top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Συμφωνία για την καλύτερη διαχείριση των χημικών και των αποβλήτων



Κυβερνήσεις, βιομηχανία, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο προχωρούν μια παγκόσμια συμφωνία για την καλύτερη διαχείριση των χημικών και των αποβλήτων, την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας και την επίτευξη των στόχων της κυκλικής οικονομίας.


Εκπρόσωποι φορέων και κυβερνήσεων συναντήθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο Ναϊρόμπι, όπου εκτός από το ρόλο των επιχειρήσεων τονίστηκε και ο ρόλος της νεολαίας, των γυναικών, των αυτόχθονων πληθυσμών και των τοπικών κοινοτήτων στη διαχείριση αποβλήτων. Οι συμμετέχοντες κατέληξαν στους στόχους και τις κατευθυντήριες αρχές του νέου πλαισίου διαχείρισης χημικών ουσιών και αποβλήτων ενώ βελτιώθηκαν οι βασικοί στόχοι που σχετίζονται με την αειφόρο παραγωγή και τη χρήση χημικών ουσιών.


Το νέο πλαίσιο αναμένεται να εγκριθεί κατά τη διάρκεια του τμήματος υψηλού επιπέδου του ICCM5 στη Βόννη της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο του 2023.


«Οι προσπάθειες στο Ναϊρόμπι ήταν σημαντικές και θα διαδραματίσουν κρίσιμορόλο στην οριστικοποίηση ενός μετασχηματιστικού πλαισίου μετά το 2020 που θα κλιμακώσει την αλλαγή συμπεριφοράς», δήλωσε η Sheila Aggarwal-Khan, Διευθύντρια Βιομηχανίας και Οικονομίας στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP). Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για ένα καινοτόμο σύστημα όπου οι οικονομίες και οι σημαντικοί οικονομικοί τομείς μέσω της αλυσίδας αξίας μπορούν να ανθίσουν, αλλά όπου η ρύπανση του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας θα αποτρέπεται και θα διασφαλίζεται η ασφάλεια των εργαζομένων και των καταναλωτών.


Η συμφωνία για το νέο μέσο έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2020 για να αντικαταστήσει τους προηγούμενους στόχους που είχαν συμφωνηθεί στην 4η συνάντηση της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Διαχείριση Χημικών Προϊόντων (ICCM4) που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας το 2015, αλλά λόγω της πανδημίας COVID-19, η διαδικασία παρατάθηκε για τρία χρόνια.


Σε τροχιά ανάπτυξης η αγορά διαχείρισης αποβλήτων

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύτηκε από την Allied Market Research, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς διαχείρισης απορριμμάτων αποτιμήθηκε σε 1,612 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και αναμένεται να φτάσει τα 2,483 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030 με τάση να καταγράψει σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,4% από το 2021 έως το 2030. Το 2020, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κυριάρχησε στην παγκόσμια αγορά διαχείρισης απορριμμάτων, όσον αφορά στα έσοδα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 58,0% του μεριδίου της παγκόσμιας βιομηχανίας διαχείρισης απορριμμάτων, ακολουθούμενη από την Ευρώπη.


Η αστικοποίηση και η εκβιομηχάνιση συντελούν στην αύξηση της παραγωγής απορριμμάτων δημιουργώντας επιπλέον περιβαλλοντικά προβλήματα όπως η ρύπανση του εδάφους, των υδάτων και της ατμόσφαιρας, λόγω της ακατάσχετης απόρριψης απορριμμάτων τα τελευταία χρόνια. Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, από την άλλη, δίνει ώθηση στη ζήτηση για υπηρεσίες διαχείρισης απορριμμάτων στις ανεπτυγμένες χώρες ενώ αναπτύσσεται με γοργό ρυθμό στις αναπτυσσόμενες.


Πένη Χαλάτση


ΠΗΓΗ: insider.gr



Comments


bottom of page