top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Συμμαχεί η Ευρώπη για την ανάπτυξη του τομέα των φωτοβολταϊκώνΗ SolarPower Europe λανσάρει το «Solar Manufacturing Accelerator», μια πλατφόρμα που στοχεύει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης έργων κατασκευής φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη ως κρίσιμο ορόσημο για την ενίσχυση της ΕΕ στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας και συμβάλλει στην εκβιομηχάνιση της Ευρώπης. Υπάρχει αυξανόμενη δυναμική για την κατασκευή φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη - με την πρόσφατη επιστολή Υπουργών από την Αυστρία, την Εσθονία, την Ελλάδα, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία και την Ισπανία ζητώντας να θεωρηθεί η ηλιακή ενέργεια ως στρατηγικό κρίκο της ανάπτυξης και να λάβει υποστήριξη στο πλαίσιο των πακέτων ανάκτησης του COVID-19.


Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, μια επιστολή που υπεγράφη από 90 οργανισμούς από τον ευρωπαϊκό τομέα φωτοβολταϊκών προέτρεψε την παραγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ και τα τμήματα R&D να βρίσκονται στον πυρήνα της Πράσινης Συμφωνίας. Το «Solar Manufacturing Accelerator» θα συντονίζεται από το Industrial Strategy Workstream της SolarPower Europe και είναι ανοιχτό σε όλες τις εταιρείες και τους οργανισμούς που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν ή να συνεργαστούν σε έργα παραγωγής φωτοβολταϊκών. Η πλατφόρμα θα υποστηρίξει τέτοια έργα εντοπίζοντας εταίρους και προσεγγίζοντας χρηματοοικονομικούς επενδυτές, με συνολικό στόχο την αύξηση του αριθμού των έργων παραγωγής ηλιακών φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη και συμβάλλοντας στην επιτυχία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Ο Rytis Kėvelaitis, Αντιπρόεδρος του Υπουργείου Ενέργειας της Λιθουανίας, σχολίασε: «Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία χωρίς μια φωτοβολταϊκή αλυσίδα στην Ευρώπη δεν είναι βιώσιμη, εάν θέλουμε να επιτύχουμε όχι μόνο στόχους για το κλίμα, αλλά και να φέρουμε σημαντικά οικονομικά οφέλη στους Ευρωπαίους. Οι κοινές προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ηλιακού κόμβου παραγωγής στην Ευρώπη χρειάζονται πρωτοβουλίες όπως το «Solar Manufacturing Accelerator». Αυτό θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την καινοτομία στην Ευρώπη, καθώς και τις επενδύσεις στο R&D».

Ο Δρ. Christian Westermeier, Πρόεδρος του Industrial Strategy Workstream της SolarPower Europe, δήλωσε: «Με την έναρξη του «Solar Manufacturing Accelerator», το SolarPower Europe Industrial Workstream στοχεύει στην επίδειξη της τεράστιας συμβολής της παραγωγής φωτοβολταϊκών στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, μέσω καινοτόμων και πρωτοποριακών προϊόντων που θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης στην Ευρώπη. Η φιλοδοξία της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ να βασιστεί σε Φ/Β ως έναν από τους στρατηγικούς πυλώνες πρέπει να μεταφραστεί σε μια Βιομηχανική Στρατηγική για την ευρωπαϊκή παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Για την αναζωογόνηση της αλυσίδας εφοδιασμού φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη, είναι σημαντικό η Επιτροπή της ΕΕ και τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες με ευκολότερη πρόσβαση σε παγκόσμιες ανταγωνιστικές συνθήκες χρηματοδότησης και μέσω του κατάλληλου οικονομικού πλαισίου για την επιτυχή λειτουργία».

Ο Gunter Erfurt, Διευθύνων Σύμβουλος της Meyer Burger, δήλωσε: «Η Meyer Burger ξεκίνησε πρόσφατα μια πρωτοβουλία για την αναζωογόνηση της παραγωγής ηλιακών φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη σε κλίμακα GW χρησιμοποιώντας την προηγμένη τεχνολογία μας PV. Το «Solar Manufacturing Accelerator» είναι ένας νέος τρόπος για να υποστηρίξουμε τις ευρωπαϊκές εταιρείες που προωθούν τα κατασκευαστικά έργα, που μπορούν να ενισχύσουν την πράσινη οικονομία της ΕΕ και να αυξήσουν την ενεργειακή ασφάλεια στην ήπειρο. Αυτή είναι η τέλεια στιγμή για να αποκατασταθεί μια ακμάζουσα βιομηχανία ηλιακής φωτοβολταϊκής βιομηχανίας στην Ευρώπη, η οποία μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην αναζωογόνηση των οικονομιών μας μετά την πανδημία του κοροναϊού με τεχνολογίες προσανατολισμένες στο μέλλον για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Τώρα, αυτό που χρειαζόμαστε επειγόντως, είναι το σωστό πλαίσιο πολιτικής και τα σωστά κίνητρα για να επιτρέψουμε στην πραγματική απογείωση της ευρωπαϊκής παραγωγής ηλιακών φωτοβολταϊκών». Ο Eric Scotto, Διευθύνων Σύμβουλος της Akuo, δήλωσε: «Η ΕΕ γράφει σήμερα την ιστορία της για τα επόμενα 30 χρόνια. Είναι στρατηγικής σημασίας η εκ νέου εκβιομηχάνιση της ΕΕ με την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας στον τομέα των φωτοβολταϊκών. Η Akuo, μέσω του υποκαταστήματος Sunstyle International, παράγει στη Γαλλία καινοτόμα και αισθητικά ηλιακά πάνελ που ενσαρκώνουν την επόμενη γενιά ηλιακής παραγωγής. Με αυτήν τη νέα πρωτοβουλία που ηγείται η SolarPower Europe, θα ευθυγραμμίσουμε όλες τις δυνάμεις και θα δείξουμε ότι η ΕΕ βρίσκεται στα αρχικά στάδια για να ενισχύσει τη βιομηχανία μας».

Η Aurélie Beauvais, Διευθυντής Πολιτικής της SolarPower Europe, σχολίασε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρόσφατα τη νέα της Βιομηχανική Στρατηγική, η οποία αναγνωρίζει την ανάγκη για μια πιο στρατηγική προσέγγιση στις βιομηχανίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με το «Solar Manufacturing Accelerator» στοχεύουμε να αναδείξουμε το τεράστιο δυναμικό της παραγωγής φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη και να παρέχουμε το κατάλληλο βιομηχανικό και πολιτικό σύστημα που απαιτείται για την προώθηση αυτών των έργων. Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές ηλιακών συστημάτων έχουν ήδη βρεθεί σε ηγετικές θέσεις σε καινοτόμες φωτοβολταϊκές τεχνολογίες, όπως ετεροσυνδέσεις κελιών, διαδοχικά κελιά περοβσκίτη, τεχνολογίες συνδεδεμένες στο δίκτυο και συστήματα αποθήκευσης μπαταριών. Στόχος μας είναι να δείξουμε το εύρος αυτών των τεχνολογιών αιχμής πριν από την έναρξη του «Βιομηχανικού Φόρουμ» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Σεπτέμβριο του 2020».

Comments


bottom of page