top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Το 2021 είναι το έτος της ελπίδας


Καθώς αποχαιρετάμε όλοι με ανακούφιση το 2020, το έτος της πανδημίας, υποδεχόμαστε το 2021 με την ελπίδα ότι η νέα χρονιά θα είναι πιο ευχάριστη και πιο παραγωγική σε όλους τους τομείς.Το 2020, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμια κλίμακα, υπήρξε το έτος της πανδημίας, περιλαμβάνοντας βαθιά παγκόσμια ύφεση, δομικές αλλαγές στον τρόπο εργασίας και εκπαίδευσης, κοινωνική απομόνωση και φυσικά, τροποποιήσεις στην πολιτική για την κλιματική αλλαγή.


Για ακόμη μια χρονιά αναδείχθηκε η σημασία της περιβαλλοντικής διαχείρισης και της κλιματικής αλλαγής. Οι επιστήμονες εφαρμόζοντας τεχνικές που ήταν ήδη γνωστές για τον εντοπισμό του ιού της πολιομυελίτιδας, χρησιμοποίησαν εργαστηριακές μεθόδους εντοπισμού του SARS-CoV-2 στα λύματα από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων των πόλεων, ώστε να υπάρχει ταχύτερος εντοπισμός των εστιών της πανδημίας και αντίστοιχα λήψη υγειονομικών μέτρων. Βαρύνουσας σημασίας είναι και η πρόσφατη αυστηρή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δήλωσε ότι η πανδημία του κορωνοϊου δεν θα είναι η τελευταία και οι προσπάθειες να βελτιωθεί η ανθρώπινη υγεία είναι «καταδικασμένες σε αποτυχία» εάν η ανθρωπότητα δεν αντιμετωπίσει κατά μέτωπον την κλιματική αλλαγή. Άλλωστε έχετε διαβάσει αρκετές φορές στο envinow.gr, για τη σύνδεση των επιδημιών με την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή των οικοσυστημάτων.


Η συσχέτιση εντοπισμού του COVID-19 στα λύματα με τα πραγματικά κρούσματα (Charts courtesy of the City of Boise)

Όπως ήταν αναμενόμενο βέβαια, από τις πρώτες μέρες της πανδημίας αποδείχθηκε ότι το Green Deal - που αποτέλεσε την βασικότερη προεκλογική δέσμευση της Ευρωπαίας Επιτρόπου, Ούρσουλα Γκέρτρουντ φον ντερ Λάιεν - αντιμετώπισε σημαντικές καθυστερήσεις και τροποποιήσεις στην εφαρμογή του λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, η πράσινη ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή θα αποτελέσουν πυλώνα του Ταμείου Ανάκαμψης, του μεγαλύτερου χρηματοδοτικού πακέτου στην ιστορία της Ενωμένης Ευρώπης, ύψους 1,8 τρισ. ευρώ. Τουλάχιστον τα 374 δισ. θα κατευθυνθούν απευθείας σε περιβαλλοντικά προγράμματα, χωρίς να υπολογίζονται επιχειρηματικές προτάσεις και καινοτομίες που επίσης θα χρηματοδοτηθούν.


Ταυτόχρονα, με την εκλογή του Τζο Μπάιντεν, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια παγκόσμια επιστροφή στους κλιματικούς στόχους. Μάλιστα, η επιστροφή των ΗΠΑ στη συνθήκη του Παρισιού αναμένεται να είναι μία από τις πρώτες αποφάσεις του νέου Προέδρου που ενδεχομένως, συμβολικά, να την λάβει την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής του. Αντίστοιχα, η ΕΕ πρόσφατα ενίσχυσε τους στόχους της για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030, με την στήριξη και της Ελλάδας. Ανάλογοι στόχοι αναμένεται να τεθούν το επόμενο διάστημα και από την Κίνα.Το 2021 θα είναι πράσινη χρονιά και για την Ελλάδα. Η πρόσφατη έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Λυμάτων στοχεύει στην ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων που απομένουν πανελλαδικά, ενώ ταυτόχρονα οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων δημοπρατούνται σε όλη τη χώρα με γοργούς ρυθμούς με στόχο να εξορθολογιστεί η διαχείριση των απορριμμάτων που ταλαιπωρεί το περιβαλλοντικό και πολιτικό γίγνεσθαι και αμαυρώνει την εικόνα της χώρας μας διεθνώς για τουλάχιστον μία δεκαετία.


Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αποκτά στην Ελλάδα ο τομέας της ενέργειας. Αυτό αποδείχθηκε από το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο στις αιτήσεις για βεβαιώσεις παραγωγού που κατατέθηκαν στη ΡΑΕ στο πλαίσιο του κύκλου του Δεκεμβρίου, για συνολικά 45,55GW. Ακόμη, εγκρίθηκαν 4 επενδύσεις ΑΠΕ που ξεπερνούσαν σε προϋπολογισμό τα 2 δισ. ευρώ, ενώ ενδιαφέρον θα έχει η δράση της νεοσύστατης επιτροπής για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για το υδρογόνο. Η ενέργεια αποτελεί έναν ραγδαία μετασχηματιζόμενο κλάδο, ο οποίος δύναται να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Το στοίχημα στη διαδικασία αυτή είναι η δίκαιη μετάβαση και η διαμόρφωση ενός υγιούς επιχειρηματικού ανταγωνισμού στο πλαίσιο της νέας απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας προς όφελος των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Ας έχουμε πάντα υπόψιν ότι τις τελευταίες δεκαετίες, το υψηλό κόστος ενέργειας στην Ελλάδα αποτελούσε τροχοπέδη στην ανάπτυξη ανταγωνιστικής βιομηχανίας στο διεθνοποιημένο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον.


Τα κίνητρα που δόθηκαν το 2020 για την ηλεκτροκίνηση κέντρισαν το ενδιαφέρον των πολιτών μόνο στο ποδήλατο, με αποτέλεσμα η στρατηγική για τα αυτοκίνητα να είναι αντικείμενο πιθανής αναθεώρησης. Τέλος, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» επιδοτεί το 60% έως 90% των δαπανών, τόσο για κατοικίες όσο και για κοινόχρηστες παρεμβάσεις πολυκατοικιών.


Συμπερασματικά, στη δύση του 2020, σε παγκόσμιο επίπεδο η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και η έγκριση των πρώτων εμβολίων κατά του COVID-19 παρακαταθήκη για τη νέα χρονιά. Η καθοριστική σημασία των παραγόντων χάραξης της πολιτικής και η συμβολή της επιστήμης στην αμεσότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της ανθρωπότητας, μας επιτρέπουν να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.Το 2020, το envinow.gr επιχείρησε να ανταποκριθεί στο ύψος των περιστάσεων, προσπαθώντας να συντροφεύσει τους αναγνώστες που απομονώθηκαν για υγειονομικούς λόγους και είχαν περισσότερο χρόνο να αφιερώσουν στην ενημέρωσή τους. Το ενδιαφέρον των αναγνωστών επικεντρώθηκε στις ειδήσεις που ανέδειξαν νέες τεχνολογίες αλλά και στις ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις, όπως αυτή του Ομότιμου Καθηγητή ΕΜΠ, Θ. Τάσιου, του πρώην Υπουργού ΥΠΕΝ, Γ. Μανιάτη, του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλου, του Γενικού Γραμματέα ΥΠΕΝ, Κ. Αραβώση και του Βουλευτή Θ. Ρουσόπουλου.


Έτσι, το 2020 η επισκεψιμότητα του envinow.gr αυξήθηκε κατά 34%, η παραμονή των αναγνωστών σε αυτό κατά 180% και η ιστοσελίδα εδραιώθηκε ως η κορυφαία διαδικτυακή κοινότητα για το περιβάλλον στην Ελλάδα. Πολύ σημαντικότερα όμως από τα στατιστικά, είναι τα μηνύματα που μας στέλνετε δηλώνοντας ότι το envinow.gr έχει γίνει μια καθημερινή σας συνήθεια.


Η εμπιστοσύνη σας μας τιμά και μας καθιστά υπεύθυνους να συνεχίσουμε το έργο μας με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αξιοπιστία και νέες ιδέες.


ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2021!Comments


bottom of page