Την ερχόμενη Τρίτη θα ανοίξει έπειτα από αρκετές καθυστερήσεις η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», όπως προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών.
Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα απευθύνεται σε νοικοκυριά και αγρότες και επιδοτεί την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και συστήματος αποθήκευσης (μπαταρία) μέχρι 75 %, με συνολικό προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο υπουργός τόνισε ότι η στρατηγική της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στηρίχθηκε σε τρεις πυλώνες (διαφοροποίηση πηγών ενεργειακού εφοδιασμού, εξοικονόμηση ενέργειας, υποστήριξη των καταναλωτών με επιδοτήσεις). Στάθηκε επίσης στην εκτόξευση της εγκατάστασης ΑΠΕ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και στην υποστήριξη γειτονικών χωρών όπως η Βουλγαρία, η τροφοδοσία της οποίας με φυσικό αέριο βασίστηκε πέρυσι κατά 70 % στη χώρα μας.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Atanas Pekanov, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη συζήτηση προσδιόρισε 4 πεδία που μπορούν να συμβάλουν στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης: αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών, αποθήκευση ενέργειας, ενίσχυση των διασυνδέσεων και βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Β.Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ από την πλευρά του υπογράμμισε τη στήριξη της Ελλάδας και ελληνικών ενεργειακών εταιρειών προς τη γειτονική χώρα τον προηγούμενο χειμώνα. Ανέφερε επίσης ότι από τα 2,5 δισεκ. που είναι ο προϋπολογισμός των ελληνικών επενδύσεων στη Β.Μακεδονία, το 1,8 δισεκ. αφορούν τον κλάδο της ενέργειας και περιλαμβάνουν το υδροηλεκτρικό έργο Cebren της ΔΕΗ καθώς και μονάδα συμπαραγωγής από την Μυτιληναίος.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Italgas Paollo Gallo τόνισε ότι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα τις προκλήσεις της ανταγωνιστικότητας, της ασφάλειας εφοδιασμού και της ενεργειακής μετάβασης και οι υποδομές μεταφοράς αερίου είναι απαραίτητες και για τις τρεις. Στάθηκε ιδιαίτερα στις προοπτικές του βιομεθανίου που μπορούν να υποκαταστήσουν έως και το 25 % των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία καθώς και στην ανάπτυξη της τεχνολογίας του υδρογόνου.
Yorumlar