top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Συνεχίζει το φιλόδοξο έργο χαρτογράφησης του πυθμένα του ωκεανού έως το 2030



Τα σχέδια χαρτογράφησης ολόκληρου του πυθμένα του ωκεανού έως το 2030 προχωρούν παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, ανέφεραν αξιωματούχοι που ηγούνται του έργου, με σχεδόν το ένα πέμπτο να καλύπτεται μέχρι στιγμής.


Οι επιστήμονες λένε ότι η τοπογραφία του πυθμένα του ωκεανού είναι λιγότερο γνωστή από τις επιφάνειες του Άρη, του Ερμή και της Αφροδίτης και ότι η χαρτογράφηση του βάθους και του σχήματος του βυθού θα βοηθήσει στην κατανόηση της επίδρασης των ωκεανών στο κλίμα της γης.


Καθώς η παγκόσμια οικονομία των ωκεανών θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, τα δεδομένα θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της γνώσης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της θαλάσσιας ζωής, καθώς και των μελλοντικών προτύπων τροφοδοσίας τροφίμων.


Το Seabed 2030, το οποίο θα συγκεντρώσει όλα τα διαθέσιμα βαθυμετρικά δεδομένα για να παράγει έναν ολοκληρωμένο χάρτη, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η χαρτογραφημένη περιοχή αυξήθηκε από 15% σε 19% τον τελευταίο χρόνο, από μόλις 6% όταν ξεκίνησε η πρωτοβουλία το 2017.


«Τον επόμενο χρόνο, αναμένουμε παρόμοια επίπεδα συνεισφορών δεδομένων μέσω δωρεών αρχειακού υλικού», δήλωσε ο διευθυντής του έργου Jamie McMichael-Phillips στο Reuters.


Τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν στοιχεία από κυβερνήσεις, ακαδημαϊκούς και εμπορικές πηγές, όπως πλοία. Αυτά συγκεντρώνονται από ειδικούς σε διάφορα περιφερειακά κέντρα σε όλο τον κόσμο σε μια πρωτοβουλία που εκτιμάται ότι κοστίζει μεταξύ 3 δισεκατομμυρίων και 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


«Έχουμε ήδη δώσει εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα δεδομένων, τα οποία θα κόστιζαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο McMichael-Phillips.


Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα περίπου 293 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα του πυθμένα του ωκεανού για χαρτογράφηση, πρόσθεσε.


Το έργο είναι μια συνεργασία μεταξύ του φιλανθρωπικού ιδρύματος Nippon της Ιαπωνίας και της GEBCO, μιας μη κερδοσκοπικής ένωσης εμπειρογνωμόνων που έχει ήδη εμπλακεί στη χαρτογράφηση του πυθμένα του ωκεανού.

Comments


bottom of page