top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Τα δύο δυνατότερα #10yearschallenge για το περιβάλλον στην Ελλάδα


Η νέα τάση των τελευταίων ημερών που έχει κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής είναι το #10yearschallenge. Σύμφωνα με την τάση αυτή οι χρήστες αναρτούν μια φωτογραφία όπου παραθέτουν μια φωτογραφία τους πριν από 10 χρόνια και μια τωρινή τους. Με το κολλάζ αυτό γίνονται αναπόφευκτα συγκρίσεις του παρελθόντος με το παρόν και κατά πόσο έχει αλλάξει ο εικονιζόμενος με τον χρόνο. Ορισμένοι χρήστες πήγαν ένα βήμα παρακάτω αυτή την πρόκληση αναρτώντας φωτογραφίες τοπίων που έχουν αλλάξει τα τελευταία 10 χρόνια. Οι περισσότερες δημοσιεύσεις ήταν κυρίως για αλλαγές που έχουν γίνει στο φυσικό περιβάλλον εξαιτίας των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων.


Σε παγκόσμια κλίμακα οι φωτογραφίες αυτές απεικονίζουν του πάγους των πόλων να έχουν λιώσει, λίμνες να έχουν επηρεαστεί από την ξηρασία και δάση να έχουν απαλλοτριωθεί. Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει όταν η τάση αυτή εφαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα και με γνώμονα πάντα το περιβάλλον. Οπωσδήποτε τα τελευταία 10 χρόνια οι περισσότερες εξελίξεις και παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο περιβάλλον είναι θετικές. Σε καμία περίπτωση όμως δε θα μπορούσε κάποιος να παραλείψει και να μην εντοπίσει τις αλλαγές που ήταν αρνητικές και πλήγωσαν το περιβάλλον στην Ελλάδα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περιπτώσεις της αναγέννησης της λίμνης Κάρλας και της απαλλοτρίωσης τεράστιων δασικών εκτάσεων στις Σκουριές για την εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων.


Λίμνη Κάρλα: Το θετικό #10yearschallenge

Περίπου 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης του Βόλου βρίσκεται η λίμνη Κάρλα ή αλλιώς λίμνη Βοιβηΐδα όπως αναφερόταν και στην αρχαιότητα. Η λίμνη έπρεπε να αποξηρανθεί γιατί ανά περιόδους προκαλούσε πλημμύρες στις γειτονικές γεωργικές εκτάσεις και λόγω του χαμηλού βάθους δημιουργούσε βαλτώδη σημεία, προκαλώντας δυσοσμία και αύξηση του πληθυσμού των εντόμων στην γύρω περιοχή. Η αποξήρανση ξεκίνησε το 1959 και ολοκληρώθηκε το 1962 με εκτροπή των νερών της στον Παγασητικό κόλπο. Ωστόσο, τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκλήθηκαν εξαιτίας της αποξήρανσης ήταν μεγαλύτερα από αυτά της ύπαρξης της λίμνης γιατί χάθηκαν πολλά είδη της πανίδας και της χλωρίδας της περιοχής, υποβιβάστηκε ο υδροφόρος ορίζοντας λόγω των πολλών γεωτρήσεων και ερημοποιήθηκε η περιοχή. Για τους λόγους αυτούς το 1999 άρχισε η επαναδημιουργία της λίμνης έχοντας ωστόσο λιγότερη έκταση από την αρχική, με σκοπό να καταλάβει μια έκταση 38000 στρεμμάτων. Μέχρι το 2010 πραγματοποιούνταν οι εργασίες για τη δημιουργία υποδομών της λίμνης και τότε ήταν που ξεκίνησε η πλήρωση της λίμνης με νερό από τον Πηνειό. Η ολοκλήρωση της κατασκευής και τα εγκαίνια της λίμνης έγιναν το 2018 προσφέροντας πολλά θετικά οφέλη στα οικοσυστήματα, στις καλλιέργειες και τους κάτοικους των γύρω περιοχών.


Κοίτασμα Σκουριών: Το αρνητικό #10yearschallenge

Η εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων στις Σκουριές στη Χαλκιδική είναι ίσως από τις πιο πολυσυζητημένες υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την ελληνική κοινωνία την τελευταία δεκαετία. Οι Σκουριές είναι μια ορεινή δασική έκτασης 3300 στρεμμάτων και πρόκειται για ένα παγκοσμίου κλάσης πορφυριτικό κοίτασμα το οποίο περιέχει 0.54% χαλκό και 0.83 g/tn χρυσό. Έχει κυλινδρική μορφή με μία διάμετρο 200 m και εκτείνεται από την επιφάνεια κατακόρυφα προς τα κάτω σε ένα βάθος 800 m. Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε ένα όρυγμα με αυτές τις διαστάσεις και θα καλύψει μια επιφάνεια ίση με 400 στρέμματα. Παράλληλα, κατασκευάστηκε και ένα εργοστάσιο εμπλουτισμού του μεταλλεύματος. Η διάρκεια του έργου θα είναι συνολικά 30 χρόνια με 7 χρόνια επιφανειακή και με 21 χρόνια υπόγεια εκμετάλλευση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα υλοτομηθούν 1800 στρέμματα αλλά όχι ταυτόχρονα και θα αποκατασταθούν πλήρως μετά το τέλος της εξόρυξης. Το 2011 εγκρίθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου για την εξόρυξη, στη συνέχεια το 2012 ξεκίνησε η επένδυση στις Σκουριές και το 2013 εγκρίθηκε στο σύνολό της η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Τα τελευταία χρόνια το έργο βρίσκεται υπό ανάπτυξη και πραγματοποιούνται με προσωπικό ασφαλείας οι εργασίες που αφορούν περιβαλλοντικά θέματα και αυτές που έχουν να κάνουν με τη συντήρηση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού. Οι περισσότερες ανησυχίες των κάτοικων αφορούν κυρίως τις επιπτώσεις του έργου στην χλωρίδα της περιοχής, στα ύδατα και στην ατμόσφαιρα, ανησυχίες που η εταιρεία εκμετάλλευσης καταρρίπτει.

Η παρατήρηση και ο σχολιασμός αυτών των δύο σημαντικών περιπτώσεων μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένα κύρια και βασικά συμπεράσματα. Την τελευταία δεκαετία έχουν πραγματοποιηθεί έργα βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος στην Ελλάδα, αλλά παράλληλα έχουν αναπτυχθεί και ορισμένες δραστηριότητες που μπορούν να βλάψουν το φυσικό περιβάλλον και να είναι είτε αναστρέψιμες, είτε όχι. Τα αποτελέσματα αυτά μπορούν παρατηρηθούν ορισμένες φορές μέσω καθημερινών παρατηρήσεων, είτε με την αφορμή μιας διαδικτυακής τάσης, όπως το #10yearschallenge. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να αξιολογούνται οι επιπτώσεις και η πραγματοποίηση κάθε έργου με γνώμονα τη σχέση μεταξύ φύσης και ανθρώπου, ώστε αυτή να μην διαταράσσεται διότι επηρεάζοντας την φύση αρνητικά είναι σίγουρο πως αυτό κάποια μέρα θα καταλήξει πίσω στον άνθρωπο.

Comentários


bottom of page