Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλι ανέπτυξε τεχνολογία για τη μετατροπή μολυσμένων ομβρίων υδάτων σε πόσιμο νερό, μέσω ειδικής τροποποιημένης άμμου. Οι ερευνητές επικάλυψαν την άμμο με μέταλλα που αντιδρούν με τους ρύπους και τους αφαιρούν. Το νερό στη συνέχεια μπορεί να αποθηκευτεί για μεταγενέστερη χρήση.
«Έχουμε αναπτύξει μια τεχνολογία που μπορεί να αφαιρέσει τη μόλυνση με έναν παθητικό, χαμηλού κόστους, μη επεμβατικό τρόπο, με τη χρήση ορυκτών που απαντούμε στη φύση», δήλωσε ο Τζόζεφ Σαρμπονέ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Καθώς τα νερά της βροχής τρέχουν πάνω από στέγες, κήπους και δρόμους, προσλαμβάνουν μια σειρά από χημικές ουσίες όπως ζιζανιοκτόνα, φυτοφάρμακα, τοξικά μέταλλα, πετρέλαιο, ακόμη και περιττώματα ζώων. Τα όμβρια ύδατα μπορούν επίσης να πλημμυρίσουν τα φρεάτια υδροσυλλογής, προκαλώντας προβλήματα και ζημιές σε δρόμους και οικίες.
Η νέα μέθοδος μπορεί να αξιοποιήσει και να αποθηκεύσει νερό μετά από περιόδους έντονης βροχόπτωσης, για πιθανή χρήση σε περιόδους ξηρασίας και λειψυδρίας.
«Η επικαλυμμένη άμμος μας αντιπροσωπεύει μια φθηνή και νέα προσέγγιση που μπορεί να απομακρύνει πολλούς από τους ρύπους που ενέχουν κινδύνους για τα συστήματα υπόγειων υδάτων όπου διεισδύει βρόχινο νερό», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σέντλακ, επιβλέπων καθηγητής του Σαρμπονέ.
Αν και η επικαλυμμένη άμμος δεν αφαιρεί όλους τους τύπους ρύπων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα συστήματα καθαρισμού νερού για να απομακρύνει πολλές από τις μολυσματικές ουσίες που απορροφά το νερό.
Για να δημιουργηθεί η επικαλυμμένη άμμος, οι ερευνητές ανέμειξαν απλή άμμο με δύο μορφές μαγγανίου που αντιδρούν σχηματίζοντας οξείδιο του μαγγανίου. Αυτό το μη βλαβερό ορυκτό συνδέεται με οργανικά χημικά όπως τα ζιζανιοκτόνα και τα φυτοφάρμακα, και τα διασπά σε μικρότερα κομμάτια τα οποία είναι συνήθως λιγότερο τοξικά και πιο εύκολα βιοδιασπώμενα.
Πηγή: naftemporiki.gr
Comments