Γράφει ο Νίκος Γκολιόπουλος
Καλωσορίζουμε σήμερα τον Αύγουστο, τον κυρίαρχο μήνα του καλοκαιριού και της τουριστικής έκρηξης, που για μία ακόμη χρονιά αναμένεται να σημειώσει νέο ιστορικό ρεκόρ, με αύξηση εσόδων σε όλα τα επίπεδα. Πριν στήσουμε όμως το σκηνικό πανηγυρισμών για τα εκατομμύρια τουριστών που θα επισκεφτούν φέτος την πατρίδα μας, πρέπει να αναλογιστούμε και την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται κάθε χρόνο.
Φυσικά, μία εθνική οικονομία σε οκταετή ύφεση δεν μπορεί παρά να προσδοκά να δεχτεί σημαντικές τονωτικές ενέσεις από τον τομέα του τουρισμού. Οι επιχειρήσεις εστίασης, οι ξενοδοχειακές, οι αεροπορικές και ναυτιλιακές κάθε καλοκαίρι παίρνουν μια βαθιά ανάσα εσόδων. Ωστόσο, η Ελληνική γη και η θάλασσα, δέχονται κάθε χρόνο ένα δυσβάσταχτο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε μια σειρά επιβαρύνσεων.
Ήδη πριν καλωσορίσουμε τον Αύγουστο έχουμε επισημάνει το μεγάλο πρόβλημα που αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων σε πολλές τουριστικές περιοχές με αποκορύφωμα την Κέρκυρα, η οποία έχει γεμίσει με ανεξέλεγκτες χωματερές. Aλλεπάλληλες είναι οι φωτιές που εκδηλώνονται σε πολλά σημεία του νησιού που συσσωρεύονται τα σκουπίδια. Φωτογραφίες από τις σωρούς των απορριμμάτων έκαναν το γύρο του κόσμου, δυσφημίζοντας την Ελλάδα.
Tο πρόβλημα του φόρτου των απορριμμάτων να πλήττει τα νησιά με πολλούς τουρίστες και έλλειψη υποδομών, αλλά και σε αυτά που ο φόρτος των απορριμμάτων είναι σε ανεκτά επίπεδα, η απουσία πολλών και συχνών κάδων απορριμμάτων είναι βασικό πρόβλημα. Οι ενσυνείδητοι πρέπει να κρατούν τα απορρίμματα τους για εκατοντάδες μέτρα μέχρι να βρουν κάδους, ενώ οι υπόλοιποι επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Τα προβλήματα όμως δεν περιορίζονται στη διαχείριση των απορριμμάτων. Σημαντική είναι και η ποιότητα των υδάτων. Από το envinow.gr πληροφορηθήκατε για το πρόβλημα με τον βιολογικό καθαρισμό της Ζακύνθου και την απόσυρση των γαλάζιων σημαιών. Η επεξεργασία των λυμάτων είναι μία θλιβερή υπόθεση για τα περισσότερα ελληνικά νησιά. Συχνά, εντοπίζονται σοβαρές δυσλειτουργίες και στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης με δυσάρεστα αποτελέσματα για κατοίκους και τουρίστες.
Σε αυτά, οφείλουμε να προσθέσουμε το μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος της πετρελαιοκηλίδας στο Σαρωνικό, από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη» τον περασμένο Σεπτέμβρη. Πάνω από 40 χιλιάδες τόνοι αργού πετρελαίου χύθηκαν στη θάλασσα καταστρέφοντας περισσότερα από 1.300 μίλια ακτογραμμής και σκοτώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά και θαλάσσια ζώα. Παρά την μεγάλη προσπάθεια που έγινε για τον καθαρισμό της περιοχής, ο χρόνος που χρειάζεται για την επαναφορά της ποιότητας των υδάτων στην αρχική κατάσταση είναι αμφιλεγόμενος.
Τέλος, οι πυρκαγιές σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας έχουν γίνει συνήθεια πλέον. Φέτος, ζήσαμε την μεγαλύτερη τραγωδία πολλών δεκαετιών, μετρώντας πολλές δεκάδες νεκρούς από την πυρκαγιά στο Μάτι. Επιπροσθέτως, σε περίοδο 8 μηνών ζήσαμε 2 οδυνηρές πλημμύρες στη Μάνδρα.
Η Ελλάδα λοιπόν, δεχόταν, δέχεται και οφείλει να συνεχίσει να δέχεται όλους όσους θέλουν να θαυμάσουν τη φυσική της ομορφιά. Όσο όμως αυτό δε συνδυάζεται με ένα οργανωμένο σχέδιο υποδομών που θα εξασφαλίζει τη σωστή ύδρευση, αποχέτευση, επεξεργασία λυμάτων και διαχείριση των απορριμμάτων, θα συνεχίσει να έχει σοβαρές επιπτώσεις για το περιβάλλον. Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη να υπάρξει επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων, είτε αυτό αφορά πλημμύρες, είτε πυρκαγιές. Αν αυτά γίνουν πράξη τότε θα μπορούμε να απολαύσουμε ανέμελοι τις Αυγουστιάτικες διακοπές.
Μέχρι τότε όμως, πρέπει να προσέχουμε και γι’ αυτό, το envinow.gr θα είναι εδώ, θα σας κάνει παρέα στην παραλία και θα σας θυμίζει ότι τα περιβαλλοντικά θέματα δεν αποτελούν πόλο ενδιαφέροντος μόνο στις περιόδους των προβλημάτων και καταστροφών, αλλά απαιτείται να είναι πάντα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
Opmerkingen