top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας ξεπέρασε το «σημείο χωρίς επιστροφή»


Μετά από δεκαετίες θέρμανσης και απόψυξης, το φύλλο πάγου της Γροιλανδίας θα συνεχίσει να συρρικνώνεται ακόμα κι αν η κλιματική αλλαγή σταματούσε σήμερα, σύμφωνα με νέα μελέτη.


Αυτό είναι γνωστό ως κρίσιμο κλιματικό σημείο. Συγκεκριμένα για ένα στρώμα πάγου, αναφέρεται στο σημείο κατά το οποίο οι εποχιακοί κύκλοι του απορυθμίζονται. Οι ποσότητες νερού που αντικαθίστανται από χιονοπτώσεις κάθε χειμώνα δεν επαρκούν πλέον για να καλύψουν την ποσότητα νερού που χάθηκε από την απόψυξη και την εκροή το καλοκαίρι.


Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο μελέτησαν τα πάγο της Γροιλανδίας και ανακάλυψαν ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει στο στρώμα πάγου της. "Εξετάσαμε ανάλογες παρατηρήσεις τηλεπισκόπησης για να μελετήσουμε πώς η απόρριψη και η συσσώρευση πάγου ποικίλλουν", δήλωσε σε μια δήλωση η Michalea King, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας του Κέντρου Byrd Polar και Iklim του Πανεπιστημίου του Οχάιο. "Και αυτό που βρήκαμε είναι ότι ο πάγος που εκβάλλει στον ωκεανό ξεπερνά κατά πολύ το χιόνι που συσσωρεύεται στην επιφάνεια του πάγου."


Αναφερόμενοι στο περιοδικό Nature Communications Earth & Environment, οι ερευνητές εξέτασαν μηνιαία δορυφορικά δεδομένα που συνέλαβαν μετρήσιμες αλλαγές στο βαρυτικό πεδίο πάνω από 234 μεγάλους παγετώνες στη Γροιλανδία. Αυτό μπόρεσε να τους δώσει μια σαφή εικόνα για το ρυθμό απώλειας πάγου και εκροής νερού στον γύρω ωκεανό.


Πριν από το 2000, τα φύλλα πάγου θα διατηρούσαν περίπου την ίδια μάζα κάθε χρόνο μεταξύ εποχιακών κυμάτων. Ωστόσο, η έρευνα διαπίστωσε ότι το ποσοστό της καθαρής απώλειας νερού άρχισε να αυξάνεται κυρίως γύρω στο 2000, όταν οι παγετώνες έχαναν περίπου 500 gigatons πάγου κάθε χρόνο. Σε αυτό το σημείο, τα φύλλα πάγου συνέχισαν να χάνουν σταδιακά μάζα κάθε χρόνο καθώς ο ρυθμός απόψυξης ήταν πολύ μεγάλος για να αντισταθμιστεί με την ανανέωση των χιονοπτώσεων κάθε χρόνο.

Παράλληλα, ότι συμβαίνει στη Γροιλανδία δε φέρει μόνο τοπικές επιπτώσεις. Είναι γνωστό ότι η τήξη του πάγου από τη Γροιλανδία είναι ο κύριος συντελεστής στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Εκτιμάται ότι τα λιωμένα φύλλα πάγου της Γροιλανδίας προκάλεσαν την αύξηση των ωκεανών κατά 2,2 χιλιοστά σε μόλις δύο μήνες το 2019. Μέχρι το 2100, ορισμένες εκτιμήσεις λένε ότι θα έχουν προκαλέσει 70 έως 130 χιλιοστά παγκόσμιας αύξησης της στάθμης της θάλασσας. Άλλες εκτιμήσεις λένε ότι θα μπορούσε να είναι διπλάσιο. Σε κάθε περίπτωση, αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε πλημμύρες και εκτεταμένες ζημιές σε παράκτιες κοινότητες σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Comments


bottom of page