top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Στον αέρα το πρόγραμμα κατεδαφίσεων σε αιγιαλούς και παραλίεςΣτον αέρα τινάσσεται το πρόγραμμα κατεδαφίσεων σε αιγιαλούς και παραλίες, που ξεκίνησε πέρυσι με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και διαφημίστηκε ως η «απάντηση» της Πολιτείας στις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων της τελευταίας δεκαετίας. Χθες το βράδυ κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή με την οποία αναστέλλονται όλες οι κατεδαφίσεις σε αιγιαλούς (που, σημειωτέον, αφορούν περιπτώσεις που έχουν τελεσιδικήσει από χρόνια) μέχρι τον Νοέμβριο, με προβαλλόμενη αιτία… τον κορωνοϊό. Η «αναστολή» έρχεται τη στιγμή που σχεδόν όλες οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας έχουν υπογράψει συμβάσεις με εργολάβους για τις κατεδαφίσεις και ως αποτέλεσμα θα οδηγήσουν το Δημόσιο στην καταβολή αποζημιώσεων για καθυστερήσεις.


Τον περασμένο Νοέμβριο, ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Νίκος Ταγαράς ζητούσαν (και πάλι) με επιστολή τους προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις όλης της χώρας να επισπεύσουν τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση και αιγιαλούς. «Σε αυτήν σας την προσπάθεια, έχετε την αμέριστη στήριξή μας», κατέληγε τότε. Τρεις μήνες μετά, η στροφή είναι πλήρης. Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τις δημόσιες συμβάσεις (και φέρει μεταξύ άλλων και την υπογραφή του υπουργού Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα), αναστέλλεται έως 31 Οκτωβρίου η εκτέλεση όλων των πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε αιγιαλούς, παραλίες, λίμνες, όχθες κλπ. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η ρύθμιση εισάγεται γιατί ο κορωνοϊός καθυστέρησε τις διαδικασίες νομιμοποίησης. Μόνο που η νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε αιγιαλούς κατά κανόνα απαγορεύεται, με μονες εξαιρέσεις κάποια ειδικά έργα δημοσίου συμφέροντος (εν αντιθέσει η αναστολή που δόθηκε είναι γενική, αφορά δηλαδή μέχρι και παραλιακά μπαρ και κάθε είδους παρανομίες από ξενοδοχεία και ταβέρνες).


Αφορμή (αλλά πιθανότατα όχι η αιτία, η οποία θα πρέπει να αναζητηθεί στις πιέσεις που για χρόνια ασκεί ο ξενοδοχειακός κλάδος και διάφορα τοπικά μικροσυμφέροντα) είναι το πρόγραμμα κατεδαφίσεων που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης (προϋπολογισμού 1,1 εκατ. ευρώ). Οι πρώτες κατεδαφίσεις έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στην Ασπροβάλτα και τη Σίβηρη. Κατόπιν ήρθε η σειρά της Νικήτης, όπου ο δήμος τοποθέτησε αυθαίρετα «αμμοκράτες», δηλαδή βράχους με σκοπό υποτίθεται να προστατεύσει την ακτή από τη διάβρωση (υποτίθεται, καθώς χωρίς ακτομηχανική μελέτη οποιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να έχει έως και καταστρεπτικά αποτελέσματα).


Η κατεδάφιση είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει προχθές, με ισχυρή αστυνομική δύναμη αλλά χωρίς την παρουσία εισαγγελέα. Τελικώς δεν ξεκίνησε ποτέ, υπό το φόβο επεισοδίων (η απουσία εισαγγελέα συνετέλεσε σίγουρα στο να «επιβληθούν» οι αντιδρώντες). Κατόπιν χθες το βράδυ κατατέθηκε η σχετική τροπολογία.


Πρέπει να σημειωθεί μια λεπτομέρεια: από τους 12 «αμμοκράτες» στη Νικήτη, ο δήμος έχει αποδεχθεί την ευθύνη μόνο για μέρος αυτών και όχι για όλους (η κατεδάφιση θα ξεκινούσε από τους «αγνώστου ιδιοκτήτη»). Ωστόσο ο δήμος προσέφυγε για τους υπόλοιπους στο Διοικητικό Εφετείο Πολυγύρου, το οποίο… έκανε δεκτό το αίτημα να «παγώσει» η εκτέλεση του πρωτοκόλλου κατεδάφισης, παρότι αυτό βασίζεται σε αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που δικαστήρια παρακάμπτουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις: κάτι ανάλογο είχε συμβεί το 2018 στο Σχινιά, με τις παράνομες ταβέρνες σε προστατευόμενη περιοχή, οι οποίες όμως τελικά κατεδαφίστηκαν υπό την πίεση του υπουργείου Περιβάλλοντος.


Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το Πράσινο ταμείο αποφάσισε να διαθέσει το μεγαλύτεερο ποσό μέχρι σήμερα (περίπου 6,6 εκατ. ευρώ) στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις όλης της χώρας, με σκοπό να προχωρήσουν πρόγραμμα κατεδαφίσεων σε δάση και αιγιαλούς. Με την εξέλιξη αυτή, οι συμβάσεις αυτές θα πρέπει να «παγώσουν» και οι Αποκεντρωμένες θα κληθούν να καταβάλλουν σταλίες στους αναδόχους. Παράλληλα, Η Πολιτεία δικαιώνει για ακόμα μια φορά όσους παρανόμησαν, υποδεικνύοντας ότι «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού»….


Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»bottom of page