top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Σχέδιο της Tesla για πράσινη ενέργεια σε Ελληνικά νησιά


Ανάμεσα στα διάφορα αρνητικά γεγονότα που πλήττουν την Ελληνική καθημερινότητα, φως έρχεται να φέρει το θαυμαστό νέο συμμετοχής μιας αμερικανικής εταιρίας – κολοσσού στο ενεργειακό δυναμικό της χώρας μας.


Αναλυτικό σχέδιο για την ενεργειακή μετάβαση των ελληνικών μη διασυνδεδεμένων νησιών σε μορφές καθαρότερης ενέργειας, με την κατακόρυφη αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και παράλληλη ενίσχυση της ενεργειακής τους ασφάλειας, έχει καταρτίσει η αμερικανική Tesla. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη της Tesla από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού βρέθηκαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για να παρουσιάσουν το σχέδιο και να ανοίξει έτσι η συζήτηση με την ελληνική πλευρά για τον τρόπο, αλλά και την έκταση στην οποία θα μπορούσε αυτό να υλοποιηθεί.


Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες σχετικά από τη μελέτη της Tesla, πέραν από το γεγονός ότι περιλαμβάνει το σύνολο των ελληνικών νησιών που είναι μη διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό δίκτυο, προβλέποντας για καθένα λύσεις που συνδυάζουν την απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής με τη διασφάλιση της ενεργειακής του επάρκειας. Επίσης, στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Tesla δεν εμπλέκεται το γραφείο που έχει ανοίξει η εταιρεία στον «Δημόκριτο», αντικείμενο του οποίου εξάλλου είναι αμιγώς η ανάπτυξη τεχνολογιών για κινητήρες ηλεκτρικών οχημάτων και στο οποίο ήδη απασχολούνται και απόφοιτοι της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, μεταξύ άλλων εργαζομένων της Tesla.


Η νησιωτική Ελλάδα αποτελεί ιδανική περίπτωση για την Tesla, ώστε να προσθέσει στο ενεργητικό της ένα ή και περισσότερα εμβληματικά πρότζεκτ, με δεδομένο κατ’ αρχάς τον μεγάλο αριθμό των μη διασυνδεμένων νησιών της χώρας μας – ο οποίος θα παραμείνει αρκετά μεγάλος ακόμη και μετά την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων που δρομολογεί ο ΑΔΜΗΕ. Επίσης, καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο φάσμα εκτάσεων και πληθυσμού και επομένως μία πολύ μεγάλη γκάμα απαιτούμενων επενδύσεων, ενώ όλα καλύπτουν τη συντριπτική πλειονότητα των αναγκών σε ρεύμα με πετρελαϊκές μονάδες.


Λίγα λόγια για την εταιρία αυτή είναι τα ακόλουθα, για τα οποία αξίζει να ενημερωθεί κανείς, αφού το όνομά της θα συναντάται ολοένα και πιο συχνά πλέον και στον ελλαδικό χώρο (δεν αργεί η έλευση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων και στη χώρα μας).


Δημιούργημα του δισεκατομμυριούχου Elon Musk, η Tesla αποτελεί κολοσσό παγκόσμιας καινοτομίας, καθώς πρωτοπορεί σε αρκετούς τομείς αιχμής της τεχνολογίας όπως η ηλεκτροκίνηση, ενώ αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας. Στον τελευταίο αναφερθέντα τομέα έχει αναπτύξει τόσο οικιακές λύσεις (όπως φωτοβολταϊκά σε σχήμα κεραμιδιού και μπαταρίες για νοικοκυριά, με την επωνυμία Powerwall), όσο και τεχνολογίες για εμπορική χρήση. Στις τελευταίες συγκαταλέγονται μπαταρίες υψηλής χωρητικότητας (Powerpack) για επιχειρήσεις και την κάλυψη των αιχμών ζήτησης στο ηλεκτρικό δίκτυο – μάλιστα, για τον σκοπό αυτό η αμερικανική Southern California Edison έχει παραγγείλει ένα σύστημα που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες σε ρεύμα 2.500 νοικοκυριών για ένα 24ωρο. Επίσης, έχει δημιουργήσει υβριδικές μονάδες ΑΠΕ (συνδυασμούς φωτοβολταϊκών συστημάτων με μπαταρίες) οι οποίες μπορούν να ρευματοδοτήσουν ολόκληρους οικισμούς, καθώς και αυτοματισμούς για το ηλεκτρικό δίκτυο. Η εταιρεία έχει ήδη αξιοποιήσει τις παραπάνω τεχνολογίες σε μη διασυνδεδεμένα νησιά, τα οποία ηλεκτροδοτούνταν από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που κατανάλωναν πετρέλαιο, για τη δραστική μείωση ή ακόμη και τον μηδενισμό του ανθρακικού τους αποτυπώματος. Μία από τις εφαρμογές που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη αφορά την πλήρη απανθρακοποίηση έως το 2025 του νησιωτικού συμπλέγματος της αμερικανικής Σαμόα στον Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο έχει περίπου 55.000 κατοίκους.


Το δυναμικό της εταιρίας για την Ελληνική πραγματικότητα εντοπίζεται, κυρίως, στον εφοδιασμό μπαταριών τελευταίας τεχνολογίας, που υπόσχονται ταχύτατη απόκριση κάλυψης αιχμών φορτίου (peak shaving) στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπου οι ανάγκες αποθήκευσης είναι τεταμένες. Στα επόμενα χρόνια που ακολουθούν και αναμένεται να συνοδευτούν από πληθώρα ευεργετικών έργων για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά (ΜΔΝ) της χώρας, η συνεισφορά έργων μιας τέτοιας εταιρίας δε μπορεί παρά να αποβεί αποκαλυπτική για την Ελληνική ενεργειακή πραγματικότητα.Comments


bottom of page