνται μη βιώσιμα θερμές για τον άνθρωπο.
Τα μέρη του κόσμου που θα μπορούσαν να γίνουν ακατάλληλα καυτά «είναι οι περιοχές που αναπτύσσονται ταχύτερα», δήλωσε ο Timothy A. Kohler, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στις διαδικασίες της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.
Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να προβλέπεται να αυξηθεί σε περίπου 10 δισεκατομμύρια μέχρι το 2070, αυτό σημαίνει ότι 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να κατοικήσουν σε αυτές τις περιοχές. Μερικοί από αυτά θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν σε πιο ψυχρές περιοχές, απράγμα που θα προκαλούσε οικονομική και κοινωνική αναστάτωση. Ο Δρ Kohler και οι συνάδελφοί του δήλωσαν ότι τα 3,5 δισεκατομμύρια περιγράφουν την χειρότερη περίπτωση, με βάση την οποία οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα συνεχίζουν να αυξάνονται σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες.
Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας λιώνει.
Μελέτες δείχνουν ότι οι ωκεανοί θερμαίνονται και ο πάγος της Γροιλανδίας λιώνει, με τον ζεστό αέρα και τη θέρμανση του νερού των ωκεανών να συμβάλλουν στην τήξη του.
Έρευνα αποκαλύπτει ότι το στρώμα πάγου της νοτιοδυτικής Γροιλανδίας λιώνει με ανησυχητικό ρυθμό. Συγκεκριμένα βρέθηκε ότι λιώνει περίπου 4 φορές ταχύτερα από ότι είχε ερευνηθεί το 2003. Τότε είχε εκτιμηθεί ότι η περιοχή αυτή δεν κινδυνεύει όπως οι νοτιοανατολικές και βορειοδυτικές περιοχές, επειδή δεν έχει μεγάλους παγετώνες.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι εάν μπορέσουμε να μειώσουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, θα είμαστε σε θέση είτε να επιβραδύνουμε είτε να το βοηθήσουμε στο να σταματήσει η τήξη.
Η Χονολουλού υπό τριπλή απειλή πλημμυρών, καθώς αυξάνεται η στάθμη της θάλασσας.
Μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης στη Manoa, διαπίστωσε ότι η Χονολουλού θα βρεθεί υπό αυξανόμενο τριπλό κίνδυνο πλημμυρών που συνδέεται με την κλιμακούμενη αύξηση της στάθμης της θάλασσας τις επόμενες δεκαετίες.
Τα καριμπού της Αρκτικής ξεκινούν νωρίτερα την μετανάστευση φέτος
τα καριμπού της Αρκτικής ξεκίνησαν νωρίτερα την μετανάστευσή τους κατά δύο εβδομάδες για να προσαρμοστούν στην παγκόσμια θέρμανση, σύμφωνα με νέα μελέτη. Δυστυχώς όμως αυτό δεν εμπόδισε την μείωση του πληθυσμού τους.
Δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα γιατί τα καριμπού της Αρκτικής μειώνονται, αλλά ένας από τους κύριους ύποπτους είναι η παγκόσμια υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς είναι ένας από τους λίγους νέους παράγοντες που παρουσιάστηκαν όλη την Αρκτική. Μια θεωρία είναι ότι οι θερμότερες θερμοκρασίες αναγκάζουν την άνοιξη να ξεκινήσει νωρίτερα από το κανονικό, προκαλώντας στα καριμπόυ να χάσουν τη διατροφή που χρειάζονται για να παράγουν γάλα για τα μοσχάρια τους.
Comments