top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Φάμελλος: Το χωροταξικό νομοσχέδιο παραβιάζει βασικές δημοκρατικές αρχές


Οι νομοθετικές σας ρυθμίσεις για τη χωροταξία και την πολεοδομία δεν επιταχύνουν το σχεδιασμό αλλά δημιουργούν χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό κατά παραγγελία. Δημιουργείτε νέες παρεκκλίσεις και, ταυτόχρονα, εκβιασμούς εις βάρος των ιδιοκτητών και μειώνεται την αξία της περιουσίας των μικρών και μεσαίων ιδιοκτητών. Αδυνατίζετε παράλληλα την πολιτεία και τη δημόσια διοίκηση, κάτι που είναι ιδιαιτέρως προβληματικό για τα θέματα ανάπτυξης» ξεκαθάρισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκινώντας την ομιλία του στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.


Είναι ένα νομοσχέδιο, εις βάρος των πολιτών, του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης. Στο μόνο, στο οποίο κάνετε high score είναι οι παρεκκλίσεις, τα «παραθυράκια», τα ρουσφέτια και οι τακτοποιήσεις μιας μικρής ελίτ. Ούτε καν όλου του κλάδου, πχ. της βιομηχανίας ή του τουρισμού. Όχι. Μιας μόνο μικρής ελίτ. Διότι, παραδείγματος χάρη, το νομοσχέδιο υποτιμά σοβαρότατα τα συμφέροντα των κάμπινγκ και δεν τα επιλύει.


Το νομοσχέδιο υιοθετεί αυταρχική λογική και αγνοεί τους Δήμους, τις Περιφέρειες και τις τοπικές κοινωνίες. Ό,τι και να σχεδιάζουν οι Δήμοι, ό,τι και να σχεδιάζουν οι Περιφέρειες, θα υποχρεούνται να υλοποιούν, χωρίς δική τους σύμφωνη γνώμη, ό,τι «προστάζει» το Υπουργείο. Για το λόγο αυτό τοποθετήθηκε αρνητικά επί του νομοσχεδίου και ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ.


Τα Περιφερειακά Χωροταξικά σχέδια, που αποτελούν το σχέδιο για όλη την Περιφέρεια, θα δεσμεύεται από το Τομεακό ή το όποιο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που θα εκπονεί, που θα ελέγχει μάλλον και θα εγκρίνει ο κύριος Οικονόμου. Μάλιστα το νομοσχέδιο προβλέπει ρητά ότι θα παραβιάζεται η βούληση και του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Δήμων της περιοχής. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είμαστε κάθετα αντίθετοι στην παραβίαση των τοπικών αποφάσεων και στη χωροθέτηση έργων και δραστηριοτήτων με συμφωνίες σε επίπεδο Υπουργού και Υφυπουργού.


Παράδειγμα το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και η εξόρυξη χρυσού: Αυτήν την περίοδο εκπονείται το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τους ορυκτούς πόρους. Με την εφαρμογή αυτού του νομοσχεδίου, μπορεί το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο να προβλέπει την εξόρυξη και τη μεταλλουργία χρυσού και στη Θράκη, ενώ αυτό είναι ενάντια στις προβλέψεις του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και ενάντια στα όσα έχουν αποφασίσει το περιφερειακό συμβούλιο, όλα τα δημοτικά συμβούλια αλλά και όλοι οι φορείς της περιοχής. Ειδικότερα, το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο σήμερα δεν επιτρέπει την ανάπτυξη εξορυκτικών δραστηριοτήτων καθώς δεν τις θεωρεί συμβατές με το μοντέλο ανάπτυξης και τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής.


Μπορεί, λοιπόν, με αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις, ο κύριος Οικονόμου, να παραβιάσει τη βούληση του Περιφερειακού Συμβουλίου, των Δημοτικών Συμβουλίων και να τους υποχρεώσει σε εκ των υστέρων δεσμευτική τροποποίηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.


Έτσι, λοιπόν, αποκτά νόημα και η εξαγγελία της Ελληνικός Χρυσός, ότι το 2021 θα υποβάλει Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για να αδειοδοτήσει δραστηριότητές της στη Θράκη. Και αναρωτιόμαστε. Δεν ξέρει η Ελληνικός Χρυσός, ότι το Περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο αποκλείει αυτή τη δραστηριότητα; Ή μήπως η Ελληνικός Χρυσός έχει τελικά συνεννοηθεί με το Υπουργείο για να το κάνουν αυτό δυνατό σε αυτό το νομοσχέδιο;

Είναι ψευδεπίγραφο και το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θέλει να καταργήσει την εκτός σχεδίου δόμηση. Διότι δεν δημιουργεί στρατηγική και κατευθύνσεις και για το λόγο αυτό εμείς κάνουμε την πρόταση να υπάρχει μία ενιαία στρατηγική, που να ρυθμίζει την εκτός σχεδίου δόμηση και να στηρίζει την Αυτοδιοίκηση. Συμφωνεί με αυτό η Κυβέρνηση; Με αυτές τις προτάσεις πρέπει να αναμετρηθείτε.


Δημιουργείτε ακόμη μία νέα δομή εκτός Υπουργείου που παρακάμπτει και τη διοικητική δομή του ΥΠΕΝ. Αν η κυβέρνηση ήθελε πράγματι να βοηθήσει το χωροταξικό σχεδιασμό θα ενίσχυε την υφιστάμενη Υπηρεσία. Και δε θα προσπαθούσε να κάνει μια παράπλευρη δομή για να δημιουργήσει ένα καθεστώς αδιαφάνειας ώστε να δημιουργούν «παραθυράκια» για την εξυπηρέτηση συμφερόντων. Ενώ σταμάτησε την πρωτοβουλία που είχε προγραμματίσει η ΣΥΡΙΖΑ για τη στελέχωση της Υπηρεσίας με περίπου πενήντα δύο (52) θέσεις μηχανικών και νομικών, που είχαν προγραμματιστεί για το χωρικό σχεδιασμό. Αυτή είναι η διαφορά μας.

Για να φτάνει μια πολιτική ηγεσία στο σημείο να λέει ψέματα και να κάνει αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση, δεν έχει να πει πολλά για το δικό της έργο.


Ενώ παράλληλα, ο κύριος Χατζηδάκης δε λαμβάνει καμία μέριμνα για να διασφαλίσει την πρόσβαση των πολιτών στα βασικά αγαθά, εν μέσω μάλιστα πανδημίας, και για αυτό ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καταθέσαμε ξανά τροπολογία για δωρεάν επανασύνδεση και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, απαγόρευση διακοπής παροχών ρεύματος, ύδατος, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας και σύνδεσης στο διαδίκτυο σε πληθυσμιακές ομάδες πληττόμενες από την πανδημία.


Commenti


bottom of page