top of page

Το 2020 με τα μάτια του 2010.

Εικόνα συγγραφέα: envinow.grenvinow.gr

Κατά τις πασχαλινές μου διακοπές στο εξωχικό, βρήκα ξεχασμένο ένα ένθετο της εφημερίδας «Το Βήμα» σε συνεργασία με την γαλλική «Le Monde» με τίτλο «Η ζωή το 2020». Διανύοντας τον 5ο μήνα του 2019 και μόλις 7 μήνες μακριά από το 2020 δεν έχασα χρόνο και το διάβασα με μεγάλο ενθουσιασμό. Το περιοδικό αυτό ενδέχεται να κυκλοφόρησε το 2010, χωρίζεται σε 5 ενότητες με τίτλους ‘Ό άνθρωπος; Αιωνόβιος’ , ‘Επιτέλους πόλεις βιώσιμες’ , ΄Tα ταξίδια θα .. πρασηνίσουν’, ‘Η διαδικτύωση των πάντων’και ‘Ό πλανήτης βαρυγκωμά’.


Η εισήγηση του ένθετου γίνεται με άρθρο αποκλειστικά γραμμένο για το Βήμα απο τον Bill Gates με τίτλο «Η ψηφιακή επανάσταση μόλις ξεκίνησε» ..και δεν είχε άδικο. Τα λεγόμενα του δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα αφού αναφέρει ότι τα λογισμικά μέχρι σήμερα θα έχουν αναπτυχθεί ενω αυτά και οι υπολογιστές θα βρίσκονται παντού σε κάθε χώρο γραφείου, σπιτιού, αυτοκινήτου, καταστήματος, εστιατορίου καθώς και σε δημόσιους χώρους..γεγονός αληθινό.


Στο παρών άρθρο θα επικεντρωθώ στο κεφάλαιο με τις βιώσημες πόλεις που είναι αυτό που μας αφορά. Με επικεφαλίδα το Σήμερα,εννοώντας 10 χρόνια πριν, ο πρώτος ρεαλιστικός στόχος συσχετίζεται με τις επαναστατικές φωτοδιόδους LED οι οποίες την εποχή που καταγράφηκε το ένθετο θα κυκλοφορούσαν και πράγματι σήμερα βρίσκονται στα περισσότερα σπίτια και παράγουν περίπου 2 φορές περισσότερο φως ανα Watt. Στην Βρετανία πριν 15 χρόνια ανακαλύφθηκε μια μέθοδος σύμφωνα με την οποία θραύσματα πολυμερών η ελαστομερών τα οποία εισάγονται στο νερό και παρασύρονται απο το ρεύμα , προσκολώνται στις ρωγμές των σωληνώσεων και αυτόματα επιδιορθώνονται. Η τεχνική αυτή ονομάζεται Platelets Technology. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναρωτηθούμε αν χρησιμοποιείται αυτή η μέθοδος για την επίλυση προβλημάτων στις μέρες μας . Στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία είχε ανακαλυφθεί χαρτί που τυπώνεται, σβήνεται και ξανατυπώνεται προκειμένου να μειωθεί η σπατάλη χαρτιού. Το χαρτί αυτό ονομάζεται “Erasable Paper” και απαιτεί την χρήση ειδικών εκτυπωτών.


Με επικεφαλίδα το αύριο, δηλαδή τι θα γίνεται στις μέρες μας, ένα μινι διυλιστήριο μετατρέπει τα απόβλητα σε ηλεκτρική ενέργεια. Το μικρό αυτό εργοστάσιο ονομάζεται Tacticol Refiner έχει ύψος 3m και μήκος 4m και η δράση του συντελείται σε 3 στάδια: ένας βιοαντιδραστήρας ο οποίος με την βοήθεια ενζύμων μετατρέπει τα οργανικά απόβλητα σε αιθανόλη και στη συνέχεια μία ένωση μετατρέπει τις υπολειμματικές ύλες (χαρτί,πλαστικό) σε αέρια (προπάνιο, μεθάνιο). Εν συνεχεία ο πετρελαιοκινητήρας χρησιμοποιεί το επεξεργασμένο αέριο σε συνδυασμό με την αιθανόλη και τροφοδοτεί μία γεννήτρια με ηλεκτρισμό. Στην Γαλλία πριν 13 χρόνια εφευρέθηκε το NOxer, μια καινοτόμος άσφαλτος που περιέχει διοξείδιο του τιτανίου το οποίο αντιδρά στην ηλιακή ακτινοβολία ή στον τεχνητό φωτισμό και παγιδεύει τα μόρια του διοξειδίου του αζώτου και τα μετατρέπει σε νιτρικά άλλατα που αποβάλλονται. Προσπάθεια έγινε και για την παγίδευση του CO2.


Στο παράρτημα με επικεφαλίδα Μεθαύριο στη Βρετανία, έχει γίνει προσπάθεια, τα βήματα των ανθρώπων να φωτίζουν δημόσιους χώρους διότι με κάθε βήμα παράγεται ενέργεια 6-8 Watt η οποία πάει χαμένη. Ένα αρχιτεκτονικό γραφείο σε συνεργασία με ένα πανεπιστήμιο δημιούργησε το Pacetters , μια σκάλα δηλαδή που μετατρέπει την ενέργεια των βημάτων σε ηλεκτρισμό. Υπολόγισε πως σε μια ώρα αιχμής στον κεντρικό σταθμό Βικτώρια του Λονδίνου περπατούν 34.000 άνθρωποι. Αν το 30%-50% της ενέργειας ανακυκλωθεί μπορεί να τροφοδωτήσει 6500 λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης. Στην Βρετανία πάλι, έχει αναπτυχθεί ένα ιδιαίτερο σύστημα μείωσης της ταχύτητας. Αρθρωτές μεταλλικές πλάκες στην άσφαλτο τίθενται σε κίνηση με το βάρος του κάθε οχήματος που περνά. Έτσι τροφοδοτούν μέσω ενός υπόγειου μηχανισμού μία γεννήτρια η οποία παράγει ηλεκτρικό ρεύμα. Στην ινδία το Jatropha ένα δενδρύλιο με κόκκινα λουλούδια που φυτρώνει σε ημίξηρες περιοχές δίνει κάθε χρόνο 2-3 Kg καρπούς από τους οποίους εξάγεται ένα έλαιο που μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε βιοκάυσιμο. Η ενέργεια αυτή έχει χρηματοδοτηθεί ώστε η καλλιέργεια του φυτού αυτή να εξαπλωθεί.


Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως γίνεται εκτενής αναφορά στο τρίπτυχο Reuse, Reduce, Recycle το οποίο στις μέρες μας έχει υιοθετηθεί από τα περισσότερα νοικοκυριά. Το άρθρο έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την μείωση των απορριμάτων και την χρήση Α.Π.Ε. Αυτές, στις μέρες μας έχουν κατακλύσει μεγάλο μέρος της Ενεργειακής Αγοράς και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την διεύρυνσή τους.


Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως όλες οι καινοτομίες θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται στις μέρες μας, από την στιγμή που είναι εφαρμώσιμες και βρίσκονται σε λογική τιμή στην αγορά, ενω θα έπρεπε να αναρωτηθούμε γιατί δεν χρησιμοποιούνται και γιατί οι στόχοι που είχαμε βάλει πριν 10 χρόνια δεν τηρούνται ή δεν ακούγονται; Ας ελπίσουμε τουλάχιστον μέχρι το 2030 να δούμε εμφανής αλλαγές.

Comments


bottom of page