Σε επίπεδα-ρεκόρ αυξήθηκαν το 2022 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως, καθώς η καύση ορυκτών καυσίμων διατηρεί τον πλανήτη σε τροχιά επικίνδυνων επιπέδων υπερθέρμανσης.
Οι εκπομπές ρύπων που σχετίζονται με την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 0,9%, ξεπερνώντας τα 36,8 δισ. μετρικούς τόνους το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA). Η αύξηση των ρύπων παγκοσμίως σημειώθηκε παρά τη σημαντική μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα και την Ευρώπη.
«Οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης δεν οδήγησαν στη σημαντική αύξηση των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων που αρχικά φοβόμασταν», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA, Fatih Birol. «Ωστόσο, εξακολουθούμε να βλέπουμε τις εκπομπές να αυξάνονται εξαιτίας των ορυκτών καυσίμων, εμποδίζοντας τις προσπάθειες για την επίτευξη των κλιματικών στόχων του πλανήτη».
Οι εκπομπές ρύπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 2,5% πέρυσι, λόγω της μείωσης της ζήτησης για θέρμανση εν μέσω ενός ήπιου χειμώνα αλλά και του περιορισμού της παραγωγής των βιομηχανιών, ως αποτέλεσμα της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους. Αυτό βοήθησε να αντισταθμιστεί η αύξηση των εκπομπών ρύπων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος βασίστηκε περισσότερο στον άνθρακα και λιγότερο στα πυρηνικά, την ώρα που στη Γαλλία προέκυψαν ζητήματα συντήρησης των μονάδων και καθώς η παραγωγή των υδροηλεκτρικών σταθμών περιορίστηκε εξαιτίας της μεγάλης ξηρασίας.
Η Κίνα, η χώρα που ευθύνεται για τις περισσότερες εκπομπές ρύπων στον κόσμο, εμφάνισε επίσης μια ελαφρά μείωση 0,2% πέρυσι, καθώς η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη, η επιβράδυνση στις κατασκευές και τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού περιόρισαν τη χρήση ενέργειας.
Οι εκπομπές ρύπων αυξήθηκαν κατά 0,8% στις ΗΠΑ, καθώς μια περίοδος πολύ χαμηλών θερμοκρασιών στις αρχές του έτους αύξησε τη ζήτηση για θέρμανση.
Συνολικά, τα ακραία καιρικά φαινόμενα ευθύνονταν περίπου για το ένα πέμπτο της αύξησης των εκπομπών ρύπων του περασμένου έτους.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη αύξηση των εκπομπών για το 2022 προήλθε από τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ενώ σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που καίνε άνθρακα.
ΠΗΓΗ: moneyreview.gr
Comentários