top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

172 δήμοι στους 332!! Ναι μεν, αλλά…

του Κωνσταντίνου Κατσούλη*

Ύστερα από όλο αυτόν τον «μαραθώνιο» που έκανε το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας σχετικά με το Πρόγραμμα «Περιβαλλοντικό ισοζύγιο – Αστική Αναζωογόνηση 2019-2020» του Πράσινου Ταμείου το οποίο προοριζόταν για όλους τους δήμους της χώρας μας, έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα των αιτήσεων. Ειδικότερα, 172 από τους 332 δήμους της χώρας μας (δηλαδή σε ποσοστό περίπου το 52%) υπέβαλαν 197 προτάσεις για έργα και δραστηριότητες τα οποία θα υλοποιηθούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και από μέρος των ίδιων των πόρων των δήμων. Πόσο θετικοί ακούγονται όμως, οι συγκεκριμένοι αριθμοί στον καθέναν; Πως πρέπει να «ερμηνεύσουμε» το ποτήρι? Μισοάδειο ή μισογεμάτο...(;)


Αρχικά, ας δούμε τα θετικά της όλης κατάστασης. Στο «χρηματοκιβώτιο» της Ελλάδας εισήχθη ένα ποσό ισοδύναμο με 55 εκατομμύρια το οποίο προορίζεται μόνο για έργα και ενέργειες σχετικά με το Περιβάλλον. Σύμφωνα με τον επίσημο οδηγό του προγράμματος τα κονδύλια αυτά αφορούν σε έργα σύνθετων και απλών αστικών αναπλάσεων όπως, πάρκα, παιδικές χαρές, πλατείες, πεζοδρόμους. Αναφέρεται στην αποκατάσταση δημοσίων κτηρίων και διατηρητέων, σε ανακαίνιση και αποκατάσταση κτηρίων των ΟΤΑ (για κοινωνικές, πολιτιστικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες) αλλά και στην ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά, επίσης, τα έργα πρόσβασης για ΑμΕΑ, τη διαμόρφωση υπόγειων χώρων στάθμευσης και υφιστάμενων χωρών στάθμευσης αλλά και την απομάκρυνση επικίνδυνων αποβλήτων. Μπορείς να αισθανθείς μια χαρά, μια αισιοδοξία, διότι φαίνεται πως κάτι πάει να αλλάξει με αυτές τις 197 προτάσεις. Επιτυχία όμως, έχουμε το «δικαίωμα» να νιώσουμε;(!)


Την απάντηση για το τελευταίο ερώτημα θα την λάβεις αν κάτσεις να αναλογιστείς την κατάσταση αυτή, των 197 προτάσεων από τους 172 δήμους, μόνο αν γυρίσεις το κέρμα από την ανάποδη. Δηλαδή, όπως αναφέρω και στην αρχή, μόνο το 52% της χώρας έκανε προτάσεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το υπόλοιπο 48% ή ακόμη καλύτερα, οι υπόλοιποι 160 δήμοι της χώρας πού ακριβώς «έχασαν το δρόμο» για αυτές τις προτάσεις...(;) Το πρώτο σενάριο αφορά στην έλλειψη ενδιαφέροντος των συγκεκριμένων δήμων για περιβαλλοντική -και πάσης φύσεως- ανάπτυξη των πόλεων τους. Το δεύτερο, στο ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη κατάρτιση σχετικά με περιβαλλοντικά θέματα στο δυναμικό των συγκεκριμένων δήμων ώστε να διαμορφώσουν προτάσεις και να «κυνηγήσουν» τέτοιου είδους κονδύλια και προγράμματα. Εικάζω ότι οι απανταχού δήμαρχοι και δήμοι γενικότερα, επιθυμούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους να κάνουν έργα στο τόπο τους και να αφήσουν το δικό του στίγμα. Άλλωστε κάποια στιγμή, έρχονται και οι δημοτικές εκλογές που όλοι τους θα πρέπει να παρουσιάσουν κάποιο έργο και να κριθούν για τα πεπραγμένα τους. Άρα, το πρώτο σενάριο δεν έχει και πολλές πιθανότητες να ισχύει.


Βάζοντας σε κύκλο το δεύτερο και πιο πιθανό σενάριο, καταλήγουμε σε κάποιες σκέψεις οι οποίες, εν έτη 2020, πρέπει να μας δημιουργήσουν κάποια ερωτηματικά. Πιο πολύ όμως, πρέπει να αφυπνίσουν την κυβέρνηση και την εκάστοτε κυβέρνηση για το τι μέλλει γενέσθαι. Και τι εννοώ. Δεν μπορεί το ΥΠΕΝ να επιδιώκει τεράστια συμμετοχή σε τέτοιου είδους προγράμματα όταν δεν έχει προνοήσει - συνάμα με τα άλλα υπεύθυνα υπουργεία- να δώσει τα κατάλληλα εφόδια γνώσης και τεχνογνωσίας για περιβαλλοντικά ζητήματα. Δεν είναι δυνατό ο πλανήτης αυτή τη στιγμή να «υποφέρει» από την διόγκωση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής για παράδειγμα, και εμείς να μην έχουμε την κατάλληλη γνώση και ευαισθητοποίηση για το συγκεκριμένο φλέγον ζήτημα. Άρα, με μια πιο νηφάλια σκέψη θα διαπιστώσουμε ότι το πρόβλημα προέρχεται από πιο βαθιά και όχι από το ότι δεν πρόλαβαν κάποιοι δήμοι να συντάξουν προτάσεις ώστε να εκμεταλλευτούν κάποιους χρηματικούς πόρους με απώτερο σκοπό την περιβαλλοντική ανάπτυξη.

Κλείνοντας, η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ αναφέρει ότι όσοι (δήμοι) δεν πρόλαβαν να υποβάλουν τις προτάσεις τους θα τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία για την υλοποίηση τους. Στη δεύτερη ευκαιρία δηλαδή τι θα αλλάξει; (!) Και αν όντως αλλάξει, και υποβληθούν προτάσεις από όλους τους υπόλοιπους δήμους θα πούμε ότι επιτύχαμε τη στιγμή που οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν δημοσιευθεί από τις 2 Δεκεμβρίου 2019; Επιτυχία στο τομέα του Περιβάλλοντος θα σημειωθεί μόνο όταν αποκτήσουμε Περιβαλλοντική Παιδεία… και αυτό επείγει!!



*Κωνσταντίνος Κατσούλης, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πατρών

Comments


bottom of page