Στους Λειψούς ανοίγει το πρώτο στον κόσμο καταφύγιο απελευθέρωσης δελφινιών


Το πρώτο κέντρο σε παγκόσμια κλίμακα, κέντρο απελευθέρωσης δελφινιών που μεγάλωσαν σε καθεστώς αιχμαλωσίας ιδρύει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».Tο κέντρο δημιουργείται σε έναν μικρό κόλπο, στη βόρεια πλευρά των Λειψών και αποτελεί την κοιτίδα της πρωτοβουλίας για τον τερματισμό της εκμετάλλευσης των δελφινιών στους ζωολογικούς κήπους όλου του κόσμου.


Η booking.com χρηματοδότησε ένα μεγάλο ποσοστό της συνολικής δαπάνης δημιουργίας του καταφυγίου και παράλληλα διέκοψε την πώληση εισιτηρίων για τα δελφινάρια του κόσμου. Η εκμετάλλευση των δελφινιών για παραστάσεις έχει βρεθεί στο στόχαστρο των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Όμως σύμφωνα με τον διεθνή νόμο, απαγορεύεται η απελευθέρωσή τους στην ανοικτή θάλασσα καθώς θεωρείται ότι το μεγάλωμα σε καθεστώς αιχμαλωσίας επιδρά καθοριστικά στα ένστικτα αναζήτησης τροφής και επιβίωσης, με συνέπεια τα αιχμάλωτα δελφίνια που αφήνονται ελεύθερα να πεθάνουν από ασιτία. Έτσι όταν ένα δελφινάριο κλείσει, τα δελφίνια θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλο.


Τη λύση σε αυτό το ζήτημα έρχεται να δώσει το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος». Μετά από ενδελεχείς έρευνες και μελέτες, το ινστιτούτο επέλεξε τον μακρόστενο κόλπο της Βρουλιάς για να δημιουργήσει ένα κέντρο όπου θα μεταφέρονται τα δελφίνια που μεγάλωσαν υπό το καθεστώς αιχμαλωσίας. Εκεί εφήρμοσαν μια σειρά από δράσεις, μία από τις οποίες περιλαμβάνει το κλείσιμο της εισόδου του κόλπου με χοντρό, μπρούτζινο δίχτυ. Με τον τρόπο αυτό διαμόρφωσαν μια ιδιότυπη, προστατευμένη “δεξαμενή”, μεγέθους πολλαπλάσιου από το μεγαλύτερο δελφινάριο της Ευρώπης που βρίσκεται στην Ολλανδία.


Σε αυτό θα φιλοξενούνται τα δελφίνια μέχρι να συνηθίσουν την ανοιχτή θάλασσα. Στον κόλπο, θα ρίχνονται σταθερά ζωντανά ψάρια από τις ιχθυοκαλλιέργειες Λέρου και έτσι, σιγά – σιγά, τα κητοειδή θα εκπαιδεύονται στο κυνήγι. Το καταφύγιο αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί μέσα στον επόμενο χρόνο. Στον ίδιο χώρο θα περιθάλπονται επίσης μεγάλα θαλάσσια είδη που συχνά εκβράζονται τραυματισμένα σε παραλίες.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ