Με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, ρόλο Συντονιστή στο χρόνιο πρόβλημα της οικολογικής υποβάθμισης της λίμνης Κορώνειας αναλαμβάνει ο κ. Δημήτρης Συμεωνίδης. Ο εν λόγω ορισμός πραγματοποιείται σε συνέχεια σχετικής νομοθετικής ρύθμισης (Ν. 4691/2020, άρθρο 33), σύμφωνα με την οποία, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθίσταται αρμόδιο για την ανάθεση και τη συντήρηση όλων των υφιστάμενων, αλλά και νέων έργων, καθώς και για τη συστηματική παρακολούθηση των δράσεων και τη λήψη των πάσης φύσεως μέτρων για την αποκατάσταση της οικολογικής καταστροφής της Λίμνης Κορώνειας.
Παράλληλα, η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει τον ορισμό Συντονιστή, ο ρόλος του οποίου κρίνεται απολύτως αναγκαίος για την ταχεία και αποτελεσματική εκπόνηση του έργου της οικολογικής και περιβαλλοντικής αποκατάστασης της Λίμνης Κορώνειας. Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο απαιτεί την ανάθεση εξειδικευμένων και σύνθετων συμβάσεων, καθώς και τη συνέργεια των επιμέρους αρμόδιων υπηρεσιών.
Ο κ. Συμεωνίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Αποφοίτησε από το Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης και σπούδασε μηχανολόγος-Μηχανικός στην Αμερική. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος [Σ.Β.Β.Ε.] καθώς και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στη ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ (Μακεδονική Βιομηχανία Γάλακτος). Επίσης, έχει αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, από το Kingston University, London, UK.
Με άλλη Απόφαση ο Υπουργός ΠΕΝ ορίζει τον κ. Χάρη Κοκκώση, Συντονιστή για το ζήτημα της επιτάχυνσης τους έργου δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου και Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, στον χώρο των παλιών Λιπασμάτων. Υπενθυμίζουμε ότι το εν λόγω έργο αποτελεί δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο κ. Κοκκώσης είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει διδάξει θέματα χωροταξίας και περιβαλλοντικού σχεδιασμού με έμφαση στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Έχει πλούσιο διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό-ερευνητικό έργο σε θέματα σχεδιασμού της τουριστικής ανάπτυξης, βιώσιμης ανάπτυξης και περιβαλλοντικού σχεδιασμού και διαθέτει εμπειρία σε θέσεις δημόσιας διοίκησης. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης ΑΕ, η οποία διαχειρίζεται τη δημόσια τουριστική ακίνητη περιουσία της Ελλάδος, Ειδικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, καθώς και Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ.
Σημειώνεται πως και οι δύο Συντονιστές βρίσκονται στις θέσεις αυτές αμισθί.
Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: " Τελικά ποιος φορέας είναι αρμόδιος για τα έργα αποκατάστασης της Λίμνης Κορώνειας "
Ποιος τελικά θα είναι ο αρμόδιος φορέας για τα έργα αποκατάστασης της Λίμνης Κορώνειας, ρωτούν, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), έξι (6) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου.
Αποτελεί απορίας άξιο ότι, παρά την τροπολογία για το θεσμικό ορισμό του ΥΠΕΝ ως τη ΜΟΝΗ δημόσια αρχή για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της Λίμνης Κορώνειας και κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης, γενικής ή ειδικής, νομοθετικής ή κανονιστικής ρύθμισης βάσει του άρθρου 33 του Νόμου 4691/2020, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει να εκτελεί έργα ως αρμόδιος φορέας.
Αυτό διαπιστώνουν οι βουλευτές, από την πρόσφατη απόφαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης που ενέκρινε τη χρηματοδότηση της Ενωτικής Τάφρου και τον ορισμό της Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακών Ενοτήτων της Π.Κ.Μ ως επιβλέπον του έργου, παρά το ότι ρητά αναφέρεται, στο σχετικό εδάφιο του άρθρου 33 του Νόμου 4691/2020, ότι πλέον τα έργα καθαρισμού τάφρου της Λίμνης Κορώνειας, είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΝ.
Φαίνεται ότι, τώρα, ο κ. Χατζηδάκης δεν ενοχλείται από τον κατακερματισμό αρμοδιοτήτων, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, και οι μεγαλόστομες εξαγγελίες και δηλώσεις ήταν μόνο "για τα μάτια του κόσμου".
Παράλληλα, οι βουλευτές ρωτούν εύλογα τι ρόλο θα παίξει ο ειδικός συντονιστής που "θα δουλεύει νυχθημερόν για όσο διάστημα χρειαστεί", προκειμένου να ολοκληρώσει την πλήρη αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας, εφόσον ενάμιση μήνα μετά την τροπολογία έχει γίνει ήδη αλαλούμ αρμοδιοτήτων;
Ρωτούν τέλος, τον αρμόδιο Υπουργό, ποια είναι τελικά η αρμόδια υπηρεσία που θα αναθέτει και θα εκτελεί τις πάσης φύσεως δημόσιες συμβάσεις, έργα, μελέτες και υπηρεσίες, εφόσον η ΠΚΜ συνεχίζει το έργο της, χωρίς πλέον να έχει καμία αρμοδιότητα βάσει του Ν. 4691/2020 και ποιος είναι τελικά ο λόγος συντονισμού περιβαλλοντικής αποκατάστασης της Λίμνης Κορώνειας εφόσον τίποτα δεν άλλαξε.
Comments